Linköpings kommun

Invigning av Hospitalstorget

Dela

Hospitalstorget och angränsande gator har rustats upp till att bli en attraktiv och grön mötesplats i staden. Välkommen på invigning lördagen den 28 april.

Torget invigs av kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund. Under invigningen har du chansen att lyssna till torgets historia, träffa vår stadsantikvarie och arkeologerna. Konstnären Eva Fornåå berättar om konsten på torget.

När: Lördagen den 28 april, kl. 12:00

Var: Hospitalstorget


Vad har hänt på torget?

Torget har fått helt nya ytskikt av betongmarkplattor, marktegel och smågatsten. Fyra större planteringar med perenner och träd har anlagts och i anslutning till dessa finns sittplatser i form av soffor och väl tilltagna sittdäck av trä.

Ny konst i form av djurskulpturer

Sex nya konstverk i form av djurskulpturer har flyttat in på torget, vissa belysta. Det är konstnären Eva Fornåå som har utformat djuren i naturlig storlek – djur som man kan känna igen runtom i staden, till exempel utter, bäver, stadsråtta och rådjur. Uttern håller till vid en vattenränna mitt på torget.

Nygatan har blivit gågata

Nygatan och stora Badstugatan har fått värmeslingor, så att de hålls snö- och isfria under vintern. Från och med 18 december är Nygatan även gågata, vilket innebär att det inte är tillåtet att köra in med bil här.

Ett torg med historia

Torget har fått sitt namn efter det hospital som fanns här mellan 1500-talet fram till 1777. Innan dess låg det ett kloster på platsen. Under ombyggnaden har vi tagit hänsyn till torgets historia. Torget har till exempel fått ett marktegel som påminner om de historiska tegelgolven som hittades på platsen.

För ytterligare information om torgets renovering, kontakta projektledare Marie Fredin, tel: 013-20 64 71, marie.fredin@linkoping.se.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum