Jordbrukare köper och använder mer växtskyddsmedel
Försäljningen av växtskyddsmedel till professionella odlare har ökat. Kemikalieinspektionens statistik visar att den sålda mängden verksamma ämnen till jordbruket har ökat med 12 procent. Under samma period 2020–2021 ökade också användningen av växtskyddsmedel per hektar odlad mark. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. Samtidigt har alla EU-länder krav på sig att främja icke kemiska metoder vid odling.
Statistiken som publicerats av Kemikalieinspektionen och SCB bidrar till att ge en indikation på hur hållbara odlingssystemen i Sverige är.
- Det är inga dramatiska förändringar och det är svårt att analysera statistiken. Ökningen kan bero på att odlarna bunkrat eller att man i större utsträckning odlar höstsådda grödor med ökat behov av behandlingar. Oavsett orsaken är det viktigt att jobba med hållbara odlingsmetoder och tekniker för att minska risker för miljön, säger Mats Allmyr, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
Nyligen presenterade EU-kommissionen ett förslag om att det nuvarande direktivet för hållbar användning av bekämpningsmedel ska bli en förordning. Det skulle innebära att reglerna börjar gälla direkt i alla medlemsländer, utan att först införas i nationella regelverk. Kommissionen motiverar förändringen bland annat med att genomförandet och efterlevnaden av det integrerade växtskyddet behöver stärkas. Det innebär att användningen av växtskyddsmedel i Europa behöver bli mer hållbar.
Nyligen lade Jordbruksverket också fram sitt förslag till en uppdaterad nationell handlingsplan för ett hållbart växtskydd och förslaget har nu varit ute på remiss. När den uppdaterade handlingsplanen är beslutad kommer den att gälla i fem år framåt.
- För att nå hållbara odlingssystem måste vi minska intensiteten i användningen av kemiska växtskyddsmedel men vi behöver också mer ekologisk odling och bli bättre på att odla mångfald, säger Mats Allmyr.
Statistiken som Kemikalieinspektionen publicerat visar också att försäljningen av bekämpningsmedel till privatpersoner har minskat med 19 procent under samma period.
Länkar
Om
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Drygt 600 smycken och elektroniska produkter fast i kemikaliekontroll på Arlanda25.1.2023 09:28:59 CET | Pressmeddelande
Inspektörer från Kemikalieinspektionen och Tullverket har kontrollerat smycken och elektronik på Arlandas tullager och letat efter ämnen som är cancerframkallande, allergiframkallande eller farliga för hälsa och miljö.
Sverige bakom lagförslag som ska stoppa PFAS-användningen inom EU13.1.2023 16:16:55 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med myndigheter i fyra andra länder har Kemikalieinspektionen idag lämnat ett omfattande förslag till EU om att begränsa användningen av drygt 10 000 PFAS-kemikalier.
Stora regionala skillnader i användningen av växtskyddsmedel15.12.2022 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2021 behandlades 45 procent av grödarealen i Sverige med någon form av växtskyddsmedel och regionalt skilde sig användningen mycket åt. Det visar ny statistik som SCB har tagit fram på uppdrag av Kemikalieinspektionen.
Digital vägledning ska minska risken för att farliga ämnen återvinns1.12.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom bättre vägledning hoppas Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket att fler företag ska använda mer återvunnet material på ett säkert sätt. Myndigheterna vill också att vägledningen ska underlätta för företag att få koll på vilka regler som gäller för den som återvinner eller använder återvunnen råvara i tillverkningen av kemiska produkter eller varor.
Konkret handling krävs för giftfri miljö3.10.2022 10:17:10 CEST | Pressmeddelande
Hur vi ska hålla koll på kemikalier bestäms till stor del på EU-nivå. Idag har EU en gemensam strategi för arbetet men det krävs konkret handling för att trygga en giftfri miljö. Dessutom kan global handel och ökad konsumtion medföra ökade kemikalierisker, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist i samband med Kemikalieinspektionens fördjupade rapport om miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum