Vänsterpartiet Malmö

Internationella kvinnodagen - Fira 8 mars med Malmövänstern!

Dela

Den 8 mars hyllar vi kvinnors kamp över hela världen med en stor demonstration och härligt efterhäng på Inkonst i Malmö. Talar gör bland annat Vänsterpartiet Malmös kommunalråd Emma-Lina Johansson och styrelseledamoten Patricia Olsson Escalante. Det väntas stor uppslutning i årets demonstration som går från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget.

Årets paroll är: Internationell solidaritet - Feminister världen över, förena er!

I Europa och världen vinner rasistiska högerpartier mark. Aborträtten hotas, EU militariseras och kvinnors kroppar säljs på marknad genom surrogatmödraskap och prostitution. I Sverige går vapenexporten på högvarv samtidigt som gränserna hålls stängda för de som flyr från krig. Kvinnor tvingas fortfarande ta största ansvaret för hem och barn, har lägre löner och sämre arbetsvillkor. Åtta män äger mer än halva världens befolkning, de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.

Bortom orättvisorna finns en verklighet som kan bli vår!

Vi samlas klockan 17:00 på Gustav Adolfs Torg, där talar Vänsterpartiet Malmös kommunalråd Emma-Lina Johansson.

- Det känns otroligt viktigt att demonstrera i år! Med en framväxande nationalistisk höger, inskränkningar i arbetsrätten och kvinnors rättigheter samt växande klyftor och klimathot behövs den solidariska kampen för att vända samhällsutvecklingen. Tillsammans kan vi se till att göra världen mer jämställd och jämlik, ingen är fri förrän alla är fria!, säger Emma-Lina Johansson

Dörrarna till efterhänget på Inkonst, Bergsgatan 29, öppnas kl 19.00

På Inkonst bjuds det på körsång med kör Utopi och poesi med bl.a. Felicia Mulinari som nyligen släppt sin första bok, samt Ortens bästa poeter Nilofar Salimi och Hamdi Osman.

Dessutom: Feministiskt självförsvar med Ung Vänster och panelsamtal på temat Internationell solidaritet – feminism över gränserna, deltar gör bland annat Nazanin Sepehri, rådgivare i flyktingpolitiska frågor i EU-parlamentet för Vänsterpartiet och vår EU-parlamentariker Malin Björk.

Arrangörer:

Vänsterpartiet Malmö, Feministiskt Initiativ Malmö, Ung Vänster Malmö, Victor Jara föreningen Malmö, Irakiska kulturföreningen Malmö, IKP Malmö, BAM, Socialistiska vårdarbetare, Kvarnby Folkhögskola, ABF

Affisch: Dotterbolaget

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet Malmö motionerar: Ta ansvar för hemlösheten!21.3.2019 14:04:16 CETPressmeddelande

Kommunledningen i Malmö slår sig för bröstet och hävdar att ”nu ska bostadsbristen åtgärdas, vi går med i FN-initiativet The Shift”. Samtidigt vet vi att hemlösheten i Malmö ökar. Malmö har idag ungefär 1 300 hemlösa barn enligt kommunens egna beräkningar. Vackra ord bygger inga bostäder. Därför lämnar kommunalrådet Emma-Lina Johansson idag in en motion till kommunfullmäktige som ställer krav på att Malmö Stad ska ta ansvar för bostadsbristen och hemlösheten.

Tusen personer på årets 8 mars!8.3.2019 18:28:12 CETPressmeddelande

Årets demonstration på Internationella kvinnodagen samlade drygt tusen personer under parollen Internationell solidaritet - Feminister världen över, förena er! På Inkonst väntar kvällen fortsätta med poesi, musik och panelsamtal. På Gustav Adolfs torg talade Hanna Gedin (V), biträdande partisekreterare. - Den feministiska kampen handlar ytterst om makt och jämlikhet. Den politik som förs idag gör de rika männen i toppen rikare på bekostnad av lågavlönade kvinnors liv och hälsa. Vi har ett Sverige där medellivslängden går upp men lågavlönade kvinnors livslängd faktiskt sjunker, det är en antifeministisk politik. Lösningen finns i en politik för jämlikhet som prioriterar lågavlönade kvinnor framför börs VD-arna. Där Rutbidrag till Danderyd istället blir till drägliga pensioner för fattigpensionärerna. En politik för jämlikhet är en feministisk politik, säger Hanna Gedin. På Möllevångstorget talade styrelseledamoten Patricia Olsson Escalante och höll ett brandtal för den intersektionella

Vänsterpartiet kräver färre flygresor!22.2.2019 16:09:39 CETPressmeddelande

Vänsterpartiet lämnar idag in en motion till fullmäktige som kräver att kommunens anställda och förtroendevalda minskar antalet flygresor. Vi står inför ett klimathot i världen som kräver många och snabba åtgärder. Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget (enligt Naturskyddsföreningens uträkning). Malmö stad måste bidra till minskade utsläpp. Den miljövänligaste resan är den som inte sker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum