IT&Telekomföretagen kräver kommission för livslångt lärande
Digitaliseringen förändrar Sverige och världen i allt snabbare takt. Ska vi kunna fortsätta att konkurrera på en global marknad måste framtidens utbildningssystem vara mycket mer flexibelt. I Sverige kommer det att saknas 70 000 IT-experter år 2022, motsvarande siffra på EU-nivå är 1 000 000. Därför presenterar IT&Telekomföretagen idag ett manifest för livslångt lärande samt en rad andra åtgärder.
- IT- och Telekom är en framtidsbransch och programmerare är sedan en tid tillbaka det vanligaste arbetet i Stockholmsregionen. Vi står oss väl i internationell konkurrens, men det är helt avgörande för företag, och i förlängningen hela välfärdssamhället, att våra medlemsföretag hittar rätt kompetens, säger Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.
Redan i höstas slog IT&Telekomföretagen fast att det kommer att saknas 70 000 IT-experter år 2022 – det vill säga i slutet av nästa mandatperiod. EU Kommissionen har dragit liknande slutsatser på europeisk nivå, men där handlar det om 1 000 000 personer.
IT&Telekomföretagen föreslår, i sitt manifest, att hela utbildningssystemet arbetar efter ett helt nytt perspektiv som sätter enskilda människors och företags behov i centrum, snarare än utbildarnas. Man kräver även en kommission för livslångt lärande och föreslår, kopplat till detta, ett antal konkreta åtgärder som ansvariga politiker borde implementera omedelbart.
Utbildning ska löna sig - Det måste bli lättare för enskilda individer att satsa på utbildning och kompetensutveckling samt att få sina nya kunskaper godkända. Utbildningen måste även bli lönsam på sikt.
Fokus på företags behov - Kunskapsinnehållet i utbildningarna måste bli mer relevant, genom att företagen själva är delaktiga i utformningen. Det måste också bli mer lönsamt för företag att satsa på utbildning och kompetensutveckling av sina medarbetare.
Många utbildare - Det måste finnas en mångfald av utbildningsaktörer med gemensamma kvalitetssäkrade metoder, som erbjuder flexibla former av examination.
- Kompetensbristen är akut. Bara med livslångt lärande kan vi skapa förutsättningar för Sverige att klara att anpassa sig till utmaningarna som kommer med digitaliseringen, säger Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.
Nyckelord
Kontakter
David MothanderFörbundsdirektör
+46 76 340 2428david.mothander@itot.seDokument
Om
IT&Telekomföretagen är en medlemsorganisation för alla företag inom IT- och telekomsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom.
Vi är idag ca 1 200 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare, och är ett av sju samverkande förbund inom Almega.
Följ IT&Telekomföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från IT&Telekomföretagen
Sverige etablerar koalition för att främja digital kompetens29.1.2019 12:00:00 | Pressmeddelande
Nu sjösätts Digital Skills and Jobs Coalition Sweden. Satsningen är en förlängning av det europeiska initiativet, Digital Skills and Jobs Coalition, som syftar till att främja digital utveckling och kompetens inom EU och dess medlemsstater.
Tele2 och IT&Telekomföretagen stärker branschen21.1.2019 07:55:00 | Pressmeddelande
Från och med den 1 januari 2019 är Tele2 Sverige AB medlem i IT&Telekomföretagen.
Nordic Tech Week – för ett starkare digitalt Europa23.10.2018 07:55:00 | Pressmeddelande
Svenska företag är jämfört med andra europeiska bolag mer digitaliserade, i högre grad innovativa men samtidigt mycket exportberoende. De är därmed beroende av tillgång till större marknader än den inhemska. I tider av Brexit behövs nya starka samarbetspartners för den svenska marknaden. Därför är IT&Telekomföretagen nu med och initierar Nordic Tech Week i Berlin.
Ny ordförande i Telekområdgivarna20.9.2018 07:55:00 | Pressmeddelande
Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef konsumenträttigheter, Post- och telestyrelsen (PTS), har valts till ny ordförande i Telekområdgivarna.
IT&Telekomföretagen värvar från Unionen17.9.2018 07:55:00 | Pressmeddelande
IT&Telekomföretagen inom Almega har anställt Johan Forsberg som presschef. Johan Forsberg kommer närmast från fackförbundet Unionen där han arbetat bland annat som PR-manager, t f presschef och pressekreterare. Han har tidigare arbetat som pressansvarig på TV4 och har mångårig erfarenhet som journalist från några av Sveriges största mediehus som SVT och Aftonbladet. - IT&Telekomföretagen verkar i en otroligt spännande kontext. Framtidens arbetsliv är redan här och frågor kring digitalisering, automatisering och kompetensutveckling är högaktuella. Det ger mig i rollen som presschef möjlighet att öka synligheten och stärka medlemsnyttan och organisationens viktiga bransch- och avtalsarbete, säger Johan Forsberg. - Jag är övertygade att Johan med sin breda erfarenhet och journalistiska förankring kommer bidra till att IT&Telekomföretagen kan spela sin roll både som lots och motor för digitaliseringen av Sverige, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen. Och tillägger a
IT&Telekomföretagen välkomnar förslag om livslångt lärande20.7.2018 12:09:39 | Pressmeddelande
IT&Telekomföretagen välkomnar bostads- och digitaliseringsminister Peter Erikssons förslag om att tillsätta en utredning om livslångt lärande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum