Sveriges Allmännytta

Helsingborgshem vinner utmärkelsen Årets bästa renovering 2022

Dela

Helsingborgshem har med ett förnyelsearbete utöver det vanliga genomfört årets bästa renovering i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg. Därmed plockar de hem förstaplatsen i Sveriges Allmännyttas årliga tävling som avgjordes på Fastighetsdagarna i Sundsvall.

Grönkullavägen efter Helsingborgshems renovering som blev årets bästa.
Grönkullavägen efter Helsingborgshems renovering som blev årets bästa.

Projektet omfattar en in- och utvändig renovering av 93 lägenheter i Grönkulla i stadsdelen Drottninghög. Bland annat har ett nytt klimatskal skapats genom fönsterbyte samt tilläggsisolering av tak och fasad. Målet är att med detta uppnå 30 procent lägre energianvändning. Helsingborgshem har dessutom skapat förutsättningar för ett mer hållbart boende genom att skapa trivsamma cykelparkeringar och en bilpool.

– De sparsmakade arkitektoniska tilläggen höjer området till ett föredöme inte bara för renovering utan också för nybyggnad, säger Örjan Wikforss, arkitekt och professor samt medlem av årets jury.

Tävlingen Årets bästa renovering arrangeras Sveriges Allmännytta för att lyfta goda exempel på renovering. I år nominerades nio renoveringsprojekt från olika delar av landet.

– Det är så kul att se att en sliten stadsdel kan få en helt ny och fräsch lyster och samtidigt behålla de goda egenskaper som ett miljonprogramsområde kan uppvisa, säger Martin Ingvarson, tävlingssekreterare och lokalexpert på Sveriges Allmännytta.

Juryns motivering

För ett förnyelsearbete utöver det vanliga där miljonprogrammets goda sidor bevarats och en mycket god boendemiljö har skapats. Man har på ett fint och omsorgsfullt sätt även förstärkt 60-talsarkitekturen och dess kvaliteter. Bra materialval och omtanke om utemiljön som skapar behagliga utrymmen mellan husen. Snygg lösning för avfallshantering och ett stort fokus på trygghet och trivsel där dialogen med de boende varit central.

Mer information om vinnaren finns på sverigesallmannytta.se.

För mer information, kontakta:

Martin Ingvarson, tävlingssekreterare och lokalexpert, Sveriges Allmännytta,
08–406 56 33, martin.ingvarson@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25,
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grönkullavägen efter Helsingborgshems renovering som blev årets bästa.
Grönkullavägen efter Helsingborgshems renovering som blev årets bästa.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 318 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 945 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum