Fastighetsägarna

Hyresförhandlingarna i Göteborgs kranskommuner avgörs av skiljeman

Dela

Fastighetsägarna GFR har vänt sig till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i kommunerna Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Orust, Partille, Stenungssund, Tjörn och Öckerö. Hyresförhandlingarna inleddes i höstas, men parterna har inte lyckats komma överens vid förhandlingsbordet. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran.

I höstas inleddes hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen gällande hyresnivåerna för 2024 i kommunerna Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Orust, Partille, Stenungssund, Tjörn och Öckerö.  

För att få kostnadstäckning yrkade Fastighetsägarna GFR på en höjning med 12 procent i dessa kommuner. Sedan dess har hyresförhandlingarna pågått, men parterna har ännu inte lyckats komma överens. Fastighetsägarna GFR har därför vänt sig till Hyresnämnden för att använda sig av den tvistelösningsfunktion som infördes förra året. Förhandlingen omfattar cirka 5 500 lägenheter med ny hyra från 1 april. 

– Vi står alldeles för långt ifrån Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet. Vi har gjort allt vi kan för att fastighetsägare ska få en rimlig kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen just nu upplever. Utan kompensation kommer inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter finnas på sikt, något som alla förlorar på, inte minst alla hyresgäster, säger Linda Siverbo, Näringspolitisk ansvarig för Fastighetsägarna GFR.   

Hyresnämnden ska nu skyndsamt utse en skiljeman. När skiljemannen är utsedd ska tvisten avgöras inom sex veckor.  

– Det är bra att vi i år har fler möjligheter att komma framåt i låsta förhandlingspositioner. Vi använder därför den verktygslåda som finns, för att så snabbt som möjligt kunna ge hyresgästerna besked om hyreshöjning, säger Linda Siverbo. 

När skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.   

Fakta 

Så fungerar tvistelösningen  
• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.  
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.  
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.  
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.  

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye