Gasellvinnare i Skåne och Blekinge 2021

Dela

På måndagskvällen, den 22 november, utsågs Gasellvinnarna i Skåne och Blekinge på en gala i Malmö som hölls på Clarion Hotel & Congress. Affärstidningen Dagens industris Gasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för 22:a året i rad.

Skåne

Konsult- och elinstallationsföretaget Kvarnerup Konsult i Lund är Skånes vinnare - länets snabbastväxande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningenmed 1063 procent till 10,3 miljoner kronor, och har 16 anställda. Bolaget grundades av ägaren och vd:n Christian Kvarnerup 2016 med en bakgrund som elektriker och projektledare. Grunden i bolaget är att erbjuda traditionella elinstallationstjänster i större byggprojekt i södra Sverige. Med tanke på att bolaget bara funnits i fem år har det redan en imponerande lista av uppdragsgivare, som till exempel Peab och Serneke.

Med en satsning på solceller har Kvarnerup blivit en elinstallatör att räkna med södra Sverige. Det är ett område som växer snabbt i takt med att priserna på solceller faller, samtidigt som elpriserna är historiskt höga. “Många av våra kollegor i branschen är lite avvaktande här eftersom det krävs en speciell kompetens. Men vi behärskar det och kommer fortsätta satsa på solceller. För mig personligen känns det också bra eftersom jag brinner för hållbara energilösningar”, säger Christian Kvarnerup.

Blekinge

Restaurangkedjan Shady Burgers Restauranger i Sölvesborg är Blekinges vinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 295 procent till 12 miljoner kronor, och har 10 anställda. Vännerna Per Fällman, Kent Fors och Rikard Lundborg köpte upp en befintlig restaurangverksamhet i Sölvesborg 2017, gjorde om hela konceptet och öppnade upp portarna till sin första restaurangen på nationaldagen samma år. Per har en bakgrund som chef främst inom industrin, Kent som ekonom och egenföretagare med fokus på digitalisering och Rikard inom restaurangbranschen, bland annat som kökschef. Trion ville göra något nytt och tyckte att konceptet med streetfood med kvalité kändes lockande.

Den första restaurangen har ynglat av sig - och nu ingår åtta restauranger i Sydsverige i verksamheten - och en nionde öppnas i mars. Företaget har klarat sig hyfsat väl under pandemin tack vare många take-away-beställningar. Konceptet där grundarna står för
mycket själva, som design, alla recept och konceptutvecklingen, i kombination med en hög andel återkommande kunder ligger till grund för den stora tillväxten, menar de. “Sedan är maten jäkligtgod”, tillägger Per Fällman.

Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 657 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en rejäl minskning jämfört med i fjol, då 879 företag klarade Gasellkriterierna (efter revidering).

Antalet Gaseller län för län 2021 (antalet 2020 inom parentes)
Skåne: 93 (102)
Blekinge: 6 (9)

Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Skåne län har årets 93 Gasellföretag anställt 1088 personer de senaste tre åren.
I Blekinge län har årets 6 Gasellföretag anställt 49 personer de senaste tre åren.

Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.

Ett Gasellföretag:

● omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
● har mellan 2017 och 2020 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
● har under samma period också varit lönsamt.
● har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
● har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris Gasellgala den 1 december. Då kommer även hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.

Vill du veta mer?
Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive
undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Alexandra Ramnewall, Gasellredaktör, 08-573 650 00, alexandra.ramnewall@di.se

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum