Hummerfiskets skräpiga baksida – spökfisket

"Det finns mängder med borttappade och kvarglömda hummertinor utmed kusten. Vi pratar ofta om yrkesfisket och spökgarnen, men tyvärr finns det också problem med utrustning från fritidsfisket som blir kvar i havet", säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
När hummersäsongen startar är det framförallt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av fritidsfiskare. Många av hummertinorna blir dock kvar i djupet. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år.
Ett förlorat redskap fortsätter att spökfiska i många år efter att de förlorats. De delar av redskapet som består av plast kan finnas kvar i havet under hundratals, kanske tusentals år. De fångar fisk och skaldjur i tiotals år och blir dessutom en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven.
Att fiska på fritiden är populärt i Sverige, hela 1,4 miljoner människor ägnar sig åt det. Det används mängder med nät, hummertinor, plastlinor och liknande av fritidsfiskare varje år.
För fritidsfiskare som förlorar sina redskap eller för andra som hittar förlorade fiskeredskap finns möjlighet att anmäla dessa på appen Ghost Guard. Det är en frivillig åtgärd till skillnad mot yrkesfiskare som förlorar sina redskap måste rapportera detta inom 24 timmar efter avslutat bärgningsförsök, enligt EU-regler.
FAKTA om förlorade hummertinor
- Runt 3000 hummertinor går förlorade varje år utmed västkusten.
- Fritidsfisket står för cirka 85 procent av redskapsanvändningen för hummerfisket.
- Förlorade hummertinor fortsätter att spökfiska år efter år.
FAKTA om Ghost Guard
https://ghostguard.havochvatten.se/ghostguard/
FAKTA om hummerfisket
Premiär för hummerfisket är måndag 21 september kl. 07.00.
Enbart hummertina är tillåtet för hummerfiske.
Fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt (den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor).
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.sePontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Vart tredje barn i Sverige plockar skräp14.5.2025 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar närmar sig finalen och nu återstår bara tre veckor av årets största miljökampanj för barn och unga. Redan nu har 651 153 deltagare, varav 560 257 barn, över hela landet plockat skräp tillsammans med sina förskolor och skolor. Det motsvarar nästan vart tredje barn i åldern 1–16 år. Kommunerna som är bäst på att engagera barn i skräpplockning är just nu Arjeplog, Vaxholm och Malå.
99 % av skräpet på Västkusten är plast – bidrar till spridning av mikroplaster12.5.2025 09:00:22 CEST | Pressmeddelande
Plastskräpet dominerar i hav och på stränder och bryts långsamt ner till mikro- och nanoplaster som nu hittas i allt från skaldjur till människokroppen. Enligt Håll Sverige Rents senaste skräpmätningar på stränder längs Västerhavet står plast för 99 % av allt skräp som hittats, vilket bidrar till spridning av mikroplaster. Vanligast är plastfragment, snören från fiskeutrustning och förpackningar från chips och godis.
Borås först i landet att mäta skräp i år30.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Borås Stad blir först ut i Sverige att genomföra årets skräpmätning för kommuner. Mätningen görs i samarbete med Håll Sverige Rent, med start den 5 maj, och är en del av kommunens långsiktiga arbete för att förebygga nedskräpning. Målet är att nedskräpningen ska halveras till 2030 jämfört med 2022.
Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet29.4.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum