Uppsala kommun

Klart med nya ägare av Gottsunda centrum

Dela

Fastighets AB Hemmaplan blir nya ägare av Gottsunda centrum. Intresset för att köpa var stort men valet föll på Hemmaplan eftersom de har erfarenhet av liknande fastigheter och bedöms ha kompetens för att vidareutveckla Gottsunda centrum i linje med handlingsplanen och planprogrammet för Gottsunda.

Gottsunda centrum säljs nu till Hemmaplan för drygt en halv miljard.
Gottsunda centrum säljs nu till Hemmaplan för drygt en halv miljard.

Idag skrevs avtalet på mellan Uppsala Stadshus AB och fastighetsbolaget Hemmaplan, som blir nya ägare av Gottsunda centrum till ett överenskommet fastighetsvärde om 515 miljoner kronor. I köpet ingår centrumbyggnaden, västra parkeringen samt vårdcentralbyggnaden. Hyresbostäderna omfattas inte av försäljningen då de ägs och förvaltas av Uppsalahem.

Intresset för att köpa Gottsunda centrum har varit stort, med många intresserade företag. En viktig del när Uppsala kommun valt ut en köpare har varit kompetens och en plan för utveckling av Gottsunda centrum ihop med kommunen.

– För mig har det aldrig varit självklart att sälja Gottsunda centrum. Men vi har nu hittat en köpare som är beredd att ta ansvar för Gottsundas utveckling på ett sätt som både är trovärdigt och ligger i linje med våra högt ställda krav. Arbetet med att göra Gottsunda till hjärtat i södra Uppsala kan nu fortsätta med full kraft. Tillsammans med Hemmaplan ska vi fortsätta investera i Gottsunda, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utvecklar för ett tryggare Gottsunda

Hemmaplan har som inriktning att investera i och utveckla centrumfastigheter i stadsdelar med socioekonomiska utmaningar för att därigenom driva positiv samhällsutveckling. Bolaget äger idag 50 procent av Rosengård Centrum. I samverkansavtalet med Uppsala kommun ingår att se till att fortsätta utveckla Gottsunda i nära samverkan med Uppsala kommun.

Hemmaplans ambition är bland annat att skapa fler mötesplatser, satsa på lokala entreprenörer och erbjuda ett bredare mat- och restaurangutbud för ett mer levande centrum. 

– Vi ser fram emot att få vara med och utveckla Gottsunda genom Gottsunda Centrum, tillsammans med Uppsala kommun, andra lokala aktörer och framförallt människor som bor och är verksamma i Gottsunda. Vi vill utgöra en samverkande kraft för att stärka områdets utveckling, för att Gottsunda Centrum ska bli en central mötesplats med mat, idrott och kultur i fokus, och där vi kan skapa momentum för lokala entreprenörer att växa, säger Cecilia Safaee, vd för Hemmaplan.

Uppsala kommuns närvaro i området kommer vara hög även fortsättningsvis.

– Det känns tryggt att fortsätta utveckla Gottsunda centrum i linje med handlingsplanen och planprogrammet för Gottsunda ihop med en kompetent och långsiktig fastighetsägare. Vi har ett samverkansavtal som visar vägen för samarbetet med att utveckla Gottsunda på ett sätt som stärker civilsamhället. Jag ser fram emot det fortsatta arbetet tillsammans med Hemmaplan, säger Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör, Uppsala kommun.

Om Gottsunda centrum

Gottsunda centrum byggdes 1974. Mellan 2009 och 2020 gjordes omfattande om- och tillbyggnader och idag omfattar lokalerna 29 000 kvadratmeter. Här finns 70 hyresgäster, bland annat butiker, restauranger, bibliotek, vårdcentral, tandläkare med mer.

Försäljningen klubbas formellt i kommunstyrelsen den 11 maj.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gottsunda centrum säljs nu till Hemmaplan för drygt en halv miljard.
Gottsunda centrum säljs nu till Hemmaplan för drygt en halv miljard.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum