Stockholms läns sjukvårdsområde

​Internetbehandling för cannabis och spel – nu öppnar egenanmälan

Dela
Beroendecentrum Stockholm gör det lättare att söka och få vård för cannabisanvändning och spel om pengar. Detta genom att öppna egenanmälan till behandling via nätet – en tjänst som man kommer åt från hela landet.

–Vi vill sänka tröskeln för att söka hjälp när det gäller alkohol, cannabis och spel om pengar. Det finns fortfarande stort stigma kring dessa typer av frågor och därför är det extra viktigt att vägen till vård och stöd är så enkel som möjlig, säger Kerstin Annerborn, chef för eStöd inom Beroendecentrum Stockholm.

Ökad tillgänglighet

Beroendecentrum Stockholm satsar stort på att öka tillgängligheten i sitt behandlingsutbud. Förra året öppnades egenanmälan till behandling via nätet för alkohol. Genom utvecklad teknik och flexibla lösningar kan nu samma möjlighet ges till dem som önskar hjälp för cannabisanvändning och spel om pengar. Detta blir ett viktigt led i att nå ut till fler eftersom alternativet är lättillgängligt, erbjuder kort väntetid samt tillåter patienter att arbeta på tider och platser som passar dem.

– Förhoppningen är att initiativet ska få fler att söka hjälp. Många är vana att sköta sina ärenden digitalt idag och tycker det är ett smidigt alternativ. Även möjligheten att formulera sig i text är uppskattad, säger Kerstin Annerborn.

Text och övningar som möjliggör förändring

Behandlingarna bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). Innehållet består av text och övningar som hjälper till att möjliggöra förändring. Under behandlingsperioden får patienten aktivt stöd av en behandlare, där all kontakt sker skriftligt via nätet.

Den som vill gå en internetbehandling behöver vara över 18 år, kunna avsätta cirka två till tre timmar per vecka, ha god kunskap i svenska samt vara bosatt i Sverige. Behandlingarna nås via 1177 Vårdguiden.

Fler vägar till hjälp

För den som känner sig osäker på att söka vård, men ändå vill ha stöd eller rådgivning, finns andra alternativ som är anonyma. 

Droghjälpen är ett exempel, som också drivs av Beroendecentrum Stockholm men som en anonym stödtjänst istället för behandling. Till Droghjälpen hör människor av sig från hela landet, via nätet och telefon, för att prata om sin egen droganvändning eller om oro för någon annans. Motsvarande tjänster för alkohol är Alkoholhjälpen, som erbjuder webbaserat stöd, och Alkohollinjen, som ger stöd via telefon. När det gäller spel om pengar finns stödtjänsten Stödlinjen, som drivs av Centrum för psykiatriforskning.

Det finns även stöd att få för den som önskar sluta röka eller snusa, hos Sluta-röka-linjen.

Kontakt

Kerstin Annerborn

Enhetschef eStöd, Beroendecentrum Stockholm

kerstin.annerborn(at)sll.se

08-123 475 04

Lydia Darmark

Kommunikatör, Beroendecentrum Stockholm

lydia.darmark(at)sll.se

08-123 470 74

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye