Kasper Salin-priset går till Merkurhuset i Göteborg
– Kasper Salin-priset är det finaste pris en byggnadsarkitekt kan vinna. Merkurhuset tar avstamp i arkitekturhistorien med sina referenser till Göteborgs hamnkaraktär, med dess magasins- och fabriksbyggnader. Det blickar framåt genom att landa på Esperantoplatsen och sätta ribban för framtida tillägg, då staden har ambitionen att utveckla stadsdelen och återknyta till Göta älv, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.
Juryns motivering:
”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags ”takkupor” med många tolkningsbottnar. Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst.”
Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2022 var Mötesplats Mariatorget (arkitekt: Spridd, byggherre Stockholms Stadsmission), Tolv hus som är radhus i Malmö (arkitekt och byggherre Förstberg Ling) samt Hage i Råängen, ett utomhusrum utanför Lund (arkitekt Brendeland og Kristoffersen, byggherre Lunds domkyrka).
Om Kasper Salin-priset:
Priset har delats ut sedan 1962 och är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris. Bland tidigare vinnare kan nämnas Markuskyrkan i Björkhagen, ritad av Sigurd Lewerentz, Vasamuseet i Stockholm av Göran Månsson och Marianne Dahlbäck samt Domkyrkoforum i Lund av Carmen Izquierdo.
Om juryn:
Juryn har bestått av arkitekterna SAR/MSA Stina Johansson (juryordförande), Christer Malmström, Einar Rodhe och Helena Tallius Myhrman.
Vill du intervjua Stina Johansson, juryordföranden för Kasper Salin-priset?
Hennes kontaktuppgifter: tel 076-8271115, mejl stina.johansson@wittesundell.se
Mer information om vinnaren följer på arkitekt.se >
Fotona är fria för användning i artiklar om Kasper Salin-priset. Ange fotografens och arkitektens namn.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter startar framtidskommission25.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur alla förändringar i branschen startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Det beslutade förbundsstämman i helgen, utifrån styrelsens intention som backades upp av flera motioner.
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum