Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Jämförande studie om beredskap för ekonomiska chocker

Dela

Tillväxtanalys publicerar idag en studie om de nordiska ländernas instrument för att hantera kriser och stora företagsnedläggningar på lokal och regional nivå.

Jörgen Lithander, analytiker på Tillväxtanalys
Jörgen Lithander, analytiker på Tillväxtanalys

För att lindra de negativa konsekvenserna av ekonomiska kriser aktiverar berörda aktörer i regel olika former av lokalt och regionalt omställningsarbete, ibland med stöd från staten.

Medan Sverige och Danmark i huvudsak använder sig av ordinarie förvaltningsstrukturer och system har både Norge och Finland utformat specifika omställningsinstrument. I Sverige har också olika ”paketlösningar” varit vanliga. Dock utan enhetlig struktur.

– Det norska systemet har till exempel funnits i 40 år och har löpande utvecklats över tid. Gjorda utvärderingar i Norge visar att systemet har genererat goda resultat, säger Jörgen Lithander, analytiker på Tillväxtanalys och fortsätter:

– Det finns inslag i instrumenten som Sverige kan inspireras av. I synnerhet när det gäller det norska instrumentet där vi ser distinkta aktörsroller, genomföranderutiner och utvärderingsstrukturer. Nuvarande geopolitiska situation verkar tyvärr inte minska riskerna för ekonomiska chocker. Att redan på förhand ha tydliga riktlinjer och rutiner att luta sig mot ger mer kraft att ägna sig åt själva sakfrågan.

Ta del av studien

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jörgen Lithander, analytiker på Tillväxtanalys
Jörgen Lithander, analytiker på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum