MHF

Handlingskraftig grävmaskinist blir Årets trafikhjälte

Dela
Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Johannes Lybäck som får utmärkelsen.
Johannes Lybäck - Årets trafikhjälte 2021
Johannes Lybäck - Årets trafikhjälte 2021

Den 25 maj koras Johannes Lybäck till Årets Trafikhjälte 2021.

Motiveringen lyder: 

”Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd.”

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Johannes Lybäck som får utmärkelsen. 

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier. Det slutliga valet göras av en jury från MHF.

–Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men Johannes fick överlägset flest röster, säger MHF:s VD Göran Sydhage, som kommer att dela ut priset.

De två andra finalisterna

  • En person i Gällivare som uppmärksammade en bil som framfördes vingligt. Personen ringde Polisen och höll samtidigt koll på bilen tills polisen kom.

  • En bilägare i Vänersborg upptäckte att en av familjens bilar stals. Bilägaren tog en annan bil och följde efter och fick stopp på rattfylleristen och var kvar tills polisen kom.

Så här gick det till när Johannes stoppade en rattfyllerist

Johannes arbetade nattetid med sin grävmaskin vid ett vägarbete. Plötsligt körde en skåpbil in i den skyddsbil som skyddar vägarbetarna.

När Johannes kollega närmade sig bilisten så försökte föraren köra därifrån. Han körde långsamt och ryckigt. Kollegan kom ikapp och kände genom den öppna fönsterrutan att föraren luktade sprit. Då ropade kollegan till Johannes att försöka stoppa bilen.

Sagt och gjort så körde Johannes rakt ut i vägen och spärrade vägen med sin grävmaskin, och när bilisten försökte smita igenom ändå vred Johannes samtidigt skopan så att den hamnade bakom skåpbilen.

Då förstod bilisten att det var kört och stängde av motorn och gav ifrån sig bilnyckeln.

Johannes ringde polisen som var på plats inom fem minuter, och mannen togs in misstänkt för flera trafikbrott som rattfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

– Det kändes bra att få stopp på honom. Om han kört vidare mot Ekerö centrum vet man inte vad som kunnat hända. För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något, säger Johannes Lybäck.

Prisutdelning

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor, ett diplom samt en vacker hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Välkommen att närvara vid utdelning av diplom och prischeck:

Plats: Drottningholms Slottscafé. Karamellan 10, Drottningholms slott

Tid: Tisdag 25/5 kl 10:00

Prisutdelare: MHF:s VD Göran Sydhage, 0765-48 97 19  goran.sydhage@mhf.se

Årets Trafikhjälte sponsras av https://korkortonline.se/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johannes Lybäck - Årets trafikhjälte 2021
Johannes Lybäck - Årets trafikhjälte 2021
Ladda ned bild
Grävskopan som stoppade rattfylleristen
Grävskopan som stoppade rattfylleristen
Ladda ned bild

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 12 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

Årets Trafikhjälte Katarina visade stort mod och civilkurage när hon stoppade en rattfyllerist25.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Årets Trafikhjälte är någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken. Trafikhjälten är en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det Katarina Borgström som får utmärkelsen. Hör Katarina berätta om hennes hjälteinsats i TV-klippet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum