Trafikverket

Inga omkörningar på E4 – för bättre flyt i påsktrafiken

Dela

Ska du ta bilen till fjällen i påsk? E4 norr om Gävle har ett mycket hårt tryck under påsken. För att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på sträckan har Trafikverket beslutat, i samverkan med polisen, att förbjuda omkörningar.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år; bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Emil Samuelsson, trafikingenjör på Trafikverket.

E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer till och från fjällen koncentreras under några timmar. I samband med omkörningar på avsnitt med dubbla körfält, uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i det enkla körfältet igen.

Bättre flyt och mindre stress
För att undvika störningar är det förbjudet att köra om under större delen av onsdagen och torsdagen (norrgående) samt påskdagen och annandag påsk (södergående). Det ger ett bättre flyt i trafiken, och därmed minskar risken för incidenter i köer. Förbudet minskar även stressen hos trafikanterna.

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre, och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Emil Samuelsson.

Informationen kommer att finnas på Trafikverkets och kommuners digitala informationstavlor längs E4:an. Liksom tidigare år kommer det att finnas skyltförsedda bilar längs sträckan. Även polisen ska finnas på plats.


Omkörningsfälten på sträckan Gävle–Tönnebro stängs av följande tider:

  • för norrgående trafik, onsdag 13 april, kl. 13–22
  • för norrgående trafik, skärtorsdag 14 april, kl. 13–22
  • för södergående trafik, påskdagen 17 april, kl. 13–22
  • för södergående trafik, annandag påsk 18 april, kl. 13–22.

Omkörningsförbudet kan komma att avslutas tidigare på kvällarna om trafiken minskar.

Kontakter

Emil Samuelsson, trafikingenjör, Trafikverket, 010-124 31 54
Erling Arvidsson, Polisen, 076-780 89 20
Trafikverkets presstjänst: 0771- 31 15 00

Bilder

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum