Sveriges Ingenjörer

Ingenjörerna antar nya politiska program

Dela
På tisdagen fattades beslut om den politiska riktningen för Sveriges Ingenjörer inom områdena miljö och klimat, utbildning och arbetsmiljö. Det skedde i samband med att förbundets högsta beslutande organ, Ingenjörsfullmäktige, höll sitt årliga möte.
Ingenjörsfullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november.
Ingenjörsfullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november.

– Ny teknik, klimatomställning och utbrett distansarbete ställer nya krav på ingenjörerna och oss som organisation. Ingenjörsfullmäktige har därför antagit nya politiska program inom utbildning, arbetsmiljö och miljö och klimat för att vi även fortsättningsvis ska vara aktiva i debatten och företräda medlemmarna på bästa sätt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

De nya politiska programmen anger riktningen för förbundets fortsatta arbete för bättre villkor i ett arbetsliv under snabb förändring och i ett samhälle i stort behov av ingenjörslösningar för en hållbar utveckling. 

Utbildningspolitik

Sverige behöver ingenjörer för att klara samhällsutmaningar. Det utbildningspolitiska programmet slår därför fast att kvalitet i ingenjörsutbildningen alltid ska överordnas kvantitet. Dessutom att barn och ungas matematikkunskaper måste stärkas och att högskolornas förutsättningar förbättras för att erbjuda vidareutbildning på rätt nivå till yrkesverksamma ingenjörer.

Arbetsmiljö

Pandemin har ställt frågan om ett flexibelt arbetsliv på sin spets och därmed även frågor som rör arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv. Förbundets arbetsmiljöpolitiska program pekar på att tekniksprång ger ingenjören frihet att utföra arbetet oberoende av tid och rum. Men att det även skapar nya och ökade krav på arbetets organisering och ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där arbetsgivaren är ytterst ansvarig för att säkerställa en god arbetsmiljö, oavsett var arbetet bedrivs.

Miljö och klimat

Det miljö- och klimatpolitiska programmet belyser ingenjörernas centrala roll för att skapa ett hållbart samhälle. Ny teknik och ingenjörsarbete är helt avgörande för att samhällsutmaningarna kring miljö och hållbarhet ska kunna hanteras. Industriell produktion måste bli mer hållbar och cirkulär. Ingenjörers miljötänkande måste in redan vid designen av produkterna så att komponenter blir lättare att byta, återanvända eller återvinna. Produktion i Sverige ger i många fall miljöfördelar och minskad sårbarhet vid störningar.

Nya förbundsstyrelseledamöter

Ett enhälligt fullmäktige valde in Per Arne Lundberg och Ulf Nordberg som nya ledamöter i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Samtidigt fick tre ledamöter förnyat förtroende. Dessutom valdes Viktor Andersson (Blekinge Tekniska Högskolan) till teknologrepresentant i förbundsstyrelsen. 


Om Ingenjörsfullmäktige
81 ledamöter väljs av de ordinarie medlemmarna vart fjärde år, nästa gång 2022. 14 ledamöter väljs årligen av studerandemedlemmarna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ingenjörsfullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november.
Ingenjörsfullmäktige är Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november.
Ladda ned bild
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey6.11.2024 14:37:00 CET | Pressmeddelande

Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.

Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande

Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye