Höstens slemmiga fara är här

Spårhalka, även kallad lövhalka, är främst ett problem under hösten och orsakas av fallande löv och barr som krossas av tågens hjul. Kvar blir en beläggning som är väldigt hal, särskilt i kombination med fukt och låg temperatur. Trots att Trafikverket har god beredskap och bekämpar spårhalka så inträffar det att tåg blir stillastående ett tag innan halkbekämpning kan sättas in.
Röjer vegetation, tvättar spåren och stryker på friktionsmedel
Trafikverket arbetar med beredskap och bekämpning av spårhalka och har en bra bild av var det brukar uppstå spårhalka. Det är ofta i uppförsbackar, vid tågsignaler och vid perronger. Med minskad hastighet blir det svårare för tågen att komma förbi en sträcka med spårhalka.
För att förebygga spårhalka röjer Trafikverket vegetation för att undvika att löv ska falla ner på järnvägen. Ett friktionsmedel läggs ut på rälsen, antingen från fordon eller manuellt. Detta görs främst kvälls- och nattetid, ett par gånger i veckan upp till flera gånger dagligen beroende på banans trafikmängd och tid på säsongen. På vissa sträckor bekämpas spårhalkan med ång- och högtryckstvätt.
Hur mycket förebyggande åtgärder som behövs är beroende av vädret. Regn och blåst bidrar till mer spårhalka. Trafikverket följer väderprognosen noggrant.
Tunga tåg
Flera järnvägsföretag arbetar systematiskt med att förebygga spårhalka genom viktreducering av tågen. Trafikverket kan även fatta beslut att begränsa vagnvikter för att upprätthålla kvalitet och funktion i järnvägssystemet om det krävs. Trafikverket och tågföretagen arbetar tillsammans för att identifiera kritiska platser inför höstarna och har planerat och arbetat med förebyggande åtgärder sedan sommaren.
- Spårhalka går inte att eliminera helt och hållet. Halkbekämpning är en del av åtgärderna. Kommunikationen och information mellan trafikledning och lokförare är viktig. Viktreducering av tågen är en annan. Andra viktiga åtgärder är utbildning och information kring hala spår till lokförare, säger Sören Stark, nationell samordnare för beredskapsplaner på Trafikverket.
Nyckelord
Kontakter
Sören Stark, nationell samordnare för beredskapsplaner, Trafikverket, 010-123 48 65
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30
Bilder

Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Rapport om Holmötrafiken överlämnad till regeringen1.6.2023 08:04:38 CEST | Pressmeddelande
Trafikverket och länsstyrelsen i Västerbotten har på uppdrag av regeringen utrett hur förbindelsen mellan Holmön och fastlandet ska fungera. Rapporten är nu överlämnad till uppdragsgivaren.
Miljardsatsning på cykel- och kollektivtrafik – 26 städer får stadsmiljöavtal1.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu beviljas nya stadsmiljöavtal med satsningar på cykel- och kollektivtrafikåtgärder. Fler kommer att få möjlighet att resa kollektivt och cykla i städer. Trafikverket har hela listan på satsande kommuner.
Arbetet med genomfarten i Mora kan fortsätta31.5.2023 06:15:00 CEST | Pressmeddelande
Trafikverket har nu fått tillstånd att leda bort grundvatten, vilket gör att projektet går enligt plan. Om drygt ett år är genomfarten i Mora klar. Mycket återstår att utföra. Trafikverket gör allt för att minska störningarna.
Kraftsamling på Södra stambanan för att rusta järnvägen31.5.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från den 12 juni till tidig morgon klockan 05.00 den 19 juni kommer Trafikverket att stänga av Södra stambanan mellan Norrköping och Hässleholm, en sträcka på cirka 35 mil. Skälet är en nödvändig kraftsamling för att rusta upp och modernisera en av de mest trafikerade järnvägssträckorna i Sverige.
Nu bekämpar Trafikverket lupiner i Dalarna23.5.2023 06:56:11 CEST | Pressmeddelande
Nu ska lupiner bekämpas i Dalarna. Lupiner är en så kallad invasiv (främmande) art. Trafikverket bekämpar invasiva arter längs våra statliga vägar för att bevara artrikedomen och gynna den biologiska mångfalden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum