Socialdemokraterna

Högerregeringen missar hundratals elmiljoner

Dela
Regeringens försenade implementering av ett intäktstak för energibolagens övervinster kan ha kostat Sverige minst 400 miljoner kronor bara i december 2022. Det visar nya beräkningar som Socialdemokraterna presenterade på en pressträff idag.

-       Intäktstaket skulle trätt i kraft i december för att se till att övervinsterna under vintern när elen är som dyrast kunde satsas på de hushåll som kämpar stenhårt just nu. Genom att regeringen spräcker tidplanen går svenska folket miste om 400 miljoner kronor bara i december, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

I september beslutade EU:s energiministrar om ett antal krisåtgärder för att lindra effekterna av den pågående energikrisen. Bland annat ett intäktstak som ska förhindra att energibolag tar ut övervinster och samtidigt möjliggöra för medlemsländerna att återinvestera delar av övervinsterna i åtgärder för hushållen.

Intäktstaket skulle tillämpas av EU:s medlemsländer från och med den 1 december 2022. Men i slutet av november meddelade regeringen att de inte skulle kunna få intäktstaket på plats i Sverige förrän tidigast i mars 2023.

De uteblivna skatteintäkterna som förseningen innebär motsvarar 400 miljoner kronor, endast under december månad.* För perioden mars – juni 2023 räknar regeringen med att intäktstaket ska ge ca 280 miljoner kronor.

Det är inga struntsummor som går förlorade här. Om intäktstaket varit på plats i Sverige från december så som EU beslutat, hade man istället kunna finansiera en höjning av barnbidraget. Det hade varit välkommet i många familjer den här tuffa vintern, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

*Beräkningar gjorda av Riksdagens utredningstjänst i januari 2023. 

Presskontakt:

Hanna Kretz, pressekreterare hos Mikael Damberg: hanna.kretz@socialdemokraterna.se, 076-496 33 66

Simon Sätherberg, pressekreterare hos Lena Hallengren: simon.satherberg@socialdemokraterna.se, 070-734 56 52

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Socialdemokraterna presenterar initiativ för att ta kontroll över förskolemarknaden29.3.2023 12:19:19 CEST | Pressmeddelande

Marknadiseringen av förskolan skapar allt fler avarter och ökar andelen bolag. Samtidigt som en rad megakoncerner gör stora vinster på förskolan har fristående förskolor lägre andel utbildad personal än kommunala skolor. Det visar en rapport från Riksdagens utredningstjänst. Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen fortsätter utreda vinsterna i förskolan.

Socialdemokraterna kräver att regeringen inrättar en priskommission för matpriserna28.3.2023 13:29:10 CEST | Pressmeddelande

Svenska barnfamiljer pressas hårdare ekonomiskt än på många decennier. Matpriserna har rusat snabbare i Sverige än i många andra länder. Efter regeringens saktfärdiga hantering av kostnadskrisen har Socialdemokraterna krävt att regeringen kallar till sig matkedjorna och ger myndigheterna verktyg att granska priserna. Nu är det dags för nästa steg. Regeringen måste omgående inrätta en priskommission för att hantera de höga matpriserna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum