Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Himmelen och solen följer jag och intet lägre

Dela
Rudbeckius arbetsrum.
Rudbeckius arbetsrum.

Pressvisning Måndag 1 oktober kl 13.30.
Domprost Susann Senter, utställningskurator John Rothlind, domkyrokaplan Markus Holmberg och utställningsproducent Johan Sohlberg medverkar.

Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. 2019 är det 400 år sedan Rudbeckius tillträdde som biskop till Västerås stift. Detta högtidlighålls nu genom att ”Rudbeckiusåret” tar avstamp med en utställning i Västerås domkyrka.

- För västeråsare är Rudbeckius kanske särskilt betydelsefull, bland annat som grundare till Sveriges äldsta gymnasium som fortfarande bär hans namn. Men det var tillsammans med sin hustru Malin Hising som han drev på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige, berättar utställningsproducent Johan Sohlberg.

Rudbeckius var också en man av internationell betydelse. Som fältpräst följde han Gustav II Adolf och låg till exempel bakom fredsfördraget tecknat i samband med freden i Stolbova 1617. Fredsfördraget kom att ge ortodoxa kristna full religionsfrihet, något banbrytande i en tid då total underkastelse oftast krävdes av de besegrade. Hans insats verkade här istället för tolerans och fredlig samexistens.

- Det som också skiljer Rudbeckius förnyelsearbete, från andra för tiden europeiska metoder, var att han utgick från geografiska enheter som bas, nämligen socknarnas indelning, där han la ansvaret för vård, skola och omsorg. Det här la grunden till det som idag är kommuner och den svenska välfärdsstaten, berättar Sohlberg vidare. Musik, matematik, språk, teologi, geografi och filosofi var viktiga områden i Rudbeckius arbete och redan under hans tid blev Västerås en betydande musikstad med domkyrkan som mittpunkt.

Johan Sohlberg är stolt över att Skattkammaren nu får berätta en viktig del i Västerås och Sveriges historia. 
- Den 1 oktober öppnas dörrarna för allmänheten till utställningen om det banbrytande paret Malin Hising och Johannes Rudbeckius. I Skattkammaren i Västerås domkyrka visas en rad betydelsefulla föremål och vid Rudbeckius gravkor bland annat två sfärer inlånade från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

Himmelen och solen följer jag och intet lägre var Johannes Rudbeckius måtto – vilket fått prägla den utställning som nu öppnar. Utställningen visas 1 oktober 2018 – 30 september 2019. 
Utställningen invigs formellt 30 september i samband med ett möte mellan biskop Mikael Mogren, patriark Ignatius Aphrem II och särskilt inbjudna gäster.

Därefter inledningstalar patriarken i samband med konserten Änglar, demoner och Jakobs stegekl 18 i Västerås domkyrka.
Konsertentré: 150 kr vuxen • 130 kr upp till 25 år/senior. För barn, upp till 18 år, betalas endast serviceavgift 10 kr vid förköp. Förköp via Turistbyrån eller Ticketmaster. Biljetter säljs även i domkyrkan på konsertdagen. Biljettkassan öppnar 1 h före konsertstart.

Västerås domkyrka och Skattkammaren har öppet dagligen kl 9-17. Fri entré.

För mer information: Markus Holmberg, domkyrkokaplan Västerås domkyrka, 021-81 46 46 markus.holmberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Rudbeckius arbetsrum.
Rudbeckius arbetsrum.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000 av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

 

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Oersättlig ljusplåt från Badelunda kyrka återlämnas den 26 september22.9.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål och inventarier som till exempel tavlor, altarskåp och andra konstföremål, är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, en ljusplåt tillverkad på 1600-talet, stals 2015 från Badelunda kyrka men har nu hittat hem. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni, kl. 15.00 den 26 september i Badelunda kyrka för att höra den spännande historien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum