Solna stad

Grattis till årets kulturstipendiater och Krausstipendiat

Dela

Nu har juryn beslutat om vilka som får Solna stads kulturstipendier och årets Krausstipendium. Stipendiaterna kommer att presenteras på Kungliga Operans scen i Hagaparken under Nationaldagsfirandet den 6 juni.

fr vänster: Axel-Ryu Johnsson, Hedvig Bengtsson, Marie Lok Björk, Leo Florin
fr vänster: Axel-Ryu Johnsson, Hedvig Bengtsson, Marie Lok Björk, Leo Florin

Mottagarna av årets kulturstipendier har utmärkt sig inom musik och författarskap. Solna stads Krausstipendium delas ut till ett musikaliskt snille som med sitt dragspel trollbundit publik världen över.

– Stort grattis till våra lovande stipendiater, som får årets kulturstipendier och Krausstipendium. Kultur förenar människor, den skapar gemenskap och en nyfikenhet inför nya impulser och intryck. Jag är djupt imponerad av er talang och vill önska er all lycka framöver, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad.

Presentation av stipendiaterna

Stipendierna delas ut på Kungliga Operans scen i Hagaparken under nationaldagsfirandet den 6 juni kl. 13.30.

Solna stads Krausstipendium 2022

Mottagaren av årets Krausstipendium är:

Leo Florin, född 2003, accordion (dragspel)

Juryn motivering: Med sitt naturliga musikanteri parat med imponerande teknik bjuder årets Krausstipendiat på ett spel som fångar juryn från första stund med övertygande och genomlysta tolkningar. Vi gratulerar och hoppas stipendiet ska komma till nytta på den inslagna vägen.
/Juryn, Kungliga Operan

 

Solna stads kulturstipendier 2022

Axel-Ryu Johnsson född 2009, fiol

Juryns motivering: Axel-Ryu som både spelar violin och piano, visar exceptionellt driv, mognad och stor fingertoppskänsla i sitt spel. Hans disciplin och ihärdigt övande kommer att vara till stor nytta i kommande musicerande. Vi önskar honom stort lycka till i framtiden. 

 

Hedvig Bengtsson född 2001, cello

Juryns motivering: Hedvig visar upp en otrolig musikalitet och har inspirerat oss med sitt cellospel. Att så här tidigt i sin musikaliska utveckling visa på en sådan bredd och intresse för både samtida musik och klassisk repertoar vill vi premiera liksom hennes stora instrumentkännedom och finkänslighet.  
Vi önskar Hedvig stor framgång i yrkeslivet!

 

Marie Lok Björk, f. 1983 - författare

Juryns motivering: Marie har skrivit en högaktuell roman som utspelar sig för hundra år sedan. Vi följer den starka kvinnan Ottilia i en berättelse som levandegör en historisk miljö, Överjärva gård här i Solna, och som samtidigt är ett viktigt dokument gällande svensk kvinnohistoria. Maries bok har redan färdats milsvida och nått många läsare i hela landet. Vi ser med glädje fram emot Maries framtida bokprojekt.

 

Om Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium

Sedan 2018 är kulturstipendiet uppdelat i tre ålderskategorier: barn 8–15 år (5 000 kr), unga 16–21 år (15 000 kr) och vuxna över 21 år (20 000 kr). Krausstipendiet (15 000 kr) delas ut till unga talanger inom klassisk musik till minne av Johan Martin Kraus (1756-1792). Det sistnämnda stipendiet kan sökas av alla som bor i Stockholms län.

 

Kontakter

Kontakt

Bilder

fr vänster: Axel-Ryu Johnsson, Hedvig Bengtsson, Marie Lok Björk, Leo Florin
fr vänster: Axel-Ryu Johnsson, Hedvig Bengtsson, Marie Lok Björk, Leo Florin
Ladda ned bild

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum