Avtalat

Kampanj ska ge föräldralediga mer pengar i plånboken

Dela
Många arbetare med kollektivavtal går miste om extra pengar som de har rätt till, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Därför startar Avtalat idag en kampanj som ska få fler att ansöka om de extra pengarna vid föräldraledighet.

I kollektivavtalen för privat och kooperativt anställda arbetare ingår försäkringen Föräldrapenningtillägg (FPT). Denna försäkring omfattar alla anställda arbetare på arbetsplatser där arbetsgivaren tecknat kollektivavtal. Försäkringen innebär att föräldralediga, utöver föräldrapenning, kan få en extra ersättning motsvarade upp till 10 % av ordinarie lön. För att få del av dessa pengar behöver den enskilde ansöka hos Afa Försäkring.

Färre ansöker om pengar

De senaste åren har antalet ärenden gällande Föräldrapenningtillägget minskat med 20 %, från närmare 25 000 ärenden 2017 till ungefär 20 000 ärenden hittills i år, enligt siffror från Afa Försäkring.

Avtalat startar därför idag en kampanj som ska få fler att ansöka om dessa pengar.

-Ingen ska behöva gå miste om pengar de har rätt till. Föräldrapenningtillägget är en av flera förmåner som ingår i kollektivavtal för arbetare och som kan underlätta livet för den som är eller ska bli förälder, säger Pia Carlsson Thörnqvist, kommunikationschef på Avtalat.

På sociala medier och i poddar

Kampanjen pågår vecka 49-52 och kommer bland annat att synas i annonser på olika webbplatser, på sociala medier men även uppmärksammas i poddar såsom Värvet och Vattnet går. Navet i kampanjen är avtalat.se/merapengar och här finns samlad information.

-Vårt uppdrag är att sprida information och vägledning om kollektivavtalad försäkring och tjänstepension inom privat sektor. Vi hoppas och tror att denna kampanj ska leda till att många fler får del av Föräldrapenningtillägget, avslutar Pia Carlsson Thörnqvist.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. Med den ambitionen har LO, PTK och Svenskt Näringsliv bildat Avtalat. Vi finns till för närmare tre miljoner anställda och arbetsgivare med kollektivavtal i privat sektor. Genom att erbjuda samlad information och vägledning blir avtalat.se vägen in och vägen ut för allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Följ Avtalat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avtalat

Spellistor om döden och olyckor ska få fler att upptäcka pension och försäkring via jobbet30.11.2022 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Idag startar Avtalat en kampanj som genom spellistor på Spotify ska öka kännedomen om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Bland annat uppmanas 200 000 arbetsgivare i privat sektor att skicka spellistorna om bland annat olyckor och döden till sina 3 miljoner anställda. Förhoppningen är att fler ska få del av de försäkringspengar de har rätt till via kollektivavtalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum