Volkswagen Personbilar

Juniorerna i fokus när STCC kommer till Gelleråsen

Dela

STCC går in på andra halvan av säsongen i och med helgens tävling på Gelleråsen i Karlskoga. Volkswagen Dealer Team BAUHAUS sätter fullt fokus på sina två juniorer: Hugo Nerman, som leder JTCC-mästerskapet och Nicklas Oscarsson, femma i juniortabellen. Stallchefen Tommy Kristoffersson vill att de unga adepterna plockar fram mer av sin kapacitet.

Hugo Nerman gjorde sitt bästa STCC-race på Falkenberg och leder JTCC.
Hugo Nerman gjorde sitt bästa STCC-race på Falkenberg och leder JTCC.

- Tempot finns där hos båda två, men det är inget snack om att vi hade ännu högre förväntningar och förhoppningar inför säsongen, säger Kristoffersson, krävande chef i Sveriges mest framgångsrika STCC-stall genom tiderna.
- Vi ställer alltid stora krav på förare som ska köra för oss.

Hugo Nerman leder alltså JSM-tabellen med sina 113 poäng, vilket är 22 poäng mer än tvåan Philip Morin. I den totala ställningen ligger den talangfulle 19-åringen från Helsingborg på nionde plats. För att det ska kunna bli avancemang krävs, inte minst, bättre starter.
- Det har varit mycket nytt med starterna. De är väldigt annorlunda jämfört med formel-bilen jag har kört tidigare, säger Hugo, som gjorde sin bästa insats för säsongen i andra racet på Falkenberg senast med en femteplats.
- Jag tycker att jag får upp helheten bättre och bättre. Det gäller att leverera varje varv och inte göra några misstag, sammanfattar Nerman, som den här veckan har börjat sitt nya liv som studerande på KTH i Stockholm, med inriktning industriell ekonomi.

Resan från huvudstaden till Karlskoga gör också Nicklas Oscarsson, som ännu väntar på sin första poäng i seniormästerskapet, något han självklart inte är nöjd med.
- En otroligt tung säsong så här långt. Farten har funnits där, men jag har inte kunnat knyta ihop säcken, säger en frustrerad Oscarsson.

På Gelleråsen är det dags för ett trendbrott för stockholmaren och Tommy Kristoffersson lovar full stöttning och välpreparerade Golf GTI TCR.
- Från teamets sida gör vi absolut allt vi kan för att förutsättningarna ska vara bästa möjliga, lovar Tommy.

STCC-säsongen har hittills varit jämn och oviss. Sex race har fått sex olika vinnare.
- Och då har inte jag tagit någon seger. Det tror jag inte det var många som hade tippat på förhand, säger Johan Kristoffersson, trea i mästerskapet.
Volkswagens världsmästare har dominerat rallycross-VM fullständigt under säsongen, med sex segrar på sju tävlingar, men har ingen förstaplats i STCC – ett osannolikt utfall.
- Jag kan inte göra mer än att plocka ut allt som finns i bilen. På Falkenberg åkte jag verkligen på toppen av min kapacitet, men materialet i den specifikationen vi har nu räckte inte till helt enkelt.

Pappa Tommy tycker inte att det är en rättvis situation.
- Johan är en oerhört kompetent chaufför. Det har han visat genom att vara på allra högsta nivå internationellt, där han möter förare i världsklass, som Petter Solberg, Sébastien Loeb och Mattias Ekström. På hemmaplan har han tidigare gått igenom en hel säsong obesegrad i Carrera Cup där alla tävlar på samma villkor.
Stallchefen resonerar vidare kring matchningen av stallets guldklimp.
- Han har en enorm vilja och är en dokumenterad vinnarskalle. Grunden till hans framgångar ser jag i inställningen till tävling. Den är unik och den måste man behandla med respekt.  Under hela Johans karriär har vi varit noggranna med att matcha honom klokt och valt de mästerskapen som passar honom, med bra sportsliga förutsättningar.
- STCC i rätt format är ett utmärkt nationellt mästerskap, som under många år varit grunden i vår verksamhet. På sikt tror jag TCR kommer att bli riktigt bra men innan man hittat rätt i BoP, det vill säga balanseringen och utjämningen av bilens prestanda, kanske det inte är det optimala mästerskapet för Johan.

Framför Johan Kristoffersson i mästerskapstabellen ligger överraskningen Andreas Wernersson, Lestrup Racing Team. Han visade jämnhet på Falkenberg, plockade två fjärdeplatser och avancerade till andra plats i mästerskapet.
- Jag har varit sexa som sämst hittills i år, men jag skulle gärna ta en pole på kvalet och en seger i race ett så att det blir ännu bättre poängutdelning, säger västgöten, som ser fram emot att ta sig an Gelleråsen-banan.
- Snabba partier och hårda inbromsningar. Det är en varierad och utmanande bana med två-tre ställen där man kan sticka in näsan och göra omkörningar.

En som verkligen hittar runt banan är Tomas Engström. STCC-veteranen gör comeback efter fem års frånvaro. Under de senaste åren har han kört internationellt, men sätter sig nu i en av Micke Kågered Racings Golf GTI TCR.
- Tomas har varit med hela säsongen för att hjälpa oss att ställa in bilarna. Nu kom frågan upp om han skulle köra också, berättar Micke Kågered, som själv ska spendera helgen med dragracing på Hockenheim.
Tomas Engström tar plats bredvid Andreas Ahlberg i teamet, i Oskar Krügers frånvaro.

I anmälningslistan för tävlingen på Gelleråsen återfinns förstås också ytterligare några Volkswagen-förare: WestCoast Racing-trion Fredrik Ekblom, Andreas och Jessica Bäckman samt Lestrups Oliver Söderström och Experion Racings Albin Wärnelöv.

STCC Gelleråsen

Fredag
17:30 – Test 1

Lördag
12:00 – Test 2
15:05 – Kval 1
15:30 – Kval 2

Söndag
09:00 – Warm up
12:50 – Race 1 (17 varv)
15:20 – Race 2 (17 varv)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hugo Nerman gjorde sitt bästa STCC-race på Falkenberg och leder JTCC.
Hugo Nerman gjorde sitt bästa STCC-race på Falkenberg och leder JTCC.
Ladda ned bild
Johan Kristoffersson har ännu inte vunnit något STCC-race i år.
Johan Kristoffersson har ännu inte vunnit något STCC-race i år.
Ladda ned bild
Nicklas Oscarsson har haft en frustrerande säsong hittills, men hoppas på en vändning i Karlskoga.
Nicklas Oscarsson har haft en frustrerande säsong hittills, men hoppas på en vändning i Karlskoga.
Ladda ned bild
Hugo Nerman leder JTCC efter tre deltävlingar, men han har mer att ge!
Hugo Nerman leder JTCC efter tre deltävlingar, men han har mer att ge!
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum