Göteborg & Co AB

Årets hetaste matnyheter från Göteborg 2024

Dela

Över 20 nya restauranger, barer och kaféer öppnar i Göteborg under våren. Äntligen står ikoniska Feskekörka färdig och foodie-destinationen Gamlestan växlar upp. Flera trendiga vinbarer slår upp dörrarna och på tal om trend, så ligger pizza och pasta fortsatt högt upp på innelistan. Här listar vi ett urval av årets alla nykomlingar plus årets mest intressanta matevenemang.

Collage matnyheter Göteborg 2024. Feskekörkan, Ceno, Mugwort BBQ och Suggan Vinbar. Se respektive pressbild för copyright.
Collage matnyheter Göteborg 2024. Feskekörkan, Ceno, Mugwort BBQ och Suggan Vinbar. Se respektive pressbild för copyright. Se respektive pressbild för copyright.

Feskekörka, öppnar 16 maj 2024  
Årets stora matnyhet - i maj öppnar Feskekörka efter fyra års renovering. Besökare kommer mötas av flera olika fiskdiskar, fyra nya restauranger och barer med nationella och internationella gästspel i köken. Det blir också en scen med underhållning och en av Göteborgs största uteserveringar mot Vallgraven.  

Suggan Vinbar, öppnade januari 2024  
Här finns en bred och djup vinlista med favoriter från runtom Europa utan onödiga tillsatser och jästmanipulation. Restaurangen serverar även vinvänlig nordisk comfort food som flirtar med världens smaker.  

Lorensbergs fisk & bar, öppnade februari  
Lorensbergs fisk & bar erbjuder en meny med stående klassiker som fisk- och skaldjurssoppa, musslor, halv special á la havet och räkmacka. Det går också bra att köpa med färsk fisk eller take away-lunch från restaurangens egen välsorterade fiskbutik, Lorensbergs Fiskaffär.  

Ceno, öppnade 12 april  
Stefan Karlssons och Götaplatsgruppens senaste satsning öppnar i april på splitternya World of Volvo. Lunch och middag serveras här i en byggnad med fantastisk arkitektur och känsla. 
 
Foajen, öppnade mars 
Foajen är Unity Jazz nya bakficka och är öppen fredag och lördag kväll. Gustav Knutsson från Bhoga är kökschef medan Michelinkrogen Bhoga renoveras vilket bådar för hög kvalitet på maten i en intim miljö.  

Bar el Guiri, öppnar maj/juni
Bar el Guiri är en spansk restaurang som kommer bestå av en 15 meter lång vin-och pintxosbar, en klassisk restaurangdel med öppet kök och en héladeria som serverar glass och churros. På andra våningen skapas en loungeyta med shuffleboard samt boulebanor. 
 
Hasselssons Macklucka, öppnade februari  
Fokus på uppskattade gourmetmackor, har sedan tidigare ställe i Saluhallen men öppnar nu även på Skanstorget.  

Wazo, öppnade mars 
Wazo beskriver sig som en av Sveriges minsta vinbarer och fokuserar på hantverksviner utan tillsatser och menyn kretsar kring ost och bröd. Nyöppnade nu i mars efter att ha fått sitt alkoholtillstånd på plats och drivs av samma familj som populära Café Oizo.                      
 

Nytt i Gamlestan/Slakhusområdet 

Mugwort BBQ – öppnade 6 april 
Mugwort startade i Gråbo strax utanför Göteborg 2017 men har nu flyttat in till Slakthusområdet i Gamlestan. Fullt fokus på äkta amerikansk BBQ i avslappnad miljö. 
 
Dubbelhakan, öppnade 28 februari  
I slutet av februari utökade populära Rollin Bistros Backyard verksamheten i Gamlestadens fabriker och öppnade en bakficka som beskrivs som en intim vin- och pizzabar. 
 
Ego Distillers, öppnar juni
Destilleri och cocktailbar i Gamlestadens Fabriker. Inom kort kommer denna expanderande stadsdel få sitt första destilleri, där baren byggs i ett gammalt maskinrum. 
 
Pastor GBG, öppnade i februari 
Vid Gamlestadens fabriker serveras numera färsk hantverkspasta över lucka till take-away gäster. Bakom konceptet och foodtrucken står tidigare Michelin-kock Henrik Bernvik och gänget från Restaurang BIKT i Göteborg.  

Tycho Mat & Möte, öppnar i maj 
Denna nya restaurang öppnas på Brahegatan av tre inbitna Gamlestadsbor i maj. Matfilosofin speglar området Gamlestan och smakerna på menyn kommer från alla världens hörn men med lokal förankring i råvaror och vad säsongen har att erbjuda. 
 

Nytt inom pizza/pasta 

Al Banco, öppnade i januari   
Al Banco vid Kaserntorget gör egen pasta med både klassiska och innovativa såser och serverar såklart även bra kaffe.  

2 Ragazzi,  öppnade i januari  
Trattorian på Linnégatan har fokus på god och enkel mat, med en meny som innehåller småplock, varmrätter, pasta, pinsa och desserter.  

Slice, öppnade i mars  
Efter succé i Malmö öppnar denna pingisbar med fokus på pizza i centrala Göteborg. Perfekt för alla som vill ha en social och aktiv middagskväll.  

Paradiset Kville, öppnade i början på mars 
Populära Paradiset har nu öppnat sin tredje pizzarestaurang – denna gång i Kville och ännu närmare deras bageri på Ringön där alla pizzadegarna bakas.  
 
Posto, öppnar våren 2024 
Bakom denna italienska restaurang står krögaren och matprofilen Phillipe Cohen som sedan tidigare driver samma koncept i Stockholm. Belägen ett stenkast från paradgatan Avenyn. 

 
14 spännande matevenemang i Göteborg 2024 

En Öl & Whiskymässa, 19-20 april 
Denna mässa arrangeras på Svenska Mässan i öhuvudstaden Göteborg. Här samlas ca 150 utställare från lokala bryggerier, whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, bryggmästare med många flera. Mässan lockar mellan 20 000 - 25 000 besökare årligen.

Queens of the kitchen på Göteborgs konstmuseum, 20 april (samt 25/10 under Kulturnatta) 
Mat är i fokus på Göteborgs konstmuseum på Museernas dag 20 april. Kvinnor med olika matarv har tillsammans tolkat och skapat kring konst och mat. Queens of the kitchen från Biskopsgården har skapat en upplevelse där alla kan smaka på och lära sig laga typiska rätter från Biskopsgården. Fri entré denna dag. 

Slakthuset Saturdays, 27 april plus varje månad året ut 
Slakthuset Saturdays är en urban farmers’ market, i Slakthusområdet i Göteborg. Mängder av besökare, över 30 mathantverkare och producenter i toppklass. Foodtrucks, BBQ, ett taproom och ett vineri. 

Grillmässan GRILLAT, 3 maj  
Grillmässan GRILLAT i Göteborg är en hyllning till konsten att grilla och äger rum i Eriksbergshallen. Här finns grilltillbehör från världens främsta tillverkare och inspiration från kockar och grillmästare.  

MetAle på Liseberg, 24–25 maj 
Tillsammans med tio utvalda hantverksbryggerier från Göteborgs Ölgille bjuder Liseberg in till en helg fylld med hantverksöl, god mat, inspirerande föredrag och livemusik från några av Sveriges bästa rockband, Mustasch och Lillasyster.   

Den stora Balkanfesten, 1 juni 
Lördagen den 1 juni förvandlas Slakthuset till lilla Balkan med fokus på mat, dryck och musik från denna del av Europa. I samarbete med matinfluencern Nikola Zivkovic (med rötter i Montenegro) ordnar Wine Mechanics en fest med exempelvis bosniska burek, montenegrinska beats, serbisk cevapi, helgrillat lamm med mera.  

Slakthuset Block Party, 16–17 juli 
Slakthuset Block Party 2024 är en tvådagars urban gatufest med fullt fokus på lokal mat, grym musik, göteborgsproducerad öl och vin från lokala Wine Mechanics. 

Kulturkalaset med Streetfoodfestivalen, 29 augusti–1 september  
Sveriges största street food festival är tillbaka i Göteborg för tredje året i rad. Matfestivalen sträcker sig mellan Basargatan och Kungstorget och under festivalen avgörs också SM i streetfood och sweetfood med prisutdelning på Kungstorget. 

SM i Hamburgare, 1 september 
Finalen av SM i Hamburgare går av stapeln den 1 september i Gamlestan. Arrangör är grillmästarna på Mugworts som utlovar folkfest när Sveriges bästa hamburgare ska utses och har en prognos på minst 10 000 besökare.  

Fiskhamnens dag, 8 september 
Göteborgs Fiskhandlarförening fyller 100 år och vill fira detta med en dag öppen för alla fisk- och skaldjursälskare. Träffa lokala fiskare, testa ny och klassisk sjömat samt lyssna på lokala band. Mer information kommer snart på hemsidan.  

Biskopsgårdens matfestival, 14 september  
Smaka på mat från världens alla hörn och upptäck den lokala matrikedomen under Biskopsgårdens matfestival i Svarte Mosse, tillbaka efter förra årets succé. Förutom god mat utlovas också musik, aktiviteter för barn och ungdom och en härlig stämning. 
 
Fastfood & Cafe & Restaurant Expo, 18–19 september 
Västsveriges största mässa för Horeca branschen. Här möter man över 150 utställare från ledande leverantörer till små lokala uppstickare. (Obs branschmässa - ej för allmänheten)   

Korvfestivalen, 27–28 september 
Denna festival lockar årligen tusentals glada korvälskare till att botanisera i ett unikt utbud av korv, passande korvtillbehör och dryck. Helgen den 27–28 september arrangeras den tredje upplagan av Korvfestivalen i Göteborg, detta år i Gothenburg Film Studios med ca 40-50 utställare. 

Ostfestivalen,11–12 oktober 
Under hösten kommer Ostfestivalen tillbaka till Göteborg för andra året. Precis som förra året förvandlas Auktionsverket Kulturarena till ett mecka för ostälskare där svensk ost hyllas i kombination med utvalda tillbehör och drycker. 
 
Sparkling, 18–19 oktober 
Göteborgs bubbligaste mässa, Sparkling, kommer tillbaka till Clarion Hotel Post i höst. Under två späckade dagar finns det möjlighet att prova allt från champagne, crémant och cava med passande delikatesser.  


Se nedan pressbilder. Ett ännu större urval finns hos Sofie Mantzaris eller hos respektive aktör. 

Kontakter

Bilder

Collage matnyheter Göteborg 2024
Collage matnyheter Göteborg 2024
Ladda ned bild
Feskekörkan
Feskekörkan
Ladda ned bild
Ceno på World of Volvo
Ceno på World of Volvo
Ladda ned bild
Mugwort BBQ
Mugwort BBQ
Ladda ned bild
Suggan vinbar
Suggan vinbar
Ladda ned bild
Lorensbergs Fisk och Bar
Lorensbergs Fisk och Bar
Ladda ned bild
Dubbelhakan
Dubbelhakan
Ladda ned bild
Wazo
Wazo
Ladda ned bild
Pastor foodtruck Gamlestan
Pastor foodtruck Gamlestan
Ladda ned bild
Queens of the kitch besöker Konstmuseet
Queens of the kitch besöker Konstmuseet
Ladda ned bild
Queens of the kitch besöker Konstmuseet
Queens of the kitch besöker Konstmuseet
Ladda ned bild
Matfestivalen Biskopsgården
Matfestivalen Biskopsgården
Ladda ned bild
Street Food Festivalen på Göteborgs Kulturkalas
Street Food Festivalen på Göteborgs Kulturkalas
Ladda ned bild
Korvfestivalen
Korvfestivalen
Ladda ned bild
MetAle på Liseberg
MetAle på Liseberg
Ladda ned bild
Ostfestivalen
Ostfestivalen
Ladda ned bild
En Öl och Whiskeymässan i Göteborg
En Öl och Whiskeymässan i Göteborg
Ladda ned bild
Bar el Guiri
Bar el Guiri
Ladda ned bild

Om oss

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Stark lineup på Kungstorget, nya festivalplatser och storsatsning på engångsfritt - nu släpps programmet för Göteborgs Kulturkalas 202418.6.2024 09:03:15 CEST | Pressmeddelande

Magnus Uggla, Miriam Bryant, Medina, The Hellacopters och Loreen är klara för Göteborgs Kulturkalas den 29 augusti – 1 september. Nytt för i år är dansband i Nordstan, festivalområdet Grönsakstorget med fokus på unga, familjeområde på Slottsskogsvallen och en engångsfri Streetfoodfestival. Nu är hela programmet släppt. Som vanligt är Kulturkalaset gratis och öppet för alla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye