Region Norrbotten

Gott samarbete kring Kiruna nya sjukhus

Dela
Idag höll Region Norrbotten och Kiruna kommun en gemensam pressträff om Kiruna nya sjukhus.

– Vi försöker ta igen den fart vi har tappat. Det första spadtaget kommer att tas nästa år och sjukhuset behöver vara klart 2028/2029, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande.

Region Norrbotten, Kiruna kommun och LKAB har en god dialog och träffas ofta för att arbetet med det nya sjukhuset ska kunna hålla ett högt tempo.

– Vi fokuserar framåt och hjälps åt för att det här ska gå så snabbt det bara går, säger Mats Taaveniku, kommunalråd i Kiruna kommun.

Det nya sjukhuset ska ha stor flexibilitet för att kunna möta norrbottningarnas vårdbehov under många år framåt. Det finns en pågående förstudie som kommer att ligga till grund för hur sjukhuset utformas, men hänsyn ska också tas till att verksamheter både kan tillkomma och förändras över tid.

Inom sjukhusets väggar kommer även hälsocentral och folktandvård rymmas. Tillsammans med kommunen ser Region Norrbotten över hur behovet av korttidsplatser kan lösas.

– Vissa funktioner kan vi dela med kommunen, till exempel en familjecentral, säger Camilla Friberg, regionråd.

I anslutning till sjukhuset kommer också bostäder att behövas eftersom bostad är en nyckelfaktor för att kunna rekrytera vårdpersonal till det nya sjukhuset.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum