Porsche Carrera Cup Scandinavia

Intensiv resa mot pallen i Porsche Carrera Cup för dubbelsatsande Marklund

Dela

Bakom favorittippade titelkandidaterna Robin Hansson och Lukas Sundahl återfinns Anton Marklund på tredje plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Norrlänningen, som kombinerar PCCS och rallycross-VM, är mitt upp i sin galnaste vår i karriären. På Scandinavian Raceway i Anderstorp 1-2 juni gör han sin åttonde test- och tävlingshelg på nio veckor! – Man hinner inte tröttna på kompisarna hemma direkt, konstaterar 26-åringen från Boliden med ett leende.

Anton Marklund, Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Foto: Åke Karlsson
Anton Marklund, Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Foto: Åke Karlsson

Anton Marklund har fått en smakstart på sin fjärde säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Redan i premiären på Ring Knutstorp erövrade han sin första pallplats i mästerskapet och prestationen där följde han upp med en stabil insats på Rudskogens Motorsenter.

Med sitt placeringsfacit 4-3-5-6 hittills har Marklund tagit rygg på topptippade Robin Hansson och Lukas Sundahl i mästerskapet. Norrlänningen är bäst i den kvartett förare som just nu fightas om tredjeplatsen i tabellen. Övriga är Hugo Nerman, Pontus Fredricsson och Roar Lindland.

Viktig milstolpe

Anton medger att pallplatsen i det andra heatet på Ring Knutstorp var en milstolpe för honom. Både resultatmässigt och mentalt. 

– Hittills har jag i första hand sett Porsche Carrera Cup Scandinavia som ett mästerskap att utvecklas i som förare. Tredjeplatsen var ett kvitto på att det arbete vi laget ner verkligen gjort mig bättre som chaufför och att jag nu kan sätta målen lite högre och verkligen fightas mot toppgubbarna, säger han. 

Inför racen på Scandinavian Raceway den 2 juni är Anton optimistisk.

– Jag ser fram emot tävlingen. Jag gjorde min första start i Anderstorp förra säsongen, gillade banan och tycker att vi gjorde bra ifrån oss då. Jag hoppas att vi har farten där även i år.

I det jämna startfältet kommer kvalet att få stor betydelse. Marklund har kvalat bra hittills, även om han inte var helt nöjd med sin insats på Rudskogen.

– Jag var rätt besviken då för jag visste att det fanns mer i mig. I Anderstorp vill jag vara med där uppe igen, vilket är ett måste för en topplacering i racen. Någon enstaka tiondel kan göra stor skillnad. Marginalerna är små.

Galen vår

Tävlingen i Anderstorp blir den sjunde för Marklund sedan säsongsstarten första helgen i april. Så här har hans test- och tävlingsschema sett ut hittills denna galva vår:

• 4-5 april: Rallycross-VM i Abu Dhabi.

• 13 april: PCCS, test och mediadag i Karlskoga.

• 27-28 april: Rallycross-VM i Barcelona.

• 3-4 maj: PCCS-premiär på Ring Knutstorp.

• 11-12 maj: Rallycross-VM i Belgien.

• 18-19 maj: PCCS på Rudskogen Motorsenter i Norge.

• 25-26 maj; Rallycross-VM på Silverstone i England.

• 1-2 juni: PCCS, deltävling tre på Scandinavian Raceway, Anderstorp.

– Under den här perioden har jag haft 41 resdagar och 17 dagar i tävlingsbil, men egentligen började säsongen med rallycrosstester redan vecka elva, så egentligen är det 51 resdagar och 25 dagar i bil, säger Anton, ler och tillägger:

– Det har varit minst sagt intensivt, men jag trivs egentligen ganska bra. Det som är tuffast är själva resandet. Tävlandet fungerar bra så länge man når positiva resultat och det har vi gjort både i rallycrossen och racingen. Det väger upp att man är borta hemifrån så mycket.

Men Anton har en fördel jämfört med många av sina kollegor. Flickvännen Beatrice Karlsson är nämligen med på alla tävlingar och har en viktig roll i Antons karriär. 

– Hon koordinerar och sköter mycket både inom rallycrossen och racingen. Jag skjuter över mycket av ansvaret på henne. Det är kul att hon kan vara med och det är väldigt skönt att hon är så duktig för det betyder att jag kan fokusera fullt ut på körningen och tävlandet, säger han med mycket kärlek och tacksamhet i rösten. 

Väntad framgång

I rallycross-VM, där Anton Marklund tävlar för GC Kompetition, har han haft bra fart i säsongsupptakten men hindrats en del av tekniska bekymmer. Helgen som gick fick han emellertid utdelning då han blev trea på Silverstone. 

Framgången i England var inte oväntad. Åtminstone inte för Anton. Dagarna innan start sa han nämligen:

– Med den fart vi har är det ingen fråga om vi ska till final eller inte. Det är pallplatser vi ska kriga om.

Det vill han även göra på Scandinavian Raceway. Även om racingen är nummer två för honom. Rallycrossen är fortfarande nummer ett.

– Ja, rallycrossen är prio ett och det känns skönt för när kalendrarna krockar behöver jag aldrig fundera. 

Därför kommer han inte till invigningstävlingen på den nya anläggningen i Fällfors utanför Skellefteå den 14-15 juni. Trots att det är pappa Jan som äger banan. Samma helg avgörs nämligen den norska deltävlingen i rallycross-VM.

På frågan om det aldrig var aktuellt att byta datum på tävlingen i Norrland när krocken var ett faktum säger Anton:

– Nej. Vi hade redan gått ut med ett datum, som vi dessutom tyckte var bra. Tävlingen anordnas ju inte för mig utan för alla. 

Vem kan utmana?

Anton Marklund i all ära men det är Robin Hansson och regerande mästaren Lukas Sundahl som inlett säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia bäst. Med sina tre segrar och en andraplats är Hansson hetast hittills, men Sundahl, som bland annat har en seger, en andra- och en tredjeplats, är inte långt efter. Nio poäng skiljer dem åt.

Kan någon utmana toppduon i Anderstorp? Studsar Pontus Fredricsson tillbaka efter den mindre lyckade utflykten till Rudskogen och presterar som i premiären där han var kvalsnabbast och tvåa i båda racen?

Blandar sig Roar Lindland i toppstriden? Gott om självförtroende borde han ha efter segern i Pro AM-klassen i Monaco, hans andra raka triumf i Porsche Mobil1 Supercup.

Hansson och Sundahl måste också se upp för startfältets ende rallycrossförare. Såklart.

Tätt i toppen

I Masters Cup har Lars-Bertil Rantzow varit vassast hittills med tre klassegrar. Ändå delar han ledningen i mästerskapet med Magnus Öhman, som vunnit ett race hittills och stått på pallen i övriga tre. Teamkompisarna i Mtech Competition har båda 72 poäng.

Ner till tredjeplacerade Christoffer Bergström är emellertid inte avståndet stort. Bara fyra poäng.

Nästan lika jämnt är det i Porsche Approved Cup där 17-årige Hugo Andersson tagit täten, två poäng före rutinerade Patrik Skoog. Tidigare mästaren Fredrik Ros är trea i sin comeback och bara fem poäng bakom Andersson. Ros har i sin tur norske debutanten Emil Heyerdahl två poäng efter sig. 

Livesändning i Viaplay

Söndagens race med uppsnack och reportage kommer att sändas live i Viaplay med start kl 11.00 och 14.30. 

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia

Scandinavian Raceway, Anderstorp 30 maj-2 juni

Torsdag 30 maj

Kl 14.50: Test (45 min)

Kl 16.55: Test (45 min)

Fredag 31 maj

Kl 11.40: Test (45 min)

Kl 14.40: Test (45 min)

Lördag 1 juni

Kl 11.00: Officiellt test (30 min)

Kl 15.25: Kval, Q1 (17 min)

Kl 15.47: Kval, Q2 (8 min)

Söndag 2 juni

Kl 11.15: Race 1 (20 min)

Kl 14.50: Race 2 (20 min)

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter 2 av 7 deltävlingar

1. Robin Hansson, Fragus Motorsport, 81 poäng

2. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 72

3. Anton Marklund, Marklund Motorsport, 52

4. Hugo Nerman, WestCoast Racing, 48

5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 47

6. Roar Lindland, WestCoast Racing, 42

7. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 34

8. Magnus Öhman, Mtech Competition, 30

9. Christoffer Bergström, Team Pampas, 30

10. Patrik Skoog, PFI Racing, 18

11. Ole William Næresnes, Jaffa Racing, 17

12. Fredrik Ros, Steber Racing, 17

13. Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team,17

14. Thomas Karlsson, Mtech Competition, 16

15. Emil Heyerdahl, Team Greenpower, 14

16. Edvin Hellsten, Nova Racing, 7

17. Roger Hermansen, Hermansen Racing, 4

18. Franck Århage, Arhage Motorsport, 2

19. Paul Blomqvist, Marklund Motorsport, 0

20. Krister Andero, Prido Racing, 0

21. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 0

22. Johan Andersson, Fragus Motorsport, 0

Porsche Approved Cup

1. Hugo Andersson, 69

2. Patrik Skoog, 67

3. Fredrik Ros, 64

4. Emil Heyerdahl, 62

5. Edvin Hellsten, 52

6. Roger Hermansen, 46

7. Franck Århage, 42

8. Paul Blomqvist, 8

Masters Cup

1. Lars-Bertil Rantzow, 72

2. Magnus Öhman, 72

3. Christoffer Bergström, 68

4. Thomas Karlsson, 58

5. Krister Andero, 46

6. Johan Andersson, 34

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anton Marklund, Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Foto: Åke Karlsson
Anton Marklund, Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Foto: Åke Karlsson
Ladda ned bild
Anton Marklund. Foto: Micke Fransson
Anton Marklund. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Anton Marklund (t.h.) tog sin första pallplats i PCCS i premiären på Ring Knutstorp. Racet vanns av Robin Hansson (mitten) och tvåa var Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Anton Marklund (t.h.) tog sin första pallplats i PCCS i premiären på Ring Knutstorp. Racet vanns av Robin Hansson (mitten) och tvåa var Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Anton Marklund tävlar för familjeteamet Marklund Motorsport där Antons flickvän Beatrice Karlsson har en viktig roll. Foto: Jerker Johansson
Anton Marklund tävlar för familjeteamet Marklund Motorsport där Antons flickvän Beatrice Karlsson har en viktig roll. Foto: Jerker Johansson
Ladda ned bild
Robin Hansson (nr 14) toppar PCCS före Lukas Sundahl (nr 1) inför tredje deltävlingen som avgörs i Anderstorp i helgen. Foto: Åke Karlsson
Robin Hansson (nr 14) toppar PCCS före Lukas Sundahl (nr 1) inför tredje deltävlingen som avgörs i Anderstorp i helgen. Foto: Åke Karlsson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många leenden när pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal fick testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport15.10.2020 14:16:14 CESTPressmeddelande

Det var idel breda leenden när pristagarna i kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal samlades på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga i onsdags. Möjligheten att få testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport gjorde stort intryck på samtliga. – Det här var superkul, något utöver det vanliga. Jag tror inte att jag kommer kunna sluta le förrän i morgon, sa bland annat en mycket entusiastisk Mathilda Olsson.

Oavgjort i mästarmötet och brons till Hellsten när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades i Skåne10.10.2020 18:51:09 CESTPressmeddelande

Det blev oavgjort, 1-1, i mästarmötet mellan Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Ring Knutstorp i Skåne. Kristoffersson vann det första heatet och Sundahl fick revansch i det andra. Som vinnare efter finalen kändes sig även Edvin Hellsten. Göteborgaren gick nämligen segrande ur den heta fighten om tredjeplatsen i mästerskapet.

Stenhård kamp om tusendelar när uppstickare kvalade bäst i Porsche Carrera Cup-finalen9.10.2020 19:31:39 CESTPressmeddelande

Ett kval är inte över förrän det är över. Fråga Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Han vet. I fredagens kvaldrama i Carrera Cup-finalen på Ring Knutstorp blev han blåst på dubbla pole positions. På det sista varvet! I båda kvalomgångarna! I den första, Q1, tryckte sig Edvin Hellsten före med 47 tusendelar. I Q2 gjorde norrmannen Dennis Hauger det samma. Med en (!) tusendels marginal.

Mästarmöte, bronsduell och avgörande i teammästerskap och Masters Cup när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas8.10.2020 12:14:59 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl avgjorde Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Ändå finns det hur mycket som helst att se fram emot är mästerskapet avslutas på Ring Knutstorp i Skåne 9-10 oktober. Eller vad sägs om ett mästarmöte i TV-publikens smak, en het bronsduell och avgörande i Masters Cup? Dessutom ska 150.000 kr delas ut i teammästerskapet!

Många förare i fokus i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park3.10.2020 18:12:34 CESTPressmeddelande

Gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson vann racen och Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel. Men ovan nämnda trio fick konkurrens om uppmärksamheten när den näst sista deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park. Hugo Andersson, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och, inte minst, Christoffer Bergström är bara några av förarna det snackas om inför finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.

Historisk Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia – och mästarteamet utökar sin satsning!3.10.2020 17:48:24 CESTPressmeddelande

Nu är han historisk, 23-årige Lukas Sundahl från Växjö. Under lördagen vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia för tredje året i rad. Det har ingen lyckats med sedan starten på mästerskapet 2004. – Att bli först med att vinna titeln tre år i rad har varit vårt mål och vår drivkraft hela säsongen, säger Lukas som efter den historiska triumfen på Mantorp Park lät meddela att han nu ställer om siktet på ett fjärde mästerskapsguld.

Fullpoängaren till Sundahl när gästförarna lyckades bäst i Porsche Carrera Cup Scandinavia2.10.2020 18:42:51 CESTPressmeddelande

Det var gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson som lyckades bäst när deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleddes med det första av tre race på Mantorp Park under fredagen. Blomqvist vann före Kristoffersson, men även tredjeplacerade Lukas Sundahl kunde känna sig som en vinnare efteråt. Han utökade nämligen sin ledning i mästerskapet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum