Solna stad

Grattis kvarteret Motorn - vinnare av Solna stadsmiljöpris 2022

Dela

Kvarteret Motorn är årets vinnare av Solna stadsmiljöpris. Byggnaden har gestaltats på ett sätt som är väl anpassad till stadsdelen. Den knyter an till Råsundas klassiska stenstad med sina putsade fasader i rött och brunt.

– Jag är glad över att dela ut ett pris till en byggnad som bidragit till försköningen av Solna. Stort grattis till en värdig vinnare, säger Torsten Svenonius, byggnadsnämndens ordförande, Solna stad.

Juryns motivering

Projektet binder ihop Östervägen och Råsundavägen genom att skapa lokaler riktade mot båda, samt kopplingar mellan de två. Den viktiga korsningspunkten markeras också på ett tydligt sätt med en högre del som utformats med goda proportioner. Byggnaden knyter an till Råsundas klassiska stenstad med sina putsade fasader i rött och brunt.

Om kvarteret

Råsunda var en av flera lantliga förorter som började byggas ut runt Stockholm kring sekelskiftet 1900. Enligt Solna stads översiktsplan ska Råsunda i huvudsak bevaras till sin karaktär och eventuell kompletterande bebyggelse utformas med hänsyn till den sammanhängande kulturhistoriskt intressanta miljön. I kvarteret Motorn har man lyckats väl med att uppnå de intentionerna.

Övriga nominerade

Nominerade till årets stadsmiljöpris var även påbyggnaden av Quality Hotel Friends i Arenastaden och Råsunda skola Annex

Om stadsmiljöpriset

Solna stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.

Kontakter

Kontakt

Bilder

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum