IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen kräver kommission för livslångt lärande

Dela

Digitaliseringen förändrar Sverige och världen i allt snabbare takt. Ska vi kunna fortsätta att konkurrera på en global marknad måste framtidens utbildningssystem vara mycket mer flexibelt. I Sverige kommer det att saknas 70 000 IT-experter år 2022, motsvarande siffra på EU-nivå är 1 000 000. Därför presenterar IT&Telekomföretagen idag ett manifest för livslångt lärande samt en rad andra åtgärder.

-          IT- och Telekom är en framtidsbransch och programmerare är sedan en tid tillbaka det vanligaste arbetet i Stockholmsregionen. Vi står oss väl i internationell konkurrens, men det är helt avgörande för företag, och i förlängningen hela välfärdssamhället, att våra medlemsföretag hittar rätt kompetens, säger Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.

Redan i höstas slog IT&Telekomföretagen fast att det kommer att saknas 70 000 IT-experter år 2022 – det vill säga i slutet av nästa mandatperiod. EU Kommissionen har dragit liknande slutsatser på europeisk nivå, men där handlar det om 1 000 000 personer.

IT&Telekomföretagen föreslår, i sitt manifest, att hela utbildningssystemet arbetar efter ett helt nytt perspektiv som sätter enskilda människors och företags behov i centrum, snarare än utbildarnas. Man kräver även en kommission för livslångt lärande och föreslår, kopplat till detta, ett antal konkreta åtgärder som ansvariga politiker borde implementera omedelbart.

Utbildning ska löna sig - Det måste bli lättare för enskilda individer att satsa på utbildning och kompetensutveckling samt att få sina nya kunskaper godkända. Utbildningen måste även bli lönsam på sikt.

Fokus på företags behov - Kunskapsinnehållet i utbildningarna måste bli mer relevant, genom att företagen själva är delaktiga i utformningen. Det måste också bli mer lönsamt för företag att satsa på utbildning och kompetensutveckling av sina medarbetare.

Många utbildare - Det måste finnas en mångfald av utbildningsaktörer med gemensamma kvalitetssäkrade metoder, som erbjuder flexibla former av examination.

-          Kompetensbristen är akut. Bara med livslångt lärande kan vi skapa förutsättningar för Sverige att klara att anpassa sig till utmaningarna som kommer med digitaliseringen, säger Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

IT&Telekomföretagen
IT&Telekomföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.itot.se/

IT&Telekomföretagen är en medlemsorganisation för alla företag inom IT- och telekomsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom.

Vi är idag ca 1 200 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare, och är ett av sju samverkande förbund inom Almega.

Följ IT&Telekomföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen värvar från Unionen17.9.2018 07:55Pressmeddelande

IT&Telekomföretagen inom Almega har anställt Johan Forsberg som presschef. Johan Forsberg kommer närmast från fackförbundet Unionen där han arbetat bland annat som PR-manager, t f presschef och pressekreterare. Han har tidigare arbetat som pressansvarig på TV4 och har mångårig erfarenhet som journalist från några av Sveriges största mediehus som SVT och Aftonbladet. - IT&Telekomföretagen verkar i en otroligt spännande kontext. Framtidens arbetsliv är redan här och frågor kring digitalisering, automatisering och kompetensutveckling är högaktuella. Det ger mig i rollen som presschef möjlighet att öka synligheten och stärka medlemsnyttan och organisationens viktiga bransch- och avtalsarbete, säger Johan Forsberg. - Jag är övertygade att Johan med sin breda erfarenhet och journalistiska förankring kommer bidra till att IT&Telekomföretagen kan spela sin roll både som lots och motor för digitaliseringen av Sverige, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen. Och tillägger a

Almedalen: Livslångt lärande för digitaliseringen av Sverige26.6.2018 08:24Pressinbjudan

Digital kompetensförsörjning är en central utmaning för Sverige om vi ska bli bäst i världen på digitalisering. Digitaliseringsrådet efterfrågar en vision för de högre lärosätena och IT&Telekomföretagen befarar ett underskott på 70 000 digitala specialister år 2022. Det måste börja hända saker nu. Men vem tar ansvar och vad gör regeringen? Välkommen till IT&Telekomföretagens seminarium i Almedalen!

Inbjudan till Kompetensföretagens tält, Järvaveckan den 13 juni kl. 16:00-16:45: Så vill åttondeklassare från Kista grundskola öka intresset för demokrati12.6.2018 09:38Pressinbjudan

Onsdagen den 13 juni kl. 16:00 kommer åttondeklassare från Kista grundskola presentera sitt vinnande bidrag i tävlingen We can make IT. Målet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för demokrati och att förändra bilden av vad IT kan användas till. Tävlingen är ett samarbetsprojekt mellan skola och näringsliv och presenteras under Järvaveckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum