IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagens frågor och svar om bluffsamtal – ring inte tillbaka!

Dela
Ring aldrig upp nummer du inte känner igen - särskilt inte från utlandsnummer som i sig alltid innebär en högre kostnad att ringa upp än svenska nummer.
 

Syftet med dessa så kallade bluffsamtal är troligtvis bedrägligt, enligt polisen. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om bluffsamtal, vilket ansvar de svenska teleoperatörerna* har och hur du kan skydda dig från att bli utsatt för bedrägeri via din telefon.

Vad ska jag som kund göra för att inte bli bedragen via bluffsamtal?

Det enkla svaret är: ring aldrig upp nummer du inte känner igen - särskilt inte från utlandsnummer som i sig alltid innebär en högre kostnad att ringa upp än svenska nummer.

Eftersom möjligheterna att meddela sig med varandra idag är större än någonsin, kan vi ju vara ganska säkra på att inte missa något viktigt: vill någon verklig person dig något viktigt kommer han eller hon med största sannolikhet att försöka nå dig på andra sätt (genom att istället lämna ett meddelande, skicka ett sms eller ett mail till exempel) om du inte svarar i telefon.

Vad ska jag göra om jag redan har ringt upp ett ”bluff-nummer”?

Om du har ringt tillbaka och misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri ska du anmäla detta till polisen.

Du bör också kontakta din operatör, som kan tala om för dig vilka kostnader ditt samtal har inneburit.

Observera dock att det är du som kund som själv ansvarar för vilka samtal du ringer, och för att hålla dig informerad om att exempelvis utlandssamtal har en högre kostnad – att ha ett missat samtal i sin telefon innebär inget tvång att ringa upp detta telefonnummer.

Flera operatörer har i samband med det stora antalet bluffsamtal den senaste tiden gått ut och sagt att de efterskänker de ökade kostnaderna till drabbade kunder – det är alltså inte säkert att drabbade kunder själva behöver betala för samtalen – men de har ingen skyldighet att göra så utan gör det i så fall av god vilja och omtanke om sina kunder.

Allmänna reklamationsnämnden är tydlig med att det är kundens ansvar att hålla reda på sitt abonnemang och betala för alla uppringda samtal.

Är bluffsamtalen ett nytt fenomen?

Nej, den här formen av bedrägeri eller försök till bedrägeri har förekommit tidigare, till exempel under 2013 då bluffsamtalen i huvudsak hade Kongos landsnummer.

Däremot säger polisen att omfattningen denna gång är större än tidigare, och bluffsamtalen har också uppmärksammats mycket i media.

Hur stor är omfattningen – hur många har drabbats av bluffsamtalen?

Exakt hur många som fått samtalen har vi inga uppgifter om i nuläget, men det rör sig om ett mycket stort antal samtal.

Om vi med ”drabbats av” menar hur många som faktiskt ringt tillbaka till de här numren och därmed dragit på sig kostnader är antalet betydligt mindre.

Inte heller polisen kan ännu ange hur många som drabbats.

Vad kan operatörerna göra för att stoppa bluffsamtalen?

Dessvärre är detta ett återkommande problem som operatörerna inte har möjlighet att göra så mycket åt. Det operatörerna kan göra är att spärra/blockera vissa telefonnummer eller nummerserier som man vet är bedrägliga så att dessa inte går att ringa till. Detta görs i viss utsträckning, men är inte särskilt långsiktigt effektivt eftersom numren enkelt och löpande kan bytas ut till nya.

Det operatörerna framförallt gör är att informera sina kunder om att skydda sig själva från bedrägeriförsök genom att som princip aldrig ringa tillbaka till okända telefonnummer, särskilt inte från utlandsnummer som i sig alltid innebär en högre kostnad att ringa upp än svenska nummer.

Allmänna reklamationsnämnden är tydlig med att det är kundens ansvar att hålla reda på sitt abonnemang och betala för alla uppringda samtal.

*teleoperatör eller operatör – företag som förmedlar telefontrafik och eventuellt även andra slags tele- och datatrafik. Som teleoperatörer räknas både företag som bara förmedlar samtal och de som även tillhandahåller abonnemang. Exempelvis Telia, Tre, Telenor. 

Bilder

Om

IT&Telekomföretagen
IT&Telekomföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.itot.se/

IT&Telekomföretagen är en medlemsorganisation för alla företag inom IT- och telekomsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom.

Vi är idag ca 1 200 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare, och är ett av sju samverkande förbund inom Almega.

Följ IT&Telekomföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen värvar från Unionen17.9.2018 07:55Pressmeddelande

IT&Telekomföretagen inom Almega har anställt Johan Forsberg som presschef. Johan Forsberg kommer närmast från fackförbundet Unionen där han arbetat bland annat som PR-manager, t f presschef och pressekreterare. Han har tidigare arbetat som pressansvarig på TV4 och har mångårig erfarenhet som journalist från några av Sveriges största mediehus som SVT och Aftonbladet. - IT&Telekomföretagen verkar i en otroligt spännande kontext. Framtidens arbetsliv är redan här och frågor kring digitalisering, automatisering och kompetensutveckling är högaktuella. Det ger mig i rollen som presschef möjlighet att öka synligheten och stärka medlemsnyttan och organisationens viktiga bransch- och avtalsarbete, säger Johan Forsberg. - Jag är övertygade att Johan med sin breda erfarenhet och journalistiska förankring kommer bidra till att IT&Telekomföretagen kan spela sin roll både som lots och motor för digitaliseringen av Sverige, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen. Och tillägger a

Almedalen: Livslångt lärande för digitaliseringen av Sverige26.6.2018 08:24Pressinbjudan

Digital kompetensförsörjning är en central utmaning för Sverige om vi ska bli bäst i världen på digitalisering. Digitaliseringsrådet efterfrågar en vision för de högre lärosätena och IT&Telekomföretagen befarar ett underskott på 70 000 digitala specialister år 2022. Det måste börja hända saker nu. Men vem tar ansvar och vad gör regeringen? Välkommen till IT&Telekomföretagens seminarium i Almedalen!

Inbjudan till Kompetensföretagens tält, Järvaveckan den 13 juni kl. 16:00-16:45: Så vill åttondeklassare från Kista grundskola öka intresset för demokrati12.6.2018 09:38Pressinbjudan

Onsdagen den 13 juni kl. 16:00 kommer åttondeklassare från Kista grundskola presentera sitt vinnande bidrag i tävlingen We can make IT. Målet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för demokrati och att förändra bilden av vad IT kan användas till. Tävlingen är ett samarbetsprojekt mellan skola och näringsliv och presenteras under Järvaveckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum