Gratis kaffe minskade skräpet på fjället
Större intresse för naturen, men mindre nedskräpning. Så kan sommaren 2020 på STF Storulvåns fjällstation i Jämtland sammanfattas. Tydligare skyltning, gratis soppåsar och fika har varit en framgångsrik strategi för att minsta skräpet längs vandringslederna.

2017, 2018 och 2020 har Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen (STF) räknat skräp längs en kilometerlång vandringsled vid STF Storulvåns fjällstation. Vid tre tillfällen per år har man gått sträckan och räknat hur många skräpföremål som ligger längs leden.
Inför sommarsäsongen 2020 gjorde Håll Sverige Rent och STF flera förebyggande insatser på ett tjugotal platser i den svenska fjällkedjan i form av bland annat uppsatta påsholkar, träholkar där vandrare kan ta en soppåse innan turen och tydligare skyltning. På STF Storulvåns fjällstation fick man även gratis fika med kaffe och bulle när man lämnade in sitt skräp. De extra skräpinsatserna har i år möjliggjorts genom ett samarbete med Naturkompaniet som har finansierat projektet Rena Fjäll
Resultatet i Storulvån: Från 2018 till 2020 minskade mängden skräp längs sträckan med fyra femtedelar. Från 117 skräpföremål per kilometer 2018 till 22 skräpföremål per kilometer 2020. Så genom enkla åtgärder har trenden med nedskräpning brutits.
"Det här är ett väldigt spännande resultat. Nu vet vi att ganska enkla förebyggande åtgärder kan få kraftfull effekt. Vi hoppas att vi får möjlighet att fortsätta göra fjällen renare även nästa sommar", säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Under coronapandemin ökade intresset för vandring och naturen. Bara på STFs webbsida sökte 60 procent fler på ordet vandring under vår/sommaren jämfört med förra året.
"I sommar har vi sett många nya besökare i svenska fjällen vilket är fantastiskt roligt. De allra flesta vill hålla rent och därför är det viktigt att det är lätt att göra rätt. Tack vare samarbetet med Håll Sverige Rent har vi trots många besökare glädjande nog sett mindre nedskräpning i år runt Storulvån", säger Daniel Skog, tf vice generalsekreterare STF.
Lördagen 12 september anordnas Vandringens dag av STF, över 170 vandringsaktiviteter i hela landet. På STFs fjällstationer i Grövelsjön, Kebnekaise, Saltoluokta och i Storulvån kommer det bland annat erbjudas skräpplockarvandringar där besökarna får skräppåse med sig på turen. Om du som journalist vill delta på skräpplockarvandringen på STF Storulvån och träffa Hanna-Kajsa från HSR är du varmt välkommen kl 16.00 (hon finns dock på plats från klockan 09:00 om du vill komma tidigare) Kontaktuppgifter finns nedan.
Fakta: Medelvärde för totalt antal skräpföremål i Storulvån
Mätning 2017 | 83 |
Mätning 2018 | 117 |
Mätning 2020 | 22 |
Fakta: Topp tre vanligaste skräpet 2020
1. Snusprilla
2. Hund-/kattbajs
3. Plast övrigt och tuggummi
Fakta: Så här genomförs mätningarna
STF har räknat skräpet ca 1 km längs leden från Storulvåns fjällstation 3 gånger per sommar under 2017, 2018 och 2020. Skräp som hittats på och en meter på vardera sidan av leden har räknats och protokollförts.
För mer information, vänligen kontakta:
Hanna-Kajsa Fernström, områdesansvarig Ren Natur, hanna-kajsa.fernstrom@hsr.se, 0739-83 14 60
Daniel skog, tf vice generalsekreterare STF, daniel.skog@stfturist.se, 0720-92 34 14
Fler bilder från STF Storulvåns fjällstation finns här:
https://stffrontend.qbank.se/selection/1a3c6c45545dd6df23d4a8aaedf385a9
Nyckelord
Kontakter
Pontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seBilder


Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Skräp lyfter Sveriges största utesatsning under corona12.4.2021 09:34:57 CEST | Pressmeddelande
När stora delar av Sverige går på sparlåga finns ett evenemang som ser ut att sätta rekord. Över 500 000 barn och unga är hittills anmälda till Årets kampanj av Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Förutom att barn och unga lär sig om skräp kan kampanjen även bidra till att förebygga ohälsa.
Plastsugrör och fimpar vanliga skräp på badplatser8.4.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren 2020 genomfördes pilotmätningar på tre badplatser i Vellinge, Lomma och Svedala. Resultaten visar att till skillnad från i stadsmiljö där fimpen är det överlägset vanligaste skräpet utgör plasten en nästan lika stor andel av skräpet som fimparna på de tre stränderna. Nu efterlyses fler kommuner som vill mäta skräp på badplatser i sommar.
Undersökning: Rökare skräpar ner mer än de tror31.3.2021 07:38:27 CEST | Pressmeddelande
Två av tre cigaretter som röks utomhus slängs på marken. Det visar en observationsstudie som Håll Sverige Rent har varit delaktig i. Men när rökare själva får frågan hur ofta de slänger en fimp på marken tror de bara att de kastar var tionde fimp på marken.
Barn sjunger om skräp30.3.2021 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Nedskräpningen i naturen är ett hot mot våra barns framtid. För att uppmärksamma problemet har elever i Adolf Fredriks musikklasser sjungit in en låt om skräp.
Snart dags för Nordiska kusträddardagen26.3.2021 09:17:00 CET | Pressmeddelande
Åtta av tio svenskar känner själva ett stort ansvar för att minska nedskräpningen, visar en mätning från Novus. Lördagen den 8 maj hoppas Håll Sverige Rent att tiotusentals svenskar ger sig ut för att plocka skräp på stränderna under den årliga Nordiska kusträddardagen.
Elever nominerade till journalistpris25.3.2021 14:13:21 CET | Pressmeddelande
1 192 elever runtom i Sverige är nominerade i tävlingen Unga Reportrar. Bidragen i tävlingen handlar om allt från ekomöbler till klimat och nedskräpning. Vinnarna presenteras i början av april och får 10 000 kr till klassen. Tävlingen är i år uppdelad i två tävlingar, en för högstadiet och en för gymnasiet.
Coronaskräp ska kartläggas24.3.2021 14:04:28 CET | Pressmeddelande
För första gången ska Håll Sverige Rent i år redovisa hur många munskydd och plasthandskar som hittas vid skräpmätningar. ”Coronaskräpet är ett helt nytt skräp som inte har funnits förut”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum