Tullverket

Jättebeslag av kokain – allt filmades av smugglarna

Dela

I mars beslagtog Tullverket över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Samtidigt greps tre män som idag åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Uddevalla tingsrätt. – En stark bevisning i ärendet är att en av de misstänkta hade en GoPro-kamera på sig och filmade hela förloppet när de gick ombord och grävde fram narkotikan i fartygets lastutrymme, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket i Göteborg.

Tullverket beslagtog över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Foto: Tullverket
Tullverket beslagtog över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Foto: Tullverket

I mitten av mars anlöper ett fraktfartyg lastat med koks, direkt från Colombia till Uddevalla hamn. Tullverket och Kustbevakningen gjorde en fartygsvisitation vid ankomsten. Medvetet undvek man att undersöka lastutrymmena. Istället sattes fartyget under bevakning. Strax efter midnatt 20 mars smyger tre personer ombord på fartyget och ner i ett av lastutrymmena. Där gräver de fram tre väskor, smyger av fartyget och grips av tullpersonal. En av de misstänkta slängde en av väskorna i havet och försökte gömma sig vid kajkanten, men Kustbevakningen och Tullverket lokaliserade både mannen och väskan. En av de åtalade hade en så kallad GoPro-kamera på sig och filmade hela förloppet, från att de gick ombord och grävde fram narkotikan i fartygets lastutrymme tills att de greps. Totalt fanns det 61,2 kilo kokain i väskorna.

Tre åtalas – en fortfarande internationellt efterlyst
Ett parti kokain av den här storleken med en hög renhetsgrad har ett uppskattat värde på cirka 100 miljoner kronor i missbrukarledet. De åtalade är födda mellan 1987 och 1995.

– Över 60 kilo kokain är ett av de största beslagen som gjorts i Uddevalla och vi är nöjda med att vi lyckades stoppa narkotikan från att komma ut i samhället. Ytterligare en person är fortfarande efterlyst för inblandning i planeringen och genomförande av smugglingen och hon är numera internationellt efterlyst, säger Gill Eriksson.

Oklar koppling till tidigare beslag
Tullverket gjorde även ett beslag av över 25 kilo kokain i Uddevalla hamn i början av året, men ingen har kunnat knytas till det beslaget. Det beslaget var dock upprinnelsen till att fartyget som kom från Colombia i mars sattes under bevakning.

För mer information och rörligt filmmaterial kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771–450 590.

Nyckelord

Bilder

Tullverket beslagtog över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Foto: Tullverket
Tullverket beslagtog över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Över 60 kilo kokain beslagtog Tullverket i Uddevalla hamn. Foto: Tullverket
Över 60 kilo kokain beslagtog Tullverket i Uddevalla hamn. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
I fartygets kokslast gömde smugglarna över 60 kilo kokain. Foto: Tullverket
I fartygets kokslast gömde smugglarna över 60 kilo kokain. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn3.6.2021 12:35:59 CEST | Pressmeddelande

Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag27.5.2021 11:38:17 CEST | Pressmeddelande

Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum