Universitetssjukhuset Örebro

Havre och blåbär till hjärtpatienter – omfattande studie kan få stor betydelse för framtida vård

Dela
Kan blåbär och havre hjälpa patienter som har drabbats av en hjärtinfarkt? Det ska forskare på Universitetssjukhuset Örebro ta reda på i en av de största patientstudierna någonsin om livsmedel vid hjärt- och kärlsjukdomar.

Blåbär och havre har goda hälsoegenskaper. Det vet vi sedan tidigare. Men kan dessa mycket svenska livsmedelsprodukter även hjälpa patienter som har haft en hjärtinfarkt? Cecilia Bergh, universitetslektor, PhD och Ole Fröbert, adjungerad professor vid Universitetssjukhuset Örebro har fått 6,8 miljoner kronor för att studera detta samband. 

- Både blåbär och havre är nyttigt att äta. Syftet är att ta reda på om dessa livsmedel även kan minska blodfettsnivåer och förbättra fysisk prestationsförmåga, som är viktigt efter en infarkt, säger Cecilia Bergh.

900 patienter i stor nationell studie

Totalt 900 patienter skall ingå i den nationella studien. Patienterna, som är indelade i olika grupper, kommer att få vanlig medicinsk behandling efter hjärtinfarkt och tre månaders kosttillskott i tillägg. En grupp får havre, en annan grupp blåbär, en tredje grupp en kombination av blåbär och havre och en fjärde grupp får ett blindpreparat utan effekt.

- Efter en hjärtinfarkt ger låga blodfettsnivåer lägre risk för att insjukna i en ny infarkt. Rutinmässigt använda läkemedel, statiner, räcker inte alltid för att sänka blodfettsnivåerna och andra kompletterande läkemedel är dyra och kan ha besvärliga biverkningar. Begränsning i fysisk prestationsförmåga är också ett problem vid återhämtningen efter en infarkt. Dålig ork är förknippad med sämre prognos och livskvalitet, säger Ole Fröbert.

Effektivt, välsmakande kosttillskott

Studien är en av de största patientstudier som någonsin har utförts på livsmedel vid hjärt-kärlsjukdom.

- Om vi kan få fram ett effektivt, välsmakande kosttillskott, baserat på naturliga, svenska råvaror och utan biverkningar, som kan optimera behandlingen efter en hjärtinfarkt, kan det få stor betydelse för framtida vård, säger Cecilia Bergh.

Cecilia Bergh och Ole Fröbert från Universitetssjukhuset Örebro leder studien i ett samarbete med forskare på Chalmers Tekniska Högskola, Skånes Universitetssjukhus, Norrlands Universitetssjukhus, Västmanlands sjukhus och livsmedelsföretaget Glucanova i Lund.

Studien stöds av forskningsmedel från Hjärt-Lungfonden, KK-Stiftelsen, Regionala Forskningsrådet, Nyckelfonden och Dr P Håkanssons stiftelse.

Kontakt

Cecilia Bergh, universitetslektor, PhD, Universitetssjukhuset Örebro

Telefon: 073-068 28 92

E-post: cecilia.bergh@regionorebrolan.se

Ole Fröbert, adjungerad professor, Universitetssjukhuset Örebro

E-post: ole.frobert@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Cecilia Bergh. Foto: Region Örebro län
Cecilia Bergh. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Ole Fröbert. Foto: Region Örebro län
Ole Fröbert. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro20.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.

Nyckelfonden gör extrautdelning för framtidens sjukvård28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Utvecklingen inom den medicinska forskningen går nästan obegripligt snabbt just nu. För 20 år sedan kostade det 10 miljarder kronor att läsa av en människas hela DNA-kod. I dag är kostnaden nere på 10 000 kronor. Första gången tog den processen 13 år. I dag tar den 1-2 dygn. Den högteknologiska utrustningen som krävs för detta finns numera på Universitetssjukhuset i Örebro och delar av den har finansierats av Nyckelfonden.

Läkemedel som ska ge en skräddarsydd behandling vid IBD23.5.2024 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Mer än 80 000 personer i Sverige beräknas ha inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Det kan vara en svår sjukdom att behandla. ”De senaste två decennierna har det utvecklats många nya läkemedel mot IBD men vi behöver få mer kunskap om vilken behandling som passar vilken patient. De fynd vi fann förvånade oss och visade på resultat tvärtemot vad vi trodde”, berättar forskare Sara Karlqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye