Läkemedelsverket

Hormonbehandling av kvinnor i klimakteriet - nya behandlingsrekommendationer

Dela

Kvinnor som har besvär av värmevallningar och svettningar i klimakteriet kan få effektiv hjälp av hormonbehandling. Det framkommer av Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation som presenteras idag.

Behandling med östrogen och gestagen i klimakteriet (MHT) har tidvis varit omdiskuterad. Läkemedelsverkets genomlysning av samlad kunskap inom området visar att nyttan med denna behandling överväger risken för de flesta kvinnor.

─ Ungefär var tredje kvinna upplever så svåra besvär i klimakteriet att hon önskar behandling i någon form. Det kan röra sig om svettningar, värmevallningar och sömnproblem som påverkar livskvaliteten negativt, säger Viveca Odlind, Läkemedelsverket.

Som med all annan behandling ska en individuell bedömning göras inför behandling med MHT. Behandlingen är effektiv och kan rekommenderas till kvinnor med besvär som påverkar livskvaliteten negativt. Lokal östrogenbehandling, som ges mot torra slemhinnor, är lågdoserad och kan rekommenderas till de allra flesta.

Relaterad information

Läkemedel vid klimakteriesymtom, menopausal hormonbehandling (MHT) – behandlingsrekommendation

Webbinarium: Läkemedel vid klimakteriesymtom, menopausal hormonbehandling (MHT)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

Hjärtmuskelinflammation sällsynt biverkning efter mRNA-vaccination20.4.2022 17:02:00 CEST | Pressmeddelande

I gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och nordiska myndigheter bekräftas en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framför allt unga män som vaccinerats med något av mRNA-vaccinerna Comirnaty eller Spikevax. Risken för myokardit är högre efter två doser Spikevax än med två doser Comirnaty. Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum