IKEA

IKEA samarbetar med Annie Leibovitz - som ska rikta sin ikoniska kameralins mot livet hemma

Dela
IKEA inleder nu ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att ta rollen som IKEA Artist in Residence. Som IKEA Artist in Residence kommer hon att fotografera människor i deras hem i sju olika länder – ett av dem är Sverige. Målet är en serie med 25 porträtt som belyser nyanserna i "livet hemma" och skapar ett kraftfullt fotografiskt dokument inspirerat av IKEAs Life at Home-rapport.
IKEA inleder nu ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att fotografera människor i deras hem i sju olika länder – ett av dem är Sverige. (Självporträtt).
IKEA inleder nu ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att fotografera människor i deras hem i sju olika länder – ett av dem är Sverige. (Självporträtt).

Tidigare i januari släppte Ingka Group - den största IKEA franchisetagaren - sin nionde årliga IKEA Life at Home-rapport. Undersökningen, som omfattar över 37 000 personer i 37 länder, avslöjar bland annat att nära hälften av de många människorna världen över (48 procent) inte känner att livet hemma återspeglas i media.

Det här är startskottet för ett nytt spännande projekt kopplat till Ingka Groups rapport: Ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att ta rollen som IKEA Artist in Residence i början av 2023. Leibovitz är hyllad för sin förmåga att fånga sitt motivs inre liv, som hon interagerar med i intima utrymmen eller stunder. Kraften i hennes verk ligger i hennes förmåga att avslöja sanningar som känns uppriktiga och rör sig i djupet av den universella mänskliga upplevelsen, vilket gör henne till den idealiska Artist in Residence för IKEA Life at Home-rapporten.

–Hemmet har alltid varit viktigt i mitt arbete. Jag har fotograferat människor i deras hem sedan jag började arbeta. Det är ett sätt att förstå vem en person är. Rådet jag brukar ge unga fotografer är att fotografera sina familjer. Det är ett av de bästa sätten att börja. Jag är glad över att få samarbeta med IKEA 2023, förklarar Annie Leibovitz.

IKEA Life at Home-rapporten är grundläggande för IKEAs löfte att konstant utvecklas och anpassa sig till livet hemma för de många människorna runt om i världen. Resultaten kommer att användas som inspirerande kontaktpunkter för Annie Leibovitz, eftersom hon vill skapa nyanserade porträtt som belyser hur människor lever idag.

Under Annie Leibovitz tid som IKEA Artist in Residence kommer hon att resa runt i världen och fotografera människor i deras hem i sju olika länder: Japan, USA, Tyskland, Italien, Indien, England och inte minst Sverige. Målet är en serie med 25 porträtt som belyser nyanserna i "livet hemma" och skapar ett kraftfullt fotografiskt dokument inspirerat av Life at Home-rapporten.  

– Resultatet för Life at Home-rapporten är lika viktigt för IKEA varje år. Det hjälper oss att förverkliga vår vision om en bättre vardag för de många människorna. Därför är vi så glada över att få samarbeta med Annie Leibovitz, en sann banbrytande konstnär, som riktar sin ikoniska kameralins mot livet som levs hemma men som vi inte alltid får se, och på de röster som vi inte alltid hör. Vi ser fram emot att få arbeta med henne under 2023 samtidigt som vi hoppas engagera nästa generations av artister, säger Marcus Engman, Chief Creative Officer på Ingka Group.

Läs hela rapporten här:https://lifeathome.ikea.com/

IKEA Life at Home-rapporten:

IKEA Life at Home Report är ett av de största forskningsprojekten i sitt slag som vi genomfört sedan 2014. Den involverar kvalitativ och kvantitativ forskning om åsikter, behov och drömmar hos människor över hela världen. Forskningsmetodiken inkluderar alltid hembesök och en nationellt representativ undersökning, och IKEA arbetar med forskningsbyråer i världsklass för att säkerställa att datainsamlingen är representativ.

För den senaste upplagan mötte IKEA mer än 37 000 personer i 37 länder. Du hittar alla utgåvor av IKEA Life at Home Report på den dedikerade webbplatsen: https://lifeathome.ikea.com/

IKEA Life at Home Report är utvecklad och publicerad av Ingka Group.

Bilder

IKEA inleder nu ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att fotografera människor i deras hem i sju olika länder – ett av dem är Sverige. (Självporträtt).
IKEA inleder nu ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att fotografera människor i deras hem i sju olika länder – ett av dem är Sverige. (Självporträtt).
Ladda ned bild

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 172 miljoner besök under verksamhetsåret 2022. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA:s second hand-test på Retuna har nått sina mål - butiken blir kvar och lärdomarna tas vidare till varuhusen 16.3.2023 13:05:12 CET | Pressmeddelande

För två år sedan öppnade IKEA världens första renodlade second hand-butik på Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna - som ett test. Efter två år av värdefulla lärdomar om hur man driver en second hand-butik och bäst förlänger livet på begagnade IKEA-produkter, har IKEA nått lönsamhet för butiken. Som ett nästa steg i satsningen låter IKEA butiken vara öppen till och med augusti 2025. Parallellt tar IKEA med sig alla lärdomar från testet till alla svenska IKEA-varuhus.

Aprilnyheter på IKEA6.3.2023 09:00:18 CET | Pressmeddelande

Nu välkomnar vi våren och lyfter särskilt fram två stilar: Från knopp till blomning Den här stilen är mjuk med en dämpad elegans – och, mycket drömmig. Den fångar känslan av den där första varma solstrålen mot din hud och en avslappnad semesterdag och för tankarna till knoppar som kommer i blomning: - Min inspiration kommer ofta från saker jag har runt mig i vardagen – där jag bor och naturen jag ser varje morgon och kväll när jag är ute och går med min hund. Jag älskar att tolka formerna och färgerna på växter, träd, stenar och blommönster, säger Emma Prowse som designat flera av mönstren. SOMMARFLOX serie med servetter, bakformar, duk och glas gör det enkelt att ta med naturen in. Strömlinjeformad och stilren FYRTIOFYRA Taklampa ger ett vackert direkt ljus över bordet. LÖNNHÖSTMAL Sängkläder och SÄCKMAL Gardiner skapar ett bekvämt och avslappnande sovrum som gör det lätt att börja dagen. Komplettera med DVÄRGNARV och TÅGHAKMAL kuddfodral, handgjorda av Ransutra, sociala entreprenörer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum