Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Himmelen och solen följer jag och intet lägre

Dela
Rudbeckius arbetsrum.
Rudbeckius arbetsrum.

Pressvisning Måndag 1 oktober kl 13.30.
Domprost Susann Senter, utställningskurator John Rothlind, domkyrokaplan Markus Holmberg och utställningsproducent Johan Sohlberg medverkar.

Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. 2019 är det 400 år sedan Rudbeckius tillträdde som biskop till Västerås stift. Detta högtidlighålls nu genom att ”Rudbeckiusåret” tar avstamp med en utställning i Västerås domkyrka.

- För västeråsare är Rudbeckius kanske särskilt betydelsefull, bland annat som grundare till Sveriges äldsta gymnasium som fortfarande bär hans namn. Men det var tillsammans med sin hustru Malin Hising som han drev på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige, berättar utställningsproducent Johan Sohlberg.

Rudbeckius var också en man av internationell betydelse. Som fältpräst följde han Gustav II Adolf och låg till exempel bakom fredsfördraget tecknat i samband med freden i Stolbova 1617. Fredsfördraget kom att ge ortodoxa kristna full religionsfrihet, något banbrytande i en tid då total underkastelse oftast krävdes av de besegrade. Hans insats verkade här istället för tolerans och fredlig samexistens.

- Det som också skiljer Rudbeckius förnyelsearbete, från andra för tiden europeiska metoder, var att han utgick från geografiska enheter som bas, nämligen socknarnas indelning, där han la ansvaret för vård, skola och omsorg. Det här la grunden till det som idag är kommuner och den svenska välfärdsstaten, berättar Sohlberg vidare. Musik, matematik, språk, teologi, geografi och filosofi var viktiga områden i Rudbeckius arbete och redan under hans tid blev Västerås en betydande musikstad med domkyrkan som mittpunkt.

Johan Sohlberg är stolt över att Skattkammaren nu får berätta en viktig del i Västerås och Sveriges historia. 
- Den 1 oktober öppnas dörrarna för allmänheten till utställningen om det banbrytande paret Malin Hising och Johannes Rudbeckius. I Skattkammaren i Västerås domkyrka visas en rad betydelsefulla föremål och vid Rudbeckius gravkor bland annat två sfärer inlånade från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

Himmelen och solen följer jag och intet lägre var Johannes Rudbeckius måtto – vilket fått prägla den utställning som nu öppnar. Utställningen visas 1 oktober 2018 – 30 september 2019. 
Utställningen invigs formellt 30 september i samband med ett möte mellan biskop Mikael Mogren, patriark Ignatius Aphrem II och särskilt inbjudna gäster.

Därefter inledningstalar patriarken i samband med konserten Änglar, demoner och Jakobs stegekl 18 i Västerås domkyrka.
Konsertentré: 150 kr vuxen • 130 kr upp till 25 år/senior. För barn, upp till 18 år, betalas endast serviceavgift 10 kr vid förköp. Förköp via Turistbyrån eller Ticketmaster. Biljetter säljs även i domkyrkan på konsertdagen. Biljettkassan öppnar 1 h före konsertstart.

Västerås domkyrka och Skattkammaren har öppet dagligen kl 9-17. Fri entré.

För mer information: Markus Holmberg, domkyrkokaplan Västerås domkyrka, 021-81 46 46 markus.holmberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Rudbeckius arbetsrum.
Rudbeckius arbetsrum.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000 av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

 

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Gift er på Drive in i sommar!29.3.2022 11:39:40 CEST | Pressmeddelande

Gift er, förnya era äktenskapslöften eller passa på att döpa barnen på årets drive in. Eller kom förbi och njut av den härliga stämningen. Fredagen den 8 juli finns Svenska kyrkan äntligen på plats igen vid Elbakajen under Västerås Summer Meet! Att vigas, förnya äktenskapslöften eller döpas på drive in är både enkelt och stämningsfullt. Kom som ni är. Kyrkan ordnar präst, musik och skål i alkoholfritt bubbel för brudpar och dopfamiljer. Den härliga stämningen står Västerås Summer Meet och publiken för.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum