Håll Sverige Rents Skräprapport 2019: Fimpen har blivit vanligaste skräpet på stranden
– Vi har länge vetat att cigarettfimpen är skräpets värsting. Efter förra årets långa och varma badsommar klättrade tyvärr fimpen upp som etta även på stränderna. Det är oroväckande, inte minst eftersom filtret består av plast och innehåller giftiga ämnen som kadmium, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Att fimpa på gatan och i naturen har länge varit ett utbrett beteende, trots att normen att inte skräpa ner är stark. Färre än var fjärde svensk, 23 procent, säger sig har skräpat ner det senaste året. Men snusare, rökare och yngre vuxna uppger själva att de oftare skräpar ner, enligt Håll Sverige Rents nya Skräprapport.
Föremål av plast dominerar i Håll Sverige Rents skräpmätningar. Fimparna är det vanligaste plastskräpet – både i städer och på stränder. I städerna är hamnar förpackningar från godis, snacks och glass på andra plats efter fimparna. På stränderna är det i stället oidentifierbara plastföremål näst vanligast, det vill säga stora föremål av plast som håller på att fragmenteras till mikroplast.
– Plastskräpet är ett stort miljöproblem. Glädjande nog har EU beslutat om hårdare regler som förhoppningsvis leder till mindre nedskräpning. Reglerna innebär bland annat att cigarettproducenter kommer att få ett större ansvar för fimparna, säger Johanna Ragnartz.
Varje år slängs omkring en miljard fimpar på marken i Sverige. Trots det är fimpen är undantagen från den skräpbot som funnits i Sverige sedan 2011. Men nio av tio svenskar, 93 procent, anser att de som fimpar på marken ska kunna bli bötfällda, enligt en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent lät göra 2018.
Skräprapporten kommer ut varje år och ger en samlad bild av skräpets utveckling både till land och till havs.
Ladda ner Skräprapporten 2019 »
För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se
Pressbilder finns i Håll Sverige Rents pressrum
Lista: Vanligaste skräpet längs våra stränder
- Plast: Fimpar med filter
- Övrig plast/plastfragment
- Snus
- Plast: Godis- och glasspapper samt snabbmatsförpackningar
- Plastbestick och sugrör
- Papper inkl. tidningar och tidskrifter
- Plastpåsar
- Metall: Kapsyler, lock och burkringar
- Plast: Kapsyler och flasklock
- Plast: Rep
Källa: Skräprapporten 2019
Fakta: Fimpen är skräpets värsting
- Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.
- Varje år slängs omkring en miljard fimpar på marken i Sverige. Det världsomfattande nätverket Clean up the World uppskattar att cirka 4 500 miljarder fimpar varje år slängs på marken.
- 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.
Källa: Håll Sverige Rent
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Dokument
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
Hundbajs och nedskräpning – vad säger lagen?18.3.2025 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Våren är här, och med den smältande snön dyker mindre trevliga överraskningar upp längs våra gator och promenadstråk – hundbajs och slängda bajspåsar. Ett återkommande problem varje år som påverkar både trivsel och miljö. Det många inte vet är att det räknas som nedskräpning och kan ge böter.
Över 350 000 redan anmälda till Skräpplockardagarna17.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu har anmälan till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2025 varit öppen i drygt två veckor. Och det är redan 351 408 personer som har anmält sig. Här är kommunerna som just nu toppar listan över flest antal anmälda barn och ungdomar.
Nya EU-regler ska minska förpackningsskräp – så påverkas du av ändringarna10.3.2025 09:20:00 CET | Pressmeddelande
Den 12 augusti 2026 träder EU:s nya förpackningsförordning Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) i kraft i Sverige. Inom de närmsta åren kommer olika delar av förordningen börja gälla, bland annat införs påfyllningsstationer för lösviktsvaror i större butiker och plastnäten kring frukt samt små schampoflaskor på hotell försvinner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum