RF/SISU

Idrottsrörelsen bjuder upp politiken till dans

Dela

Hej! Här kommer en debattartikel som ni gärna får publicera.

I slutet på mars riktas blickarna mot Boden, Luleå och Norrbotten när SM-veckan, ett av Sveriges största idrottsevenemang går av stapeln. De båda städerna har tillsammans axlat värdskapet för folkfesten och nu ska SM-mästare koras i 20 olika idrotter, i allt från rallycross till längdskidåkning, bowling, skidskytte, ju-jutsu och virtuell e-sport. Såväl stora som små idrotter får uppmärksamhet genom att SM-veckan TV-sänds och bilder från vårt fina län kommer att spridas över landet och locka till framtida besök i regionen.

I samband med SM-veckan vill vi från RF-SISU Norrbottens sida bjuda upp länets politiker till dans. Kommun-, regions- och riksdagspolitiker är inbjudna till en träff, med fokus på folkhälsa, evenemang, anläggningar och idrottsytor. Som företrädare för den norrbottniska idrottsrörelsen vill vi i kreativ och framåtsträvande anda föra en dialog kring hur idrottsrörelsen och samhället kan möta gemensamma utmaningar. Norrbotten är ett län med stark framtidstro och goda förutsättningar att skapa livskvalitet, men vi har också stora hälsoutmaningar och problem med negativ befolkningsutveckling.

Arrangemang, stora som små, ger förutom turistekonomiska värden värdefulla sociala effekter. De bidrar till att människor kommer närmare varandra och att vi känner stolthet över vår bygd. Vi har något att samlas kring, det bygger broar mellan människor. SM-veckan kommer med all säkerhet göra att fler lockas till våra idrottsföreningar, som aktiv idrottsutövare, tränare, ideell ledare eller volontär i samband med något arrangemang. Den svenska idrottsrörelsen strävar efter att vara öppen, inkluderande och nyfiken med målet att erbjuda idrott för alla hela livet. Ett aktivt liv i förening där du, oavsett ålder, bakgrund eller ambitionsnivå, får uppleva delaktighet, demokrati och gemenskap gör att risken för både fysisk och psykisk ohälsa minskar betydligt.

För en tid sedan skrev Olov Abrahamsson på ledarplats i NSD att ”en mer offensiv idrottspolitik kan bidra till att göra Sverige till ett både bättre och rikare samhälle”. Det är en uppfattning vi delar. Med kloka och långsiktiga politiska beslut kan idrotten ges goda förutsättningar att tillsammans med andra aktörer i samhället bidra till framtidstro och ett starkt Norrbotten och Sverige.

Idrottsrörelsen vill fortsatt vara en viktig friskfaktor som stärker och utvecklar människor. På vår önskelista står därför god tillgång till idrottsanläggningar och idrottsytor i människors närområde. För att kunna idrotta behöver vi någonstans att vara. Det oroar oss att många kommuner saknar långsiktiga planer för nybyggnationer och renoveringar av befintliga anläggningar och från idrottens sida vill vi gärna vara med när sådana planer arbetas fram.

Vi känner oro för att nedskärningar inom fritidsområdet ska drabba idrottsföreningarna.Ideella ledare kämpar redan hårt för att hålla nere kostnaderna så att alla ska ha råd att vara med. Forskning visar att de som behöver idrott bäst är de som idrottar minst. Det är ett reellt hot mot det svenska folkhälsomålet om en jämlik hälsa och vi behöver hitta gemensamma lösningar på hur vi ska möjliggöra för fler att vara med.

På önskelistan finns också en dröm om att Norrbotten ska samlas kring en regional evenemangsstrategi för att stärka länet som evenemangs- och turistdestination. Strategin bör omfatta alla typer av arrangemang och turistnäringar, inte bara idrottsliga. SM-veckan är ett gott exempel på hur destinationer, kultur och idrott kan skapa ett evenemang med stark dragningskraft och attraktivitet som ger eko över hela landet. För att en evenemangsstrategi ska bli verklig behövs politiska beslut och att någon med helikopterperspektiv räcker upp handen, beredd att hålla i taktpinnen.

Idrottsrörelsen har sträckt ut en hand och bjuder upp till dans. Nu hoppas vi att länets politiker vill ta en sväng om med oss. För tango dansas inte bäst ensam.

Leif Nordström
Ordförande RF-SISU Norrbotten

Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef RF-SISU Norrbotten

Nyckelord

Kontakter

Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, RF-SISU Norrbotten
Tel 070-686 80 90, e-post katarina.halvardsson@rfsisu.se

Annemari Johansson, kommunikatör, RF-SISU Norrbotten
Tel 070-686 80 94, e-post annemari.johansson@rfsisu.se

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Norrbotten är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialidrottsdistriktsförbund.

Läs mer på RF-SISU Norrbottens hemsida.

 

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Beslut i Riksidrottsstyrelsen att egna medel går till bekämpning av corona31.3.2020 08:27:58 CESTPressmeddelande

Riksidrottsstyrelsen har fattat beslut om att det bör finnas möjlighet för föreningar att söka projektstöd inom ramen för barn- och ungdomsidrotten via ytterligare ett kriterium, nämligen bibehållen verksamhet under tiden för restriktioner med anledning av Coronapandemin. Det kan handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning eller genomföra annorlunda idrottsverksamhet, exempelvis digital.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum