Sveriges Ingenjörer

Inför ett hållbart system för arbetstillstånd!

Dela
Migrationsverket meddelade idag att det nuvarande certifieringssystemet för handläggning av arbetstillstånd ska avskaffas. Beslutet välkomnas av Sveriges Ingenjörer som länge påtalat att systemet har betydande brister. Förbundet vill istället se ett nytt hållbart system för arbetstillstånd och ger förslag på hur det skulle kunna gå till.

Bland ingenjörer som är invånare i länder utanför EU/EES är det Migrationsverkets certifieringssystemet som varit den absolut vanligaste vägen för att söka svenskt arbetstillstånd. Sveriges Ingenjörer har upprepade gånger pekat på brister i certifieringssystemets rörande risker kopplat till anställningsvillkor och trygghet för den anställde. 

– Signalerna hittills från Migrationsverket om en ny modell för handläggning av arbetstillstånd för högkvalificerade har inte omfattat kollektivavtal. Det är olyckligt. Myndigheten behöver nu ta nästa steg och få på plats ett verkligt hållbart system som fungerar för de ingenjörer som söker sig till Sverige för att arbeta och företagen som behöver deras kompetens, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

För att svenska företag ska kunna bibehålla sin internationella konkurrenskraft är det avgörande att de kan rekrytera personal med rätt kompetens inom en snäv tidsram. Företag som tvingas vänta för länge på att rekrytera nyckelpersoner hamnar efter sina konkurrenter på den globala marknaden. I rapporten Inför ett hållbart system för arbetstillstånd! presenterar Sveriges Ingenjörer förslag för ett nytt system för arbetskraftsinvandring där kollektivavtal spelar en central roll.

– Våra förslag i rapporten handlar om att kollektivavtal kan fungera som en garant för att löner, försäkringar och andra villkor uppfylls. Det möjliggör snabb handläggning av arbetstillstånd och därmed snabbare rekrytering för svenska företag, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Kollektivavtal och anställning i Sverige kan bidra till ett hållbart system för arbetskraftsinvandring. För anställningar som omfattas av svenska kollektivavtal är det fullt möjligt att på bara 10 dagar bedöma om villkoren i en anställning är i linje med de som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

– Avskaffandet av certifieringssystemet är välkommet. Men det är bara ett första steg på vägen. Vi ser nu fram emot fortsatt dialog med Migrationsverket, arbetsgivare och politiker för en arbetstillståndsprocess som både säkrar trygga villkor för ingenjörer och säkerställer konkurrenskraft för svenska företag säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08-613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.

Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande

Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.

Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande

Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye