Kampsportsföreningar i privata lokaler mer sårbara än väntat
>>> Vi presenterar utredningen live torsdag 16 april, 10.00-10.45 klicka här för att se sändningen.
RF-SISU Stockholm har under ett antal år jobbat för att lyfta fram idrottsrörelsens behov. Att det behövs fler och bättre idrottsanläggningar. Vi har visat det finns en akut anläggningsbrist hos de flesta Stockholmskommuner.
Kampsporten växer i vårt distrikt, inte minst då föreningarna lockar fler och fler tjejer och kvinnor.
Det är ett tecken på att kampsporten mår bra, men vi har också sett att många föreningar har problem med var man ska ha sin verksamhet och att den ofta sker i lokaler dåligt anpassade för idrott.
Utredningen visar att tolv procent av föreningarna helt saknar omklädningsrum och ytterligare ett antal har bara omklädningsrum för herrar, sex procent saknar tillgång till toalett, nästan var tredje lokal saknar ändamålsenlig ventilation.
En förening säger: ”Vår lokal är perfekt förutom mögel.”
Totalt finns 366 föreningar i Stockholmsdistriktet organiserade i något av de sex specialdistriktsförbund som ägnar sig åt kampsport. De har cirka 43 800 medlemmar, av dessa är knappt 30 000 barn och ungdomar i åldern 7–25 år.
De här föreningarna och deras aktiva får ut cirka 10% av det statliga lokala aktivitetsstödet som betalas ut i vårt distrikt.
Kommunerna i vårt distrikt gör vad de kan för att stötta föreningarna som är i kommunala lokaler genom att låta dem avboka tider kostnadsfritt (och i många fall genom nolltaxa) och kommer sannolikt att låta det kommunala LOK-stödet ligga på ungefär samma nivå som 2019.
Men, så många som 46 procent av de 180 föreningar som svarat på enkäten hyr privat. Att hyra privat kan vara positivt då man disponerar lokalen, men innebär ofta också en osäkerhet. Hur länge gäller kontraktet? Vad gör föreningen om hyran går upp? Den osäkerheten sliter på de som är engagerade som ledare och sitter i styrelsen i en ideell förening.
Inte överraskande visar Kampsportsutredningen att medlemsavgiften är högre i de föreningar som hyr privat.
Idrotten har som mål att alla ska vara välkomna. Genom att hålla låga avgifter bidrar kampsportsföreningarna till att den ambitionen är levande och inte bara vackra ord.
Men Coronapandemin innebär att många har svårt att bedriva sin verksamhet och det drabbar de föreningar som är i privata lokaler hårdast. De är beroende av medlemsaktivitet för att få in träningsavgifter som i sin tur är avgörande för att en förening ska kunna betala hyran till sin privata värd. De föreningar som är i kommunala lokaler får oftast ett stöd från sin kommun och kan avboka sina tider utan kostnader eller har redan nolltaxa för barn- och ungdomsverksamhet.
Vi anser att kommunerna behöver skaffa sig en bild av hur kampsporten har det hos dem, oavsett om föreningarna är i en kommunal eller privat idrottslokal, och därefter agera för att skapa bättre möjligheter. Detta gäller också andra idrotter som kan ha liknande utmaningar och behov. Därför bör en sådan kommunal uppföljning beröra alla idrottsföreningar som har barn och ungdomsverksamhet. Det handlar om att barn- och unga ska ha rätt till en trygg idrottsmiljö.
Vi tycker att det är en vinn-vinn-situation för samhället att bygga mindre idrottsanläggningar inne i våra städer, i källare eller grundplan. Då finns idrottsföreningarna i vår boendemiljö, orsakar färre transporter, bidrar till en levande stadsmiljö på kvällstid och ökar därmed känslan av trygghet. Dessa mindre idrottsanläggningar kan vara för kampsport, dans, fäktning eller andra idrotter. I dessa kan det vara två mindre omklädningsrum med två duschar i vardera, en idrottsyta på 100 till 200 kvadrat plus förrådsytor och helst en plats för möten och umgänge.
Idrottsföreningarnas ideella ledare tar ett stort ansvar genom att medverka till att skapa mötesplatser, gemenskap, en möjlighet till utveckling och att hjälpa barn och unga hitta sin plats i livet och samhället.
Coronapandemin visar extra tydligt att beslutsfattare kan hjälpa dessa ledare och aktiva genom att ta ett större ansvar för lokalfrågan.
Kampsportsutredningen kan läsas i sin helhet i bifogat dokument.
Nyckelord
Kontakter
Roger Vintemar
RF-SISU Stockholm
tel: 08 627 40 65
roger.vintemar@rfsisu.se
Henrik Schöldström
RF-SISU Stockholm
Tel: 08 627 40 15
henrik.scholdstrom@rfsisu.se
Bilder
Dokument
Länkar
Om
RF-SISU Stockholms uppdrag är att utveckla, utbilda, företräda och stödja idrottsföreningarna samt Specialdistriktsförbunden i Stockholmsdistriktet. Vi är landets största distrikt med 3400 föreningar. Vår uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för idrotten i distriktet.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Ny handbok för avstängning av besökare21.11.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet har tagit fram en handbok som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken har tagits fram i samverkan med flera förbund. – Att vi nu kan presentera handboken ger ett stöd i en svår men viktig fråga för våra medlemsförbund, säger Anna Iwarsson.
30 miljoner kronor extra för att nå fler barn och ungdomar15.11.2024 15:58:34 CET | Pressmeddelande
Idag meddelade regeringen att Riksidrottsförbundet får ytterligare 30 miljoner kronor som förberedelse inför införande av fritidskortet nästa höst. – Det känns bra att regeringen har förtroende för oss och ser att vi gör konkret nytta med de medel som vi tilldelats, säger Anna Iwarsson.
Idrotten blir en del av SE268.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idrotten vill att en hållbar omställning också bygger hållbara människor.
Regeringens stöd till anläggningar och idrottsmiljöer har gjort stor skillnad på kort tid7.11.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför införandet av fritidskortet fick Riksidrottsförbundet 100 miljoner i extra anläggningsstöd för att kunna ta emot fler ungdomar när lanseringen startar. Ansökningarna har varit många och söktrycket från idrottsföreningarna långt över stödets storlek. – Detta påvisar att vi har en väl uppbyggd organisation i hela landet som snabbt kunde omsätta stödet i faktiska förbättringar, säger Anna Iwarsson ordförande för Riksidrottsförbundet.
Riksidrottsförbundet välkomnar utredning om sponsring5.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet ser mycket positivt på regeringens beslut att utreda möjligheten till skattelättnader för sponsring. Detta initiativ är ett viktigt steg för att stärka finansieringen av idrottsrörelsen och därmed bidra till ett mer levande och inkluderande föreningsliv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum