Linköpings kommun

Hur ser otryggheten ut bland företagen

Dela
Linköpings kommun genomför nu en undersökning bland Linköpings företagare med fokus på trygghet och företagens utsatthet för brott. – Vi ser att de här frågorna blir allt viktigare för Linköpings företagare, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg,

Linköpings kommun har ett starkt fokus på trygghetsfrågor och har gjort stora satsningar för att motverka otrygghet i Linköping.

– Hittills har fokus till stor del varit på den enskilde Linköpingsbon. Vi ser nu att vi som kommun behöver prioritera tryggheten för företagen och deras anställda, säger Niklas Borg.

Linköping har sedan 2019 upplevt en ökning av grovt våld, främst kopplat till gängkriminalitet. Nationellt har det pågått en debatt om företagens ökade utsatthet för brott och den skada brotten orsakar samhället. Med den nya trygghetsundersökningen vill kommunen få fakta på bordet. 

Sverige och omvärlden är också utsatt för en annan typ av osäkerhet på grund av Rysslands krig mot Ukraina och covid-19-pandemin. Exempel på konsekvenser är bland annat kompetens- och råvarubrist, skenande priser, brutna leveranskedjor och sanktioner. Pandemin påverkar fortfarande produktionen och våra globala logistik- och resmönster. 

För att faktiskt få veta hur företagen drabbas av otrygghet och brottslighet kommer en undersökning att genomföras bland 1 800 företagare och arbetsställen i Linköpings kommun under maj månad.

– Enkäten kommer ge oss en bra bild av i hur stor utsträckning näringslivet upplever otrygghet samt vilka geografiska områden och branscher som är särskilt utsatta, säger Louise Felldin. 

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum