Svenska Orienteringsförbundet

Hagström och Granqvist historiska mästare

Dela

I dag avgjordes SM i knockout-sprint för första gången. Axel Granqvist och Sara Hagström heter historiska svenska mästarna. Detta var dessutom uttagningar till EM i Schweiz. I veckan tas den svenska truppen ut.

I helgen anordnades för första gången någonsin SM i knockout-sprint. Under söndagen gjorde 36 damer och 36 herrar upp om titeln svensk mästare.

Lina Strand, Göteborg-Majorna, segrade i lördagens kval och var tillsammans med Tove Alexandersson, Stora Tuna, en av favoriterna till SM-titeln. Men bland annat på grund av en otäck krock med Hanna Lundberg i semifinalen, lyckades Alexandersson inte ta sig vidare till final.

Guldmedaljen gick i stället till IFK Göteborgs Sara Hagström, som tog ledningen tidigt i loppet.

 - Jag är jätteglad och lite förvånad. Det är min första individuella senior-SM-seger och jag hade nog gissat att en eventuell seger skulle komma i en skogsdistans, säger hon.

Sara Hagström berättar att hon har haft problem med ryggen under dagen, men att hon inte kände av problemen under finalen.

- Jag har gått på inställningen att bara ta ett lopp i taget och inte tänka framåt. Jag har bara satsat på att ta mig vidare och det är jag väldigt nöjd med, säger Sara Hagström.

På upploppet hade IFK Göteborglöparen god marginal till klungan bakom.

- Jag var väldigt nervös de sista kontrollerna eftersom jag såg att det var ett vägval. Jag tryckte därför på lite extra på slutet och det var väldigt ”gött” att se klungan i ögonvrån bakom och kunna konstatera att de inte skulle komma ikapp.

Nu ser Sara Hagström fram emot EM i Schweiz.

- Det finns mer att hämta än det här, säger hon.

I herrarnas final ledde IFK Göteborgs Max Peter Bejmer in mot slutkontrollerna, då Gustav Bergman från Ravinen petade in högsta växeln.

- Jag gjorde en chansning. Men tyvärr drog jag runt fel hus, och de andra hakade på, säger Bergman.

Den som först insåg misstaget var Bergmans klubbkamrat Axel Granqvist:

- Jag såg att dom sprang in vid fel hus, så det var bara att lägga benen på ryggen och ösa på. Och jag hörde lite svordomar bakom mig, ler Granqvist som höll sig kall och kunde ta sig tid att njuta på upploppet.

- Jag visste att jag hade chanser till att ta en topp 3-plats, men att jag skulle kunna vinna guld och ha tid att njuta på upploppet. Det trodde jag verkligen inte, säger Granqvist.

Hur har känslan varit i kroppen under dagen?

- Jag är väldigt nöjd. Jag har haft kommandot både i kvartsfinal och semifinal, och kunnat pusha på precis som jag vill, säger Granqvist.

NORRTÄLJE, SM knockout-sprint

Herrar: 1) Axel Granqvist, Ravinen, 7.01, 2) Emil Svensk, Stora Tuna, +0.02, 3) Gustav Bergman, Ravinen, +0.03, 4) Eskil Kinneberg, Kåre, +0.04, 5) Algirdas Bartkevicius, Denseln, +0.05.

Damer: 1) Sara Hagström, IFK Göteborg, 7.07, 2) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +0.01, 3) Vilma von Krusenstierna, Kåre, +0.02, 4) Moa Enmark, Göteborg-Majorna, +0.03, 5) Emma Bjessmo, Lidingö, +0.04.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Stafettdubbel för Sverige för andra VM i rad8.7.2021 21:07:45 CEST | Pressmeddelande

Damerna vann för ett par timmar sedan. Nu följde även de svenska herrarna efter med att vinna VM-stafetten. Detta betyder dubbla skogsstafettguld för Sverige för andra världsmästerskapet i rad. - Jag njuter av situationen, det är verkligen något speciellt med att springa stafett, säger Bergman som därmed avgjorde sin andra raka VM-stafett. För Albin Ridefelt och William Lind var detta första VM-guldet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum