IndustriarbetsgivarnaIndustriarbetsgivarna

Högt lönekrav hotar industrins konkurrenskraft

Dela

Idag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2023 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,4 procent per år.

– Alla seriösa ekonomiska bedömare förutspår en svag ekonomisk utveckling, en recession under nästa år. Facken ställer sina krav med blicken fäst i backspegeln, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

 – Det här är den högsta kravnivån sedan Industriavtalet kom till, och detta sker samma dag som regeringen går ut och varnar för en krympande ekonomi. Jag kan inte tänka mig en sämre tajming, säger Tomas Undin.

– Kravet spär på inflationen och vi riskerar därmed en inflations- och lönespiral. Det innebär ännu högre räntor, sämre ekonomisk utveckling och högre arbetslöshet. Det är viktigt att parterna tar ansvar i ett läge när Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och då vi redan har höga arbetskraftskostnader i Sverige”, säger Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten. 

– En grundförutsättning för att svensk industri ska vara fortsatt konkurrenskraftig är balanserade lönekrav. Ökningstakten för arbetskraftskostnaderna inom industrin i Sverige varit högre än i flera viktiga konkurrentländer under en längre period, dessutom har vi en svag produktivitetsutveckling, säger Per Hidesten.

Kontakter

Bilder

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Ny rapport från Industriarbetsgivarna: Konkurrenskraft för basindustrin i Norrbotten25.10.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Basindustrin i Norrbotten står inför stora möjligheter med nyinvesteringar och nyetableringar av grön teknik och industrier. Men den står också inför stora utmaningar med skenande energipriser, lågkonjunktur och en orolig omvärld samtidigt. Samtidigt stundar avtalsrörelsen. Mot den aktuella lägesbilden har Industriarbetsgivarna tagit fram rapporten ”Konkurrenskraft för basindustrin i Norrbotten – så skapas förutsättningar för klimatomställning och fler jobb”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum