Innovatörer av havrebaserade livsmedel tilldelas Polhemspriset
Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou har genom sina havrebaserade livsmedel lagt grunden till livsmedelskoncernen Oatly, och visat hur livsmedelsinnovationer kan spridas i världen. Nu belönas de av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

– Det är en fantastisk ära att få ett pris som så många framstående svenska ingenjörer fått tidigare. Jag är verkligen stolt! säger Rickard Öste, Polhemspristagare 2021.
Redan 1989 inleddes forskningen som ledde fram till en ny sorts havredryck som både kunde drickas och utgöra bas i andra livsmedel. Drycken skapas genom en mältningsprocess där en patenterad enzymblandning bryter ned stärkelsen i en blandning av vatten och havre. Enzymblandningarna styr sötma, fyllighet och konsistens.
– Det är en stor ära att få Polhemspriset. Innovation och nya tekniker är oerhört viktiga för att skapa livsmedel med unika egenskaper och på så sätt tackla de utmaningar som vi står inför globalt, säger Angeliki Triantafyllou, Polhemspristagare 2021.
Rickard Öste betraktas som uppfinnare av havredrycken tillsammans med Angeliki Triantafyllou. Deras samarbete och den avgörande vidareutvecklingen lade grunden till de produkter som i dag finns på marknaden. Innovationerna flyttade de havrebaserade livsmedlen från hälsokosthyllan till den bästa placeringen i våra affärer, till restauranger och till många människors kylskåp. Oatlys produkter säljs i ett 20-tal länder och företaget är sedan våren 2021 noterat på New York-börsen.
– Det som började som ett försök att ge laktosintoleranta en ersättning till mjölk har sedan utvecklats vidare och finns nu på en global marknad. Det visar hur stor potentialen är för innovativa lösningar inom livsmedelsindustrin, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
Rickard Öste har flera patent och ett stort antal forskningsartiklar inom området. Han var tidigare professor i livsmedelskemi vid avdelningen för industriell näringslära vid Lunds universitet. Han har startat flera andra företag och tilldelades bland annat Livsmedelspriset 1996. Rickard Öste delar idag sin tid mellan Lund och Hongkong.
Angeliki Triantafyllou är fil dr i bioteknik och var Oatlys delägare och forskningschef fram till 2016. Hon tilldelades priset som Årets Innovatör 2012 i Landskrona. Hon står för ett flertal patent inom området från 1998 fram till i dag. Hon bor nu i Grekland och på Cypern.
Om Polhemspriset
Sveriges Ingenjörer delar varje år ut Polhemspriset, som är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig.
Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.
Bland tidigare pristagare märks bl.a. Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013) och Ludvig Strigeus för tekniken bakom Spotify (2020)
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
DEBATT: Starta mentorprogram, arbetsgivare!12.8.2022 11:01:32 CEST | Pressmeddelande
Nyanlända ingenjörer har svårt att få jobb i Sverige – trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer. Det är ett stort slöseri. Arbetsgivarna bör införa mentorprogram för att få fler i arbete. Det skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand på Expressen Debatt.
NY RAPPORT: Tusentals ingenjörer knackar på högskolans dörr30.6.2022 08:21:46 CEST | Pressmeddelande
12 000 ingenjörer vill tillbaka till högskolan för kompetensutveckling när det nya omställningsstudiestödet införs. För de ingenjörer som vill spetsa sin kompetens för att driva utvecklingen i klimatomställning, elektrifiering eller digitalisering riskerar reformen bli ett slag i luften. Landets tekniska lärosäten saknar matchande kursutbud. Det visar en ny rapport av Sveriges Ingenjörer.
Nytt avtal för statliga akademiker – statlig trygghetsöverenskommelse28.6.2022 14:15:28 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS
Så mycket tjänar IT-ingenjörer28.6.2022 08:33:33 CEST | Pressmeddelande
IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
PRESSINBJUDAN: Högskolans betydelse för akademikers livslånga lärande27.6.2022 10:00:24 CEST | Pressmeddelande
INBJUDAN. Under Almedalsveckan bjuder Sveriges Ingenjörer in till ett webbsänt seminarium om högskolans roll och rustning för det livslånga lärandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum