Svenska Handbollslandslaget

Här är Sveriges trupp till VM i Spanien

Dela

Efter en veckas förberedelser i Skövde och Trollhättan lyfter i morgon planet mot Spanien för damlandslaget. 18 av de 20 spelare som spelade landskamperna mot Montenegro den gångna helgen åker med. – Det är aldrig roligt att behöva lämna någon utanför, men förutsättningarna är sådana att det är 18 spelare som skrivs in i VM-truppen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Svenska landslaget flyger till Spanien i morgon och inleder VM mot Uzbekistan i Torrevieja på fredag. Foto: Christoffer Borg Mattisson
Svenska landslaget flyger till Spanien i morgon och inleder VM mot Uzbekistan i Torrevieja på fredag. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Det blev seger i båda landskamperna mot Montenegro under uppladdningen på svensk mark – först 38–24 i Trollhättan i fredags, sedan 31–26 i Skövde i söndags. Ett skönt besked för den svenska truppen som åker till VM i Spanien med en semifinalplats från OS i färskt minne.

Tomas Axnér, som kliver in i sitt första VM som svensk förbundskapten, presenterade för fyra veckor sedan 16 klara VM-spelare plus fyra extraspelare som under förberedelseveckan i Sverige skulle göra upp om de två sista platserna. Bland de 16 har korsbandsskadade Mathilda Lundström ersatts av Evelina Källhage som kommer att mästerskapsdebutera och bland de fyra kallade extraspelarna tvingades Nina Koppang lämna återbud inför på grund av skada.

Efter dagens dubbla träningar och inför avresan från Skövde i morgon bitti står det klart att Olivia Mellegård och Daniela de Jong åker med till Spanien, medan Linnea Pettersson lämnar truppen. Ida Gullberg, som kallades in på grund av sjukdom och som spelade sina två första landskamper, lämnade truppen redan i söndags.

– Vi valde att hålla de två sista platserna öppna för att efter matcherna och träningarna i Sverige känna av statusen på truppen och se var våra behov är som störst och där har vi landat i att Olivia och Daniela åker med till Spanien. Dialogen med Linnea har hela tiden varit bra, även om det förstås är tråkigt att behöva lämna ett negativt besked. Hon är dock beredd på hemmaplan om någonting skulle hända nere i Spanien och vi har ytterligare spelare i bruttotruppen som kan komma att kallas in vid eventuella skador eller sjukdomar, säger Tomas Axnér.

Förutom Evelina Källhage är också Daniela de Jong, Clara Lerby och Vilma Matthijs Holmberg mästerskapsdebutanter.

Sverige kliver in i VM-turneringen på fredag kväll, 20.30, då Uzbekistan står för motståndet. Den matchen, liksom de övriga som Sverige spelar, sänds på TV6 och Viaplay.

KOMMANDE LANDSKAMPER

Fredag 3 december: Uzbekistan, VM, Palacio de los Deportes de Torrevieja, Spanien (20.30)
Söndag 5 december: Puerto Rico, Palacio de los Deportes de Torrevieja, Spanien (15.30)
Tisdag 7 december: Nederländerna, Palacio de los Deportes de Torrevieja, Spanien (20.30)

SVERIGES TRUPP TILL VM I SPANIEN

Målvakter:
1. Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 106 A-landskamper/1 mål
16. Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 35/0
30. Martina Thörn, Odense Håndbold, 28/0
Vänstersex:
2. Clara Lerby, Lugi HF, 4/4
4. Olivia Mellegård, Köpenhamn Håndbold, 61/128
38. Elin Hansson, Skuru IK, 29/62
Mittsex:
7. Linn Blohm, Györi Audi ETO KC, 123/338
19. Anna Lagerquist, Rostov-Don, 81/111
40. Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK, 7/0
Högersex:
24. Nathalie Hagman, Neptunes de Nantes, 176/551
39. Evelina Källhage, Önnereds HK, 8/15
Vänsternio:
8. Jamina Roberts, IK Sävehof, 188/429
9. Melissa Petrén, Köpenhamn Håndbold, 41/84
Mittnio:
6. Carin Strömberg, Neptunes de Nantes, 115/178
42. Jenny Carlson, Holstebro Håndbold, 15/41
44. Daniela de Jong, Skuru IK, 3/2
Högernio:
17. Nina Dano, Horsens HK, 19/29
23. Emma Lindqvist, Herning-Ikast Håndbold, 44/78

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellón, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan får det är fyra grupper á sex lag. Grupperna A och B slås ihop och spelar huvudrundan i Granollers, C och D i Castellon, E och F i Granollers och G och H i Torrevieja. De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal. Samtliga kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.

Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay
Grupp H: Spanien, Österrike, Argentina, Kina

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svenska landslaget flyger till Spanien i morgon och inleder VM mot Uzbekistan i Torrevieja på fredag. Foto: Christoffer Borg Mattisson
Svenska landslaget flyger till Spanien i morgon och inleder VM mot Uzbekistan i Torrevieja på fredag. Foto: Christoffer Borg Mattisson
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum