Kungliga Operan

Jolanta – renässans för operan som låg Tjajkovskijs hjärta närmast

Dela

Jolanta, som länge varit Tjajkovskijs okända opera, har på senare år fått en internationell renässans. Nu ges den i ett unikt samarbete med Helikon-opera i Moskva med ryska sångare i ledande roller. Premiären äger rum den 2 oktober – Kungliga Operans första operapremiär på ett år, med publik i salongen.

Jolanta på Kungliga Operan 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Jolanta på Kungliga Operan 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse

Ledande roller görs av ryska sångare; uppsättningen är en samproduktion med Helikon opera, Moskva, där den hade premiär i maj 2019. Medverkar gör även solister, kör och hovkapell från Kungliga Operan under ledning av den amerikanske dirigenten John Fiore.

"Jag är så glad att få välkomna denna fina ensemble med ryska gästsångare till vår scen. Deras land har en lång, härlig sångtradition och de bär den fanan högt och med stolthet. Njut!”, utbrister operachefen Michael Cavanagh. 

Sagan om kungens blinda dotter är här framflyttad till vår tid där ett överväldigande flöde av information från bland annat mediaskärmar hindrar oss från att se omvärlden. Endast äkta kärlek kan göra att Jolanta kan se igen, men kanske är det snarare vi seende som blivit blinda för världens sanna skönhet.

Jolanta bjuder på fantastisk musik och är ett vackert konstverk i sig själv. Det är en färgstark historia i vår annars ofta rätt minimalistiska samtid. För att vara opera är den dessutom komprimerad och förtätad, en och en halv timme utan paus och alltså som en vanlig biofilm”, säger regissören Sergey Novikov.

”Tjajkovskij är den bäste för mig i mitt arbete. Kvinnoporträtten i hans operor ligger väldigt nära mitt hjärta”, säger Olga Schehglova, som gör titelrollen.

Jolanta är en opera fylld av mystik, dramatiska effekter och med stark lyskraft – det är den mogna Tjajkovskijs vackra melodier där sången tar plats och står i förgrunden.

Det var 1891 som Pjotr Tjajkovskij fick en beställning från Mariinskij-teatern i St. Petersburg på en balett och en opera. Han hade då redan haft planer på att skriva en opera om Jolanta, efter dansken Henrik Hertz pjäs Kung Renés dotter som utspelar sig i samma fransk-historiska tid som en annan Tjajkovskij-opera, Orleanska jungfrun (Jeanne d’Arc).

Vid uruppförandet 1892 föredrog Tjajkovskij, liksom publiken, Jolanta framför baletten, Nötknäpparen, som ju snart kom att spelas på världens alla balettscener. I Ryssland har dock operan – Tjajkovskijs sista – hela tiden behållit sin popularitet för att på senare år få en pånyttfödelse i västvärlden, mycket tack vare sopranen Anna Netrebko.

Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan, närmare bestämt ersättningsscenen Svenska Teatern den 27 oktober 1893. Jolanta spelades 80 gånger fram till 1929, men har sedan dess inte förekommit på repertoaren. I Sverige har operan även spelats på Stora Teatern i Göteborg; premiär 1926.

Handling i korthet: Dottern till kungen av Provence, prinsessan Jolanta, är blind. Men hennes sjukdom är en väl förborgad statshemlighet som riskerar att starta ett nytt krig. Greve Vaudémont möter Jolanta när hon sover i sin trädgård och blir inte bara förälskad i henne utan erbjuder också möjligheten att kunna se. Jolanta står nu inför sitt livs val: ett fortsatt liv som det är, eller ett liv hon aldrig tidigare upplevt.

Premiären på Jolanta sänds direkt i SR P2. Den kommer senare även att visas på Operan Play och Opera Vision.

Bilder

Jolanta på Kungliga Operan 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Jolanta på Kungliga Operan 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Ladda ned bild
Igor Morozov och Olga Shcheglova i Jolanta på Kungliga Operan 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Igor Morozov och Olga Shcheglova i Jolanta på Kungliga Operan 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Ladda ned bild
Dmitry Yankovskiy, Olga Shcheglova och Kungliga Operans kör i Jolanta 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Dmitry Yankovskiy, Olga Shcheglova och Kungliga Operans kör i Jolanta 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Ladda ned bild
Jolanta - Olga Shcheglova. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Jolanta - Olga Shcheglova. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Ladda ned bild
Stanislav Shvets i Jolanta 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Stanislav Shvets i Jolanta 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Ladda ned bild
Konstantin Brzhinskiy och Igor Morozov i Jolanta 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Konstantin Brzhinskiy och Igor Morozov i Jolanta 2021. Foto: Kungliga Operan/Lina Ikse
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

STATION ILLUSION – sprakande spektakel i 360 grader18.10.2021 14:31:12 CEST | Pressmeddelande

Unga på Operan bjuder in till ett sprakande spektakel i 360 grader! Station Illusion är en tidsresa där publiken får träffa ett kringresande teatersällskap från Frankrike. Med musik, dans, sång, commedia dell’arte, kulisser och kostymer i skön förening och halsbrytande förvandling har det konstnärliga teamet, med barockexperten Karin Modigh i spetsen, skapat en kärleksförklaring till den franska barockteatern. Urpremiär den 23 oktober på Rotundan, Kungliga Operan

Candide – musikaliskt fyrverkeri och sceniskt överdåd11.10.2021 13:59:26 CEST | Pressmeddelande

Bernsteins Candide bjuder in till en föreställning med extra allt. En jorden-runt-resa om dubbelmoral, girighet, sex och korruption; en skarp satir om västvärldens civilisation förpackad i maximalistisk kostym, groteska upptåg och jazzig operett; ett musikaliskt fyrverkeri och ett sceniskt överdåd i surrealismens tecken. Den 16 oktober innebär ett kärt återseende på Kungliga Operans stora scen.

Festligt, explosivt och poetiskt när Kungliga Baletten öppnar sin säsong!16.9.2021 08:54:53 CEST | Pressmeddelande

Kungliga Baletten intar stora scenen med en generös exposé av höjdpunkter inom den romantiska baletten – ett pärlband ur kompaniets rika repertoar. Det är en gala som firar arvet efter mästerkoreografer som t ex Rudolf Nurejev, Michel Fokine och Serge Lifar. Och efter en lång väntan – men samtidigt med flera föreställningar på Operan Play – uppträder hela baletten live inför publik igen. Kungliga Baletten - gala har premiär 17 september och spelas 9 gånger t o m 6 oktober.

The Royal Swedish Opera reopens with a winning combination of three new artistic directors18.8.2021 16:42:08 CEST | Pressmeddelande

Michael Cavanagh is the new opera director, Ellen Lamm will be artistic director of Young at the Opera and music director is Alan Gilbert. This winning combination will be in place when the Royal Swedish Opera in Stockholm welcomes a 300-strong audience for the first time since March 2020. They met in person for the first time at their new workplace during Monday’s press conference together with ballet director Nicholas Le Riche and CEO Birgitta Svendén. The opera, ballet and concert programme for the coming season was also presented.

Kungliga Operan återöppnar med triss i nytt konstnärligt ledarskap16.8.2021 14:14:12 CEST | Pressmeddelande

Michael Cavanagh är ny operachef, Ellen Lamm, konstnärlig chef för Unga på Operan och Alan Gilbert, musikchef. Triss i nytt konstnärligt ledarskap blir det när Kungliga Operan i Stockholm tar emot 300-publik för första gången sedan mars 2020. I samband med dagens pressträff träffades de fysiskt för första gången på sin nya arbetsplats, tillsammans med balettchefen Nicholas Le Riche och VD Birgitta Svendén. Samtidigt presenterades hela höstens program av opera, balett och konserter.

Kungliga Operan öppnar säsongen med stjärnsprakande jubileumsgala11.8.2021 13:48:43 CEST | Pressmeddelande

I 40 års tid har Anders Walls stiftelse delat ut stipendier till unga talanger inom naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och musik. Det firar stiftelsen med en stjärnsprakande hyllning till konsten, vetenskapen och innovationen – den 28 augusti i samarbete med Kungliga Operan, som med jubileumsgalan återöppnar operahuset för säsongen. Vid galan medverkar flera av Sveriges främsta sångare och instrumentalister, alla med det gemensamt att de tilldelats ett Anders Wall-stipendium i början av sin karriär.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum