Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Historiskt beslut om utformningen av Göteborgs jubileumsår 2021

Dela

Under flera år har tusentals engagerats i stadens utveckling med Göteborgs 400-årsjubileum som milstolpe och katalysator. Många jubileumsatsningar har redan börjat förverkligas utifrån göteborgarnas idéer, för att skapa bestående värden och avtryck för framtiden. Nu är det dags att planera jubileumsåret 2021 och fira det som alla tillsammans åstadkommit på vägen till jubileet. Under torsdagen 20 december tog kommunfullmäktige beslut om hur Jubileumsåret ska utformas.

– Jag är jätteglad för beslutet idag! Nu startar vi planeringsarbetet, konkretiserar innehållet för jubileumsåret 2021 och förbereder oss för att bjuda in världen till ett år av upplevelser, säger Anki Sande, programchef för jubileumsåret på Göteborg & Co.

Kommunfullmäktiges beslut innebär att det nu har satts ett ramverk för firandet under jubileumsåret och att det beviljas medel på 100 mkr för att genomföra fyra stora höjdpunkter.

Fyra höjdpunkter under jubileumsåret

2021 inleds med den första höjdpunkten i ett nyårsfirande som kommer att öppna ridån för jubileumsåret, och som sedan fortsätter att lysa upp vinterperioden med en konstnärlig ljusutställning utomhus.

Den andra höjdpunkten är Jubileumshelgen 4–6 juni. Den officiella födelsedagshelgen firas till minne av att stadsprivilegierna skrevs på den 4 juni 1621 av Gustav II Adolf. 4 juni firas Göteborgs 400-åriga historia och alla möts i den historiska kärnan runt Gustaf Adolfs torg och Kronhuset. Lördagen den 5 juni sätts älven i centrum och dagen blir en särskild hyllning till göteborgarnas önskan om att komma nära vatten. Nationaldagen 6 juni går hela staden samman och möts genom mat och musik.

Den tredje höjdpunkten är den stora ManiFESTen som summerar jubileumsåret med en hyllningsfest som positionerar Göteborg inom hållbar tillväxt, mänskliga rättigheter och demokrati.

Som fjärde höjdpunkt binds året samman genom en mångfald av upplevelser i hela staden som manifesteras och kommuniceras under jubileumsåret, exempelvis:
– Jubileumssatsningarna sprungna ur göteborgarnas idéer sätts i rampljuset, t ex Jubileumslägret Side by side by El Sistema, Göteborg berättar, Jubileumsparken med bad i Frihamnen, Saltet på Ringön med flera, som alla genomförs av olika projektägare.
– Alla aktörer som tar sikte i stad och region, näringsliv, akademi och föreningar som genomför sina satsningar och bidrar till firandet och en ännu bättre stad, t ex Göteborgsvarvet Marathon, Bostad 2021 med 7 000 extra bostäder, Sätt färg på Göteborg, med flera.

Göteborg & Co stolta över uppdraget

2009 bestämde sig Göteborgs stad för att använda 400-årsjubileet som milstolpe och katalysator i stadens utveckling. Göteborg & Co har sedan dess haft uppdraget att årligen utveckla planerna för jubileet. Med två år kvar till jubileumsåret har bolaget nu även fått uppdraget att genomföra det officiella firandet av staden.

– Vi är väldigt stolta över uppdraget att få forma firandet av vår fantastiska stad! Nu ska vi tillsammans med alla engagerade se till att det blir ett oförglömligt jubileumsår – som kommer till nytta och skapar minnen för både göteborgare och besökare, säger Anders Söderberg, tf vd på Göteborg & Co.

Kontakter

Anki Sande, programchef för jubileumsåret 2021
anki.sande@goteborg.com
031-368 42 72

Bilder

Länkar

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum