Byggföretagen

”Kalldusch för järnvägskapaciteten i Sydsverige”

Dela
Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland kommer förändra järnvägens förutsättningar i grunden. Men det innebär också att järnvägsnätet i Sydsverige blir än mer överbelastat om inte kapaciteten ökar. Det skriver Byggföretagen i Syd i en debattartikel i b la Barometern inför infrastrukturkonferensen i Hässleholm den 21 april.

”Behovet av ökad kapacitet på järnvägen går inte att trolla bort. Vår bedömning är att Sydsverige i dag står inför två olika framtidsscenarion: Att få politiken på riksnivå att prioritera järnvägen – eller tvingas leva med försenade eller inställda tåg och att den gröna omställningen med varutransporter från väg till järnväg uteblir”, skriver företrädare för Byggföretagen i Syd

Byggföretagen i Syd menar att Tidöpartiernas beslut att avbryta planeringen av nya stambanor är en kalldusch för järnvägskapaciteten i Sydsverige och påminner om att utgångspunkterna för Sverigeförhandlingen ligger kvar:

  • Sydsverige behöver matcha kapacitetsökningen som uppstår av Fehmarn Bält-förbindelsen.
  • Storleken på den lokala arbetsmarknaden uppvisar ett starkt samband med regionens tillväxt – en större arbetsmarknadsregion har större tillväxt än en liten.
  • Tänkta stationsstäder och närliggande kommuner har långtgående planer för att komma till rätta med bostadsunderskottet.

Här kan du läsa hela debattartikeln:

"Behovet av ökad kapacitet på järnvägen går inte att trolla bort” (barometern.se)

Nyckelord

Kontakter

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum