Innovatörer av havrebaserade livsmedel tilldelas Polhemspriset

– Det är en fantastisk ära att få ett pris som så många framstående svenska ingenjörer fått tidigare. Jag är verkligen stolt! säger Rickard Öste, Polhemspristagare 2021.
Redan 1989 inleddes forskningen som ledde fram till en ny sorts havredryck som både kunde drickas och utgöra bas i andra livsmedel. Drycken skapas genom en mältningsprocess där en patenterad enzymblandning bryter ned stärkelsen i en blandning av vatten och havre. Enzymblandningarna styr sötma, fyllighet och konsistens.
– Det är en stor ära att få Polhemspriset. Innovation och nya tekniker är oerhört viktiga för att skapa livsmedel med unika egenskaper och på så sätt tackla de utmaningar som vi står inför globalt, säger Angeliki Triantafyllou, Polhemspristagare 2021.
Rickard Öste betraktas som uppfinnare av havredrycken tillsammans med Angeliki Triantafyllou. Deras samarbete och den avgörande vidareutvecklingen lade grunden till de produkter som i dag finns på marknaden. Innovationerna flyttade de havrebaserade livsmedlen från hälsokosthyllan till den bästa placeringen i våra affärer, till restauranger och till många människors kylskåp. Oatlys produkter säljs i ett 20-tal länder och företaget är sedan våren 2021 noterat på New York-börsen.
– Det som började som ett försök att ge laktosintoleranta en ersättning till mjölk har sedan utvecklats vidare och finns nu på en global marknad. Det visar hur stor potentialen är för innovativa lösningar inom livsmedelsindustrin, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
Rickard Öste har flera patent och ett stort antal forskningsartiklar inom området. Han var tidigare professor i livsmedelskemi vid avdelningen för industriell näringslära vid Lunds universitet. Han har startat flera andra företag och tilldelades bland annat Livsmedelspriset 1996. Rickard Öste delar idag sin tid mellan Lund och Hongkong.
Angeliki Triantafyllou är fil dr i bioteknik och var Oatlys delägare och forskningschef fram till 2016. Hon tilldelades priset som Årets Innovatör 2012 i Landskrona. Hon står för ett flertal patent inom området från 1998 fram till i dag. Hon bor nu i Grekland och på Cypern.
Om Polhemspriset
Sveriges Ingenjörer delar varje år ut Polhemspriset, som är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig.
Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.
Bland tidigare pristagare märks bl.a. Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013) och Ludvig Strigeus för tekniken bakom Spotify (2020)
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Goda framtidsutsikter för ingenjörer21.3.2023 07:47:34 CET | Pressmeddelande
Ingenjörer tillhör idag de akademikergrupper som är mest efterfrågade på svensk arbetsmarknad. Även jobbmöjligheterna framöver ser mycket goda ut. Detta visar en ny arbetsmarknadsbedömning som Sveriges Ingenjörer gjort i anslutning till att högskoleansökan nu öppnat.
Checklista inför sommarjobbet 202316.2.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Även om kalendern fortfarande visar vinter är det hög tid att tänka på sommarjobb. Sveriges Ingenjörer ger tips i jobbsökandet för studenter.
NY RAPPORT: Rivstart för omställningsstudiestödet13.2.2023 07:30:47 CET | Pressmeddelande
Omställningsstudiestödet når rätt personer och tekniska ämnen är populära. Det visar en genomgång som Sveriges Ingenjörer gjort av de första ansökningarna. Hälften vill läsa en högskoleutbildning.
Så går det till vid neddragningar1.2.2023 08:31:40 CET | Pressmeddelande
Vilka regler gäller när en arbetsgivare gör neddragningar? Finns det någon skillnad om arbetsplatsen har kollektivavtal? Sveriges Ingenjörer vägleder och ger råd.
Rekordökning för Sveriges Ingenjörer under 202224.1.2023 08:20:18 CET | Pressmeddelande
Under 2022 växte fackförbundet Sveriges Ingenjörer med drygt 5700 medlemmar. Aldrig förr har förbundet välkomnat så många nya medlemmar. Ökningen skedde samtidigt som arbetslösheten bland medlemmarna under året var historiskt låg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum