Svenska kyrkan

Insatser för drabbade efter cyklonen Idai

Dela

Hittills har närmare två miljoner människor drabbats av cyklonen Idai i Malawi, Moçambique och Zimbabwe men antalet förväntas stiga. Svenska kyrkans internationella arbete finns på plats för att ge stöd till de drabbade.

Massiv förstörelse i Beira, Moçambique efter cyklonen Idai. Foto: Care International /Josh Estey
Massiv förstörelse i Beira, Moçambique efter cyklonen Idai. Foto: Care International /Josh Estey

I många av de drabbade områdena har människor förlorat allt de ägde - hus, jordbruksmark och boskap.

– Våra lokala partner var snabbt ute för att undersöka behoven. Genom att vara på plats redan innan cyklonen drog in kan vi snabbt nå de människor och samhällen som har drabbats allra hårdast, säger Else Berglund, humanitär chef för Svenska kyrkans internationella arbete.

I ett första skede efter en katastrof av den här storleken är det viktigt att säkra tillgången till rent dricksvatten för att inte riskera att sjukdomar sprids, mat och tak över huvudet.

– Samtidigt som livräddande insatser görs är det viktigt att från första stund tänka långsiktigt. Genom att de drabbade själva är involverade stärker vi deras förutsättningar att komma igen efter katastrofen, säger Else Berglund.

INSAMLING

Svenska kyrkans internationella arbete har startat en insamling för att stödja de som har drabbats efter cyklonen Idai. Läs mer här.

PSYKOSOCIAL KOMPETENS

Svenska kyrkan har särskild kompetens i att bemöta och stödja människor i katastrofsituationer. Människor i katastrofsituationer måste först av allt få stöd med mat, rent vatten, sanitet och tak över huvudet. Samtidigt är det viktigt att stödet ges på ett sätt som stärker människors livsmod och inte får dem att känna sig hjälplösa. Den risken är stor i en situation när de redan känner sig oroliga och förvirrade. Läs mer om det psykosociala arbetet i katastrofsituationer

KONTAKT

Else Berglund, humanitär chef för Svenska kyrkans internationella arbete, 070-610 00 51

Kontakter

Bilder

Massiv förstörelse i Beira, Moçambique efter cyklonen Idai. Foto: Care International /Josh Estey
Massiv förstörelse i Beira, Moçambique efter cyklonen Idai. Foto: Care International /Josh Estey
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Svenska kyrkans internationella arbete är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

The Archbishop to hold meeting on religion and migration21.1.2020 16:00:00 CETPress release

On 27-30 January, around 70 people from 15 European countries will gather for a meeting in Malmö on one of the major contemporary and future issues of our time, migration. The meeting is part of the programme A World of Neighbours, initiated by Archbishop Antje Jackelén. The aim is to create an interreligious European network for practitioners working with refugees and migrants, in order to promote social sustainability.

Ärkebiskopen bjuder in till möte om religion och migration21.1.2020 14:10:09 CETPressmeddelande

Den 27-30 januari samlas ett 70-tal personer från 15 europeiska länder till ett möte i Malmö om en av vår tids stora samtids- och framtidsfrågor, migrationen. Mötet är en del av programmet En värld av grannar, som ärkebiskop Antje Jackelén tagit initiativ till. Syftet är att skapa ett interreligiöst europeiskt nätverk för och med människor på flykt, för att främja den sociala hållbarheten.

Rikspolischefen först ut i ärkebiskopens podcast14.1.2020 08:12:00 CETPressmeddelande

En professor i illustration, en programledare i TV och talmannen – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är sju avsnitt inplanerade i vinter och det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med rikspolischefen Anders Thornberg om ‪faktisk och upplevd trygghet, om att skydda demokrati och mänskliga rättigheter, och att kyrkan behövs för att justera den inre kompassen hos ungdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum