Inspektion av riskfyllt arbete vid utbyggnad av elnätet
Arbetsmiljöverket gör en stor inspektionsinsats inom elenergibranschen. Syftet är att minska risken för arbetsolyckor i samband med utbyggnaden av elnätet.

I vår startar Arbetsmiljöverket inspektioner av cirka 200 arbetsplatser runtom i landet inom elenergisektorn. Det blir fokus på ny- och utbyggnad av elnätet, men även underhåll och reparation.
- Det pågår stora investeringar i elnätet samtidigt som det är brist på personal med tillräcklig kompetens och det är ofta många olika företag inblandade. Det här ökar risken för samordnings- och säkerhetsproblem. Det är oerhört viktigt att arbetet kan ske på ett säkert sätt, så att ingen blir skadad, sjuk eller dör av sitt arbete, säger Magnus Henriksson, projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket.
De senaste fem åren har över 600 allvarliga händelser anmälts av anläggningsmontörer, servicetekniker och anläggningsarbetare i samband med elarbete. De vanligaste olyckorna handlar om kontakt med el och fall från stolpe eller mast. Andra risker i branschen är ensamarbete långt från bebyggelse och tidspress, något som kan leda till stress och öka risken för att begå misstag.
En olycka kan få allvarliga följder
Arbetsmiljöverket kommer bland annat att inspektera om det finns rutiner för att undersöka, bedöma och åtgärda de arbetsmoment som kan leda till allvarliga olyckor. Myndigheter samarbetar med Elsäkerhetsverket, som bland annat ska delta i vissa inspektioner.
- Det är omfattande risker med el, en olycka kan få mycket allvarliga följder. Därför är det viktigt med säkerhetsrutiner och att arbetsgivarna ser till att arbetstagarna har tillräckliga kunskaper om hur de ska arbeta på ett säkert sätt. Det måste finnas utrymme för att begå ett misstag på jobbet, utan att riskera liv eller hälsa, säger Magnus Henriksson.
Även mindre verkstadsföretag ska inspekteras
Utöver elenergisektorn kommer Arbetsmiljöverket i år att genomföra en nationell inspektionsinsats även inom mindre verkstadsföretag med fokus på användning av maskiner och arbetsutrustning, där drygt 400 företag ska få besök.
Kontakt:
Magnus Henriksson, projektledare Arbetsmiljöverket, 010-730 96 67
Presstjänsten, Arbetsmiljöverket, 010-730 91 55 eller media@av.se
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Stor nationell insats mot arbetslivskriminalitet19.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Över 200 företag har kontrollerats i en ny, myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Myndigheterna avslöjade farliga arbetsplatser och misstänkt svart arbetskraft på byggen och restauranger. Över hälften av de inspekterade byggena i Kiruna och Gällivare visade sig ha allvarliga arbetsmiljöbrister.
Allt fler äldre orkar inte jobba fram till pensionen28.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler uppger att de inte orkar arbeta fram till pensionen. Kvinnor och de som arbetar inom utbildning, vård och omsorg samt byggverksamhet upplever i större utsträckning än övriga sysselsatta att de inte orkar arbeta fram till ordinarie pensionsålder. Det visar en rapport om äldres arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket publicerar idag.
Stora brister i arbetsmiljön hos kassapersonal och målare27.4.2022 09:32:22 CEST | Pressmeddelande
Unga som jobbar i kassan riskerar belastningsskador om de inte ställer in stolen eller kassaapparaten på rätt sätt. Ny inspektionsrapport visar att runt 85 procent av kassapersonal och målare hade brister i arbetsmiljön och närmare hälften berodde på brister i ergonomin.
Frisör- och livsmedelsbranschen inspekteras i EU-gemensam insats22.3.2022 10:07:56 CET | Pressmeddelande
Fler än hälften av de anmälda arbetssjukdomar som drabbar livsmedelstillverkare och frisörer beror på belastningsskador. Nu gör Arbetsmiljöverket ett 160-tal inspektioner inom de två branscherna, i ett gemensamt EU-projekt med fokus på ergonomi.
Fler inspektörer mot arbetslivskriminalitet16.3.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket anställer fler inspektörer som ska jobba mot arbetslivskriminalitet. Sammanlagt ska antalet arbetsmiljöinspektörer öka från 270 till 310 personer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum