Fyra tävlande tar plats i arkitekturdebatten
– Vi i juryn för Kritikerpriset vågar med bestämdhet säga att arkitekturkritiken i Sverige lever som aldrig förr, säger juryordförande, arkitekt SAR/MSA Per Bornstein.
– Det har varit ett fantastiskt spännande år för Kritikerpriset, fortsätter han. Vi har fått bedöma bidrag av vitt skilda karaktär med genomgående hög kvalitet.
De nominerade är:
Sven Blume, för dokumentärfilmen Det krokiga och det raka
I filmen, som går att se på SVT Play, ger filmaren Sven Blume sin personliga berättelse om sin morfar Carl Nyrén, en av Sveriges mest framstående 1900-talsarkitekter.
Ur juryns motivering: ”För Sven Blume blir filmen ett nytt sätt att knyta an till den morfar som han minns som en sådan, snarare än som en arkitekt. Hans utifrånperspektiv och sympatiskt vardagliga sätt att reflektera kring arkitektur ger också tittarna en chans att komma nära både arkitekten och personen Carl Nyrén.”
CSAM för sitt utforskande arbete med området Sofielund i Malmö
CSAM är kort för Centrum för studier av markanvändning. Det är en oberoende tankesmedja och galleri i skärningspunkten mellan konst, offentliga platser och arkitektur.
Ur juryns motivering: ”Med utställningen som arena för kommunikation, opinionsbildning och möten debatterar tankesmedjan CSAM samtida och framtida frågor. Allt med en kritisk ton som är lättillgänglig, samtidigt som den erkänner stadens komplexitet. CSAM har förmågan att använda nutidens alla plattformar till konstruktiva lösningar på samhällsproblem.”
Frida Grahn, för antologin In Other Eyes
Frida Grahn är arkitekt och arkitekthistoriker, verksam i Zürich. Hon nomineras för en antologi om den amerikanska arkitekten Denise Scott Brown, som Grahn både varit redaktör för och medverkat som författare i.
Ur juryns motivering: ”Den amerikanska arkitekten Denise Scott Brown var bland annat medförfattare till den banbrytande Learning From Las Vegas från 1972. … Boken är uppbyggd kring en serie artiklar med Frida Grahn som redaktör och delförfattare. In Other Eyes beskriver med stor inlevelse, precision och integritet en arkitektgärning och en epok, som sällan eller aldrig kommit upp till ytan i den här omfattningen, dessutom rikt illustrerat med bilder och ritningar.”
Rasmus Waern, dokumentärfilmen En annan stad
En annan stad är en film om arkitekten och stadsplaneraren Jan Inghe-Hagström och stadsdelarna Minneberg, Södra station och Hammarby sjöstad i Stockholm. Upphovsmannen Rasmus Waern är arkitekt på Wingårdhs.
Ur juryns motivering: ”Med knivskarp skärpa och metodisk analys belyser Rasmus Waern i dokumentären En annan stad det modernistiska stadsbyggandets tillkortakommanden och möjligheter i en filmisk odyssé, med utgångspunkt i ett personligt porträtt av en av rörelsens huvudaktörer. … I tre exempel, tre stadsdelar, tre projekt, med avstamp i miljonprogrammets stagnerade visioner, visas här hur en ny väg kunde stakas ut.”
Sveriges Arkitekter har delat ut Kritikerpriset sedan 1986, för att stimulera den offentliga debatten kring arkitektur och stadsplanering. Nytt för i år är att juryn tar fram nominerade till priset.
– Den höga kvaliteten på bidragen fick oss i juryn att bestämma oss för att för första gången ha nomineringar. Det gör att vi kan lyfta fram fler kritiker och sätta mer ljus på denna del av professionen, säger Per Bornstein.
Vilken som står som vinnare avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.
Juryn har bestått av arkitekt SAR/MSA Per Bornstein, Bornstein Arkitektur och media (ordförande); Annica Kvint, journalist på bland annat Dagens Nyheter och Kritikerpristagare 2021; landskapsarkitekt LAR/MSA Karin Andersson, Disorder; och Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare bland annat vd för Sveriges Radio och chef för Arkdes.
Fotona är fria för redaktionell användning. Ange fotografens namn.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter startar framtidskommission25.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur alla förändringar i branschen startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Det beslutade förbundsstämman i helgen, utifrån styrelsens intention som backades upp av flera motioner.
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum