Indraget stöd till informationsinsatser försvårar granskning av biståndspolitiken
Regeringen har flera gånger pekat på vikten av transparens i biståndet, men har nu aviserat att en avslutning av InfoKom-stödet ska utredas. Redan 2023 har stödet skurits ned med 92 procent, vilket i praktikten betyder att stödet avvecklas.
Syftet med stödet är att svenska folket ska känna till vad svenska biståndspengar faktiskt används till, att främja en öppen debatt i samhället och stärka engagemanget för en rättvis och hållbar global utveckling. Något som regeringen i praktiken sätter stopp för med omedelbar verkan i och med den drastiska nedskärningen.
Därmed försvåras radikalt biståndsorganisationers möjligheter att berätta om behoven, lösningarna och vad pengarna går till. Även tidningar och organisationer som fått stöd till journalistik om globala frågor drabbas. Tidningen Omvärlden, Sveriges Natur och Arbetet Global hör till några av de redaktioner som nu får svårare att rapportera om globala frågor. Fackförbundstidningar förlorar det stöd till rapportering om fackligt utvecklingsarbete som Union to union vidareförmedlat.
Det betyder att synligheten för arbete mot fattigdom, för demokrati och en hållbar utveckling minskar i Sverige.
I förlängningen handlar det om att skattebetalarnas möjligheter att granska och analysera hur regeringen och andra svenska beslutsfattare hanterar biståndet och utvecklingssamarbetet försvåras.
– Det sprids så mycket myter om biståndet, bland annat från Moderaterna. Vi har länge kämpat emot och här kommer svaret. Regeringen tar bort en röst som vill nyansera bilden av biståndet. Nu riskerar regeringens bild, som styrs av en politisk agenda, stå oemotsagd, säger Mattias Brunander som är tillförordnad generalsekreterare på Diakonia.
Med bristande kunskap blir det också svårare att främja debatt och öka svenskarnas engagemang för utvecklingssamarbete och globala frågor, samtidigt som människor som lever under förtryck och fattigdom förlorar en viktig möjlighet att göra sina röster hörda.
- Vi ser med oro på att insynen i svensk biståndspolitik kommer att minska, säger Mattias Brunander.
Nyckelord
Kontakter
Annette WallqvistPressekreterare
Tel:+46765112733annette.wallqvist@diakonia.seBilder
Länkar
Om
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
Migrationsverket blir en av de största mottagarna av svenskt bistånd19.9.2024 16:19:34 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att biståndet minskas ytterligare de kommande åren. Det innebär att biståndsnivån riskerar att hamna under både FN:s och EU:s lägstanivåer. Samtidigt ska pengarna i högre grad användas till migration och återvandring istället för att gå till människor som lever i fattigdom och förtryck. I regeringens budget ser Diakonia ett Sverige som alltmer sluter sig från omvärlden.
Biståndets enprocentsnivå kan återställas redan 202728.6.2024 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Det finns en bred enighet bland riksdagspartierna att återställa biståndsnivån till 1 procent av BNI. Det visar Diakonias partienkät 2024. Socialdemokraterna har i enkäten inte angett ett årtal men ger nu positiva besked i Almedalen inför valet 2026.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum