Norrköpings kommun

Inre hamnen öppnar den 6 juli

Dela
Långsträckta bryggor längs vattnet. Parker för lek och picknick. Tre badplatser för stora och små. Allt detta och en glimt av den nya innerstadsdelen Inre hamnen får Norrköpings invånare i sommar.
Varvsparken Foto: Norrköpings kommun
Varvsparken Foto: Norrköpings kommun

Resan mot Inre hamnen började 2010 när arbetet med att ta fram en stadsbyggnadsvision för Saltängen inleddes, och startskottet gick för att forma en ny innerstadsmiljö med närhet till vatten och promenadavstånd till den kommande Ostlänken. Projektet tog nästa steg när hamnverksamheten flyttade till Pampushamnen. Sedan dess har omfattande marksanering genomförts och området har utformats med höga krav på arkitektur, gestaltning och kvalitet både för husbyggnation och för de allmänna ytorna. Konst kommer ytterligare förstärka den unika karaktären med den största satsningen som Norrköpings kommun gör på offentlig konst på många år. En livskraftig byggherresamverkan har varit garant för att visionen nu är på väg att realiseras.

– Äntligen är det dags att visa upp glimt av vår nya fantastiska stadsdel för våra invånare. Jag hoppas många kommer se det som stadens nya gemensamma soliga vardagsrum och ta del av de vackra unika miljöerna som erbjuds. Jag ser fram emot att se hur Inre hamnen på sikt kommer bidra till att Norrköping blir än mer attraktivt för näringslivet, med företagsetableringar och ökad tillväxt, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Inre hamnen är Norrköpings största stadsomvandlingsprojekt i modern tid. När området nu öppnar för Norrköpingsborna är de allmänna platserna som kommunen iordningställt först ut; kajstråk, Varvsparken och bad. I höstas släpptes vattnet in i de gjutna kanalerna och det har varit hög aktivitet inför öppnandet. Under våren har bryggor och bastu byggts, och de senaste veckorna har gångbron från Södra kajen till Inre hamnen lagts på plats bit för bit. De kommande veckorna inför öppnandet färdigställs gungor, beläggning och planteringar.

– Efter många år med planering, utformning och byggnation får vi äntligen dela med oss av resultatet. Det ska bli väldigt roligt att få välkomna Norrköpingsborna tillbaka till Inre hamnen, säger Ola Brånäs, övergripande projektledare för Inre hamnen.

Nästa sommar flyttar de första invånarna in i sina bostäder, och i sommar går det att följa från första parkett i Varvsparken hur husen växer fram.

Invigningen av Inre hamnen äger rum torsdag den 6 juli klockan 15:00. Då är alla varmt välkomna att börja utforska den nya platsen. Mellan klockan 15:00 och 19:00 finns det möjlighet att ställa frågor och få en första glimt av den nya innerstadsdelen.

En pressvisning äger rum onsdag den 28 juni klockan 13:00-14:00, separat inbjudan till media kommer till den.

Mer information hittar du här: Inre hamnen i Norrköping

Kontakt:
Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd, och ordförande samhällsplaneringsnämnden
Telefon: 0706-43 83 33

Ola Brånäs
Titel: övergripande projektledare för Inre hamnen
Telefon: 011-15 12 17

_____________________________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, pressansvarig
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Varvsparken Foto: Norrköpings kommun
Varvsparken Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Sandstranden Foto: Norrköpings kommun
Sandstranden Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

 Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun tar ansvar utifrån JO:s kritik 2.6.2023 14:13:08 CEST | Pressmeddelande

Under fredagen höll Norrköpings kommun en pressträff med anledning av Justitieombudsmannens, JO:s, beslut i veckan angående arbetsmetoder kopplade till välfärdsbrott. Under presskonferensen uttryckte kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bland annat en önskan om att kommuners befogenheter för att förhindra felaktiga utbetalningar måste tydliggöras i lagstiftningen, och att polisen måste få riktade resurser för att arbeta med välfärdsbrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum