Här är finalisterna i Årets AI svensk 2021

Dela
Nu står det klart vilka fem kandidater som juryn för Årets AI svensk tycker har bidragit mest till förståelse, utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Finalisterna är Danica Kragic Jensfelt, Joel Hellermark, Love Börjeson, Patrick Eckemo och Sara Mazur.

Årets AI svensk delas ut av TechSverige, fd IT&Telekomföretagen, och syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Juryn har bestått av en bredd av noga utvalda experter inom digitalisering från det offentliga, akademi och näringsliv, däribland Daniel Gillblad, co-director på AI Sweden:

- Det finns otrolig potential i att använda AI i det svenska samhället, men det kommer att krävas mycket arbete och många goda exempel. Det är viktigt att vi erkänner och lyfter fram de personer som verkligen bidrar i det här arbetet, säger Daniel Gillblad om utmärkelsen och årets nominerade.

Juryns motiveringar:

Danica Kragic Jensfelt, professor vid KTH och chef för Centrum för autonoma system, KTH:s forskningscentrum inom robotik
Genom världsledande forskning, nationellt ledarskap, tunga styrelseuppdrag, och populariserande föreställningar för allmänheten driver professor Danica Kragic Jensfelt AI utvecklingen nationellt samt sätter Sverige på den internationella AI-kartan.

Joel Hellermark, grundare och vd, Sana Labs
Joel Hellermark har med Sana Labs framgångsrikt satt rätt utbildning för alla i fokus. Med hjälp av AI kan livslångt lärande bli personligt, och Sana Labs går i spetsen för en revolution där Joel med mod och engagemang sätter Sverige på världskartan. 

Love Börjeson, verksamhetsledare för KB-labb, KB 
Med stort tålamod och engagemang driver Love Börjeson KB-labb på Kungliga biblioteket. Labbet bygger bland annat storskaliga, svenska språkmodeller med AI och har stor påverkan på inte minst tillämpningen av AI i offentlig sektor i Sverige. KB-labb bedöms vara en unik resurs i svensk AI-utveckling och med Loves vilja och drivkraft även ha potential att positionera Sverige globalt. 

Patrick Eckemo, avdelningschef Digitalisering och Innovation, Bolagsverket
Med stort driv och engagemang driver Patrick Eckemo AI utvecklingen inom offentlig sektor i Sverige. På ett enkelt och pedagogiskt sätt sprider han kunskap om vikten av att öka användningen av AI. Patrick besitter en stor förståelse för AI ur både ett tekniskt som ett samhällsmässigt perspektiv och har bland annat lett regeringsuppdrag kring att främja användningen av AI i Sverige. 

Sara Mazur, ordförande för WASP
Sara Mazur har sedan länge sett möjligheterna med digitalisering och AI. Kunskaper som hon använt för att utveckla de verksamheter där hon varit. Hon är ordförande för Sveriges största forskningsprogram WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) där hon jobbar aktivt med finansiering av forskningen inom AI i Sverige, samverkan mellan industrin och akademien, internationaliseringen av forskningsresultat och med att attrahera internationella topp-talanger inom AI till Sverige.


Årets jury har besått av:
Anna Hörlén, AI-samordnare, Stockholm stad
Christian Guttmann, Global Head of Artificial Intelligence and Data, TietoEVRY 
Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Daniel Gillblad, Co-director, AI Sweden  
Elena Fersman, Ansvarig för Global AI Accelerator, Ericsson
Fredrik Heintz, Biträdande professor, Linköpings universitet och Ordförande Svenska AI-sällskapet
Sarah Wamala Andersson, Professor i hälso- och välfärdsteknik, Mälardalens högskola
Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)

Vinnaren i Årets AI svensk offentliggörs under AI SUMMIT 2021 den 18 november.


Om Årets AI svensk: 
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige, fd IT&Telekomföretagen. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Vinnaren presenteras på AI SUMMIT den 18 november. Det är andra året i rad som priset delas ut och fjolårets vinnare var Markus Lingman, överläkare och strateg i Region Halland. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se

Om AI SUMMIT: 
AI SUMMIT är ett event där det senaste inom AI presenteras och diskuteras. Inbjudna talare är nyckelpersoner från branschen och beslutsfattare som delar med sig av sina tankar om Sveriges framtida möjligheter inom AI. Årets upplaga av AI SUMMIT äger rum den 18 november. Mer information här.

Kontakter

Bilder

Om

TechSverige
TechSverige
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.techsverige.se/

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Sverige släcker 2G och 3G – Byt nät nu30.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och ersättas med 4G och 5G. Det innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Det handlar om allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar. Det påverkar både företag och privatpersoner, men i dagsläget är det många som berörs som inte vet om detta. I den nya informationskampanjen Byt Nät Nu uppmanar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs.

Techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya toppnivåer22.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

En rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige visar att techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya rekordnivåer. Techbranschens omsättning 2022 landade på över 1000 miljarder kronor och bidraget till BNP uppgick till 350 miljarder kronor – vilket överstiger det samlade BNP-bidraget från den traditionella basindustrin. Det innebär skatteintäkter på över 150 miljarder kronor – mer än statens utgifter för försvar och rättsväsende tillsammans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye