Upplands Väsby kommun

Informationskampanj ska bryta ofrivillig ensamhet

Dela
Vill du göra något för ensamma äldre i Väsby? Snart släpps katalogen med massor av tips till Väsbybor som upplever ofrivillig ensamhet. Och det finns plats för ännu fler aktiviteter. Arbetsgruppen bakom katalogen vill hitta fler volontärer och aktiviteter.
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Kommunen och pensionärsföreningarna i Väsby har tillsammans skapat en aktivitetskatalog som ska hjälpa ensamma äldre att hitta vänner och sociala aktiviteter. Målet är att nå de äldre som upplever ofrivillig ensamhet.

- Det finns omkring 7 500 Väsbybor som är 65 år eller äldre. En del är ensamma och trivs med det, men ingen ska behöva leva i ofrivillig ensamhet som ökar risken för depression och sjukdom. Det är vårt gemensamma ansvar att ingen Väsbybo ska behöva känna sig isolerad och bortglömd, säger Maria Fälth (KD) som är kommunalråd och ordförande i pensionärsrådet.

Katalogen ges ut i tryckt form och kommer att spridas bland annat via vårdcentralerna som kommer i kontakt med äldre Väsbybor. Många aktiviteter har varit vilande under coronasituationen men målet är att öppna upp efter hand. Idén kom till genom fokusgrupper i våras där många pensionärer deltog.

- Vi har lyssnat på äldre och förstått att de har svårt att hitta bland all den information som sprids via föreningars webbsidor och ibland går informationen bara ut till föreningarnas medlemmar. Nu kommer alla lättare kunna ta del av de aktiviteter som riktar sig till alla äldre, säger Lena Kanström som är ordförande i volontärföreningen Vänner i Väsby.

Många av de aktiviteter som riktar sig till äldre lockar framför allt kvinnor i dag. Arbetsgruppen bakom katalogen efterlyser därför aktiviteter som kan locka fler män.

- Jag pratade med en man som frågade om det finns någon hobbygrupp för honom och andra som är intresserade av motorcyklar och bilar. Tyvärr har vi inte det i dag. Alla tycker inte om att spela boule och det finns många andra aktiviteter som man skulle kunna göra tillsammans, till exempel att fixa med bilar eller att fiska. Vi tar gärna emot fler volontärer och initiativ, säger Lena Kanström.

Fakta: Pensionärsrådet

Det kommunala pensionärsrådet är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunen och de organisationer som företräder pensionärerna. Syftet är att skapa ett inflytande i frågor som berör kommunens pensionärer.

Pensionärsrådet har till särskild uppgift att bevaka pensionärernas situation i kommunens samhällsplanering. Det kan handla om kvalitet inom äldreomsorgen, förebyggande hälsa, olika boendeformer, avgifter, trafikplanering, fritidssysselsättningar och kulturupplevelser. Rådet består av åtta ledamöter som utses av kommunstyrelsen. Tre ledamöter ska vara politiker. Fem ledamöter ska representera pensionärsorganisationerna PRO Upplands Väsby, SPF seniorerna i Väsby och Finska PRO-föreningen.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 49 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum